Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008

Σπόροι στην κατάψυξη



Μια υπόγεια εγκατάσταση ύψιστης ασφάλειας, μέσα στην οποία θα αποθηκευτούν σπόροι από όλες τις καλλιεργούμενες ποικιλίες του κόσμου, ως παρακαταθήκη για την περίπτωση παγκόσμιας καταστροφής, εγκαινιάστηκε την Τρίτη στα νησιά Σφάλμπαρντ της Αρκτικής, 1.500 χλμ από το Βόρειο Πόλο.


«Είναι η ασφαλιστική μας δικλείδα» δήλωσε εγκαινιάζοντας την εγκατάσταση ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιενς Στόλτενμπεργκ. «Είναι η Κιβωτός του Νώε που θα διασφαλίσει τη βιολογική ποικιλότητα για τις επερχόμενες γενιές» είπε.

Μεταξύ των δεκάδων προσκεκλημένων που συγκεντρώθηκαν στην κιβωτό, 130 μέτρα μέσα στην πλαγιά ενός παγωμένου βουνού. ήταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Ουανγκάρι Ματάι από την Κένυα.

Δείγματα από 4,5 εκατ. ποικιλίες φυτών που προσφέρουν τροφή στον άνθρωπο μπορούν τώρα να αποθηκευτούν μέσα σε τρεις τσιμεντένιους θαλάμους, που βρίσκονται στην άκρη μιας σήραγγας 120 μέτρων. Ο χώρος είναι αρκετός, δεδομένου ότι το σύνολο των καλλιεργούμενων ποικιλιών εκτιμάται ότι δεν υπερβαίνει τα τρία εκατομμμύρια.

Ισχυρά κλιματιστικά συστήματα διατηρούν τη θερμοκρασία στους -18 βαθμούς Κελσίου, στην οποία οι σπόροι μπορούν να διατηρηθούν έως και πάνω από μια χιλιετία.

Η Κιβωτός, διαβεβαίωσαν οι κατασκευαστές, είναι σχεδιασμένη να αντέχει ακόμα και χτύπημα με πυρηνικά όπλα και θα παραμείνει πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας όσο και αν χειροτερέψει η παγκόσμια θέρμανση.

Μόνο η είσοδος της εγκατάστασης είναι ορατή από την επιφάνεια, φτιαγμένη από μέταλλο και τσιμέντο. Είναι διακοσμημένη με μεταλλικά στοιχεία και καθρέπτες, που δημιουργούν ιριδισμούς ορατούς από χιλιόμετρα μακριά.

Η εγκατάσταση θα ελέγχεται με τηλεχειρισμό από τη Νορβηγία, η οποία κάλυψε το κόστος των έξι εκατ. δολαρίων για την κατασκευή του.

Τη συλλογή των δειγμάτων αναλαμβάνει το Παγκόσμιο Ίδρυμα Ποικιλότητας Καλλιεργειών, με έδρα τη Ρώμη, ενώ στους φορείς που μετέχουν περιλαμβάνεται και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

Τα πρώτα δείγματα που πέρασαν από το κόκκινο χαλί των εγκαινίων, σφραγισμένα σε υδατοστεγείς φακέλους, ήταν σπόροι διαφορετικών ποικιλιών ρυζιού από 104 χώρες.

Associated Press

3 σχόλια:

Τdi είπε...

Αυτό είναι Ιστορία!

Johnny είπε...

kai tha mini stin istoria

Γ.Π. είπε...

Πολύ ενδιαφέρον πόστ! Μπράβο Johny!