Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2008

Δικαίωμα στη Μετακίνηση - Αντίσταση στον Αυταρχισμό των Βολεμένων*

[logog700plain.jpg]

Η μεταμεσονύκτια λειτουργία του Μετρό και του Ηλεκτρικού είναι ένα πάγιο αίτημα πολλών συμπολιτών μας. Μετά από επανειλημμένες εκκλήσεις και παράπονα πολλών ετών η Πολιτεία αποφάσισε επιτέλους το αυτονόητο (ίσως και το ελάχιστο): να επιμηκύνει δοκιμαστικά το ωράριο λειτουργίας των συρμών κάθε Παρασκευή και Σάββατο μέχρι τις 02:00, για μια δοκιμαστική περίοδο 2 μηνών.


Μόνον έτσι θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν η συγκεκριμένη υπηρεσία εξυπηρετεί έναν πραγματικά σημαντικό αριθμό πολιτών, εάν με άλλα λόγια η επιμήκυνση του ωραρίου λειτουργίας είναι κοινωνικά επιβεβλημένη και οικονομικά συμφέρουσα.

Το σωματείο των εργαζομένων ωστόσο αντιδρά. Όχι μόνο διαφωνεί με τη δοκιμαστική επιμήκυνση του ωραρίου, αλλά αποφασίζει και διατάζει τη μη-εφαρμογή της. Με επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας από τις 24:00 έως τις 02:00 κάθε Παρασκευή και Σάββατο επιχειρεί να επιβάλει αυταρχικά την άποψή της σε ολόκληρη την κοινωνία. Μας αρνούνται ακόμη και το δικαίωμά μας να «ψηφίσουμε» χρησιμοποιώντας το δίκτυο κατά τη δίμηνη δοκιμαστική περίοδο.

Η στάση αυτή είναι απαράδεκτη. Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι κοινωνικό αγαθό. Η διεύρυνση της χρήσης τους –εφόσον κριθεί εφικτή- θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για όλους μας: από τη μείωση της κίνησης των ΙΧ κατά τις ώρες της βραδινής εξόδου και τον περιορισμό των ατυχημάτων που οφείλονται στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, μέχρι την οικονομική ελάφρυνση όλων εκείνων που μέχρι σήμερα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν ταξί για τις αντίστοιχες μετακινήσεις τους.

Η Κοινωνία των Πολιτών δε μπορεί να μένει απαθής και αδρανής μπροστά σε αυτήν την πρόκληση.


  • Λέμε ΟΧΙ στην αντίληψη που θέλει τα δημόσια αγαθά, τις υπηρεσίες και τις υποδομές της χώρας έρμαιο στα χέρια των συνδικαλιστών.
  • Λέμε ΟΧΙ στο βόλεμα και τη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία που αντιτίθεται σε οποιαδήποτε αλλαγή.
  • Λέμε ΟΧΙ στη φίμωση της κοινωνίας, στην αποστέρηση του δικαιώματος όλων μας να δοκιμάσουμε μια νέα δυνατότητα.
  • Λέμε ΟΧΙ στην αυταρχική και κοινωνικά ανάλγητη στάση των Σωματείων Εργαζομένων στο Μετρό και τον Ηλεκτρικό.
ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ

Καταλαμβάνουμε συμβολικά το Σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2008 από τις 24:00 έως τις 02:00.
Απαιτούμε την κανονική δοκιμαστική εκτέλεση των δρομολογίων.


*ΔΙΕΥΚΡΙΝIΣΗ
Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ, ΚΑΤΑ ΔΥΟ ΩΡΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟΥ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΔΥΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΣΤΗΡΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ


1.ΝΑ ΤΗΡΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ "ΞΕΧΥΛΩΝΕΙ" ΤΕΧΝΗΕΝΤΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΟΛΠΑ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


2.ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΑΝ ΚΙ ΕΦΟΣΟΝ ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ


3.ΝΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙ ΝΕΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΚΡΙΘΕΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ.


ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΑ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ. ΣΑΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΙ ΕΜΕΙΣ , ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΤΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΑ.

Αναδημοσίευση/Πηγή: G700

Δηλώσεις, έκανε και ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης εκφράζοντας τη λύπη του «για τον τρόπο αντίδρασης μερίδας συνδικαλιστών.»

«Πρόκειται για ένα μέτρο που εφαρμόζεται επί μονίμου βάσεως σε πολλές χώρες της Ευρώπης χωρίς προβλήματα και τυγχάνει ευρείας αποδοχής από τους πολίτες» συμπλήρωσε ο κ. Κακαλαμάνης υποστηρίζοντας ότι «η εφαρμογή του στην πόλη μας έχει ως κύριους αποδέκτες τους νέους και τους χαμηλόμισθους συμπολίτες μας και δεν αποβλέπει σε καμιά περίπτωση στη φαλκίδευση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων».

«Η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας του Μετρό και των άλλων συγκοινωνιακών μέσων είναι κοινωνικά χρήσιμη και αναγκαία» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι ο τρόπος, «που επιχειρούν να την προωθήσουν η κυβέρνηση της ΝΔ και η εταιρία «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ», προκειμένου να διασφαλιστεί η κερδοφορία της επιχείρησης, στρέφεται κατά των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων».

«Η επέκταση του ωραρίου χωρίς πρόσληψη νέου προσωπικού, ενώ ήδη υπάρχουν μεγάλα κενά θα οδηγήσει στην εργασιακή εξόντωση των εργαζομένων, ενώ θα υπονομεύσει την ασφάλεια αυτών και των επιβατών» προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

3 σχόλια:

Γ.Π. είπε...

θεωρώ ιδιαίτερης σημασίας αυτό το θέμα. Είναι ειρωνεία να ζητάμε από τον Αθηναίο να αφήσει το αυτοκίνητό του αλλά να μην του δίνουμε καμία εναλλακτική. Οι εργαζόμενοι το μόνο που θα καταφέρουν με τέτοιες εκβιαστικές κινητοποιήσεις είναι να απαξιώσουν μια από τις ελάχιστες αξιόλογες πρωτοβουλίες. Ευθύνη έχει όμως και ο "νους" που σκέφτηκε το δίμηνο της δοκιμαστικής λειτουργίας.Η επέκταση του ωραρίου είναι αυτονόητο ότι εξυπηρετεί ιδιαίτερα τις συγκεκριμένες μέρες.Το δίμηνο της δοκιμαστικής λειτουργίας δίνει το περιθώριο για όλα αυτά τα καουμπόικα κόλπα από τους εργατοπατέρες.
Υ.Γ. και φυσικά θα πρέπει να σεβαστούν όλοι τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αλλά υπάρχουν τόσοι τρόποι διεκδίκησης... Φαντασία στην εξουσία αλλά και λίγη φαντασία στην αντιεξουσιαστική πάλη δεν βλάπτει!

Τdi είπε...

@ Καημός

Τα είπες όλα!

@Acaliptos
Αν η υπάρχει υψηλή σχέση κόστους οφέλους συμφωνώ απόλυτα..Επίσης, πολύ ωραία η προσπάθεια που έχει κάνει στο βλόγ σου..Αν και πολίτης της συμπρωτεύουσας, και όχι πολύ συνηθισμένος στην δική σας καθημερινότητα, θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντική η ενημέρωση για όλα αυτά τα καθημερινά -όχι και τόσο απλά όμως- θέματα που μας αφορούν σαν κοινωνία.

Τdi είπε...

@ Καημός
Ειδικά με το τελευταίο!