Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2008

Πλαστικός Εφιάλτης



Σε μια απέραντη, πλωτή χωματερή τείνουν να μετατραπούν οι θάλασσες του πλανήτη, καθιστώντας ορατό τον κίνδυνο να διαταραχθεί η ισορροπία του οικοσυστήματος, να «διαβρωθεί» η διατροφική αλυσίδα των θαλάσσιων οργανισμών και να απειληθεί ακόμη και η δημόσια υγεία.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της οργάνωσης για την προστασία των θαλασσών Oceana, ρίπτονται κάθε ώρα στις θάλασσες του πλανήτη περίπου 675 τόνοι απορριμμάτων, εκ των οποίων το ήμισυ έχει ως βάση στη σύνθεσή του το πλαστικό!!!!!!!!!!!!!
Πρόκειται για απορρίμματα των πλοίων, κοντέινερ τα οποία χάνονται κατά τη διάρκεια του πλου, κάθε είδους σκουπίδια, τα οποία παρασέρνονται από τα νερά ποταμών και ρεμάτων ή ρίχτηκαν... αδιάφορα σε κάποιες ακτές.
Εκτιμάται ότι το 90% των απορριμμάτων που επιπλέουν στους ωκεανούς είναι από πλαστικό, ενώ σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών το 2006, κάθε τετραγωνικό μίλι των ωκεανών περιέχει 46.000 κομμάτια πλαστικού.

Τα πλαστικά είδη στο νερό διαλύονται σταδιακά με τη βοήθεια της ηλιακής ακτινοβολίας και των κινήσεων των κυμάτων έως ότου αυτά μετατραπούν σε σκόνη, η οποία είναι σχεδόν αόρατη, αυξάνοντας κατακόρυφα τις πιθανότητες να απορροφηθεί από τον οργανισμό κάθε θαλάσσιου είδους.
Σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, η σκόνη πλαστικού ευθύνεται κάθε χρόνο για τον θάνατο περισσοτέρων από 1.000.000 θαλασσοπουλιών και περισσοτέρων από 100.000 θαλάσσιων θηλαστικών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εάν η πλαστική αυτή σκόνη αποκτήσει «βελούδινη» υφή, τότε υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να απορροφηθεί από το ζωικό πλαγκτό.
Εισέρχεται στη διατροφική αλυσίδα και αρχίζει να ανεβαίνει όλο και υψηλότερα και κάποια στιγμή θα καταλήξει στα τρόφιμα που καταναλώνουμε!!!

Μια σειρά θαλάσσιων οργανισμών, μεταξύ των οποίων οι γαρίδες και οι πεταλίδες, τρέφονται συστηματικά με υπολείμματα πλαστικών υλών, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την είσοδο επικίνδυνων, τοξικών ουσιών στην τροφική αλυσίδα των μεγαλύτερων θαλάσσιων ειδών και δη των ψαριών αλλά και των πτηνών, με όποιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία συνεπάγεται αυτή η εξέλιξη......






Δεν υπάρχουν σχόλια: