Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2008

Εκτός από τις άμεσες συνέπειες, ιδού και μια έμμεση συνέπεια, αρκετά σοβαρή!

Αύξηση των εντόμων απειλεί τις καλλιέργειες

Οι πληθυσμοί των εντόμων που τρέφονται με φύλλα καλλιεργειών θα είναι πιθανό να ξεχυθούν σαν θάλασσα, ως αποτέλεσμα των αυξανόμενων επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα, σε μία εποχή που θα πρέπει να μεγαλώσει η παραγωγή προκειμένου να τραφούν επιπλέον 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι στα τέλη του 21ου αιώνα.

Σύμφωνα με μελέτη του Κρατικού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, κατά τη διάρκεια ενός εκ των τελευταίων μεγάλων περιστατικών παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας, πριν από 55,8 εκατομμύρια χρόνια, υπήρξε μια σημαντική αύξηση των εντόμων που επέφερε σοβαρό πλήγμα στις καλλιέργειες.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι μια άνοδος 5 βαθμών Κελσίου στην παγκόσμια θερμοκρασία, που προκάλεσε τριπλασιασμό των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διάρκεια της παλαιόκαινης περιόδου, ανέβασε τους αριθμούς των εντόμων στα ύψη και άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια τους στα απολιθωμένα φύλλα που διατηρήθηκαν από τότε.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι την ίδια επίδραση θα δούμε και κατά τη διάρκεια της παρούσας περιόδου της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας, εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου, που προκαλείται από τις προκαλούμενες από τον άνθρωπο εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες θα μπορούσαν να διπλασιάσουν την προβιομηχανική συγκέντρωση του αερίου μέχρι το τέλος του αιώνα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε 5.000 διαφορετικά απολιθώματα φύλλων, πριν από την Παλαιόκενη περίοδο οι ζημιές των εντόμων στα φύλλα κυμαίνονταν από 15% έως 38%, ενώ κατά τη διάρκειά της ανήλθαν σε 57%, ποσοστό που έπεσε στο 33% μετά την πτώση της θερμοκρασίας.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: