Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2008

Να από που θα μας έρθει το μεγαλύτερο κύμα πρέζας και άλλων οπιούχων ναρκωτικών!

Καλλιέργεια παπαρούνας στην επαρχία Νανγκαχάρ

Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και την Εγκληματικότητα (UNODC), προβλέπει ότι το 2008 για το Αφγανιστάν, τη χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή οπίου στον κόσμο, θα είναι μία ακόμη χρονιά με μεγάλη συγκομιδή που θα εξασφαλίσει απρόσμενα κέρδη στους Ταλιμπάν για να χρηματοδοτήσουν τον πόλεμό τους κατά της αφγανικής κυβέρνησης και των συμμαχικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με το UNODC, η συγκομιδή οπίου τη φετινή χρονιά θα είναι παρόμοια ή και μεγαλύτερη με την περυσινή που θεωρήθηκε ως συγκομιδή-ρεκόρ. Το 2007, οι εκτάσεις για την καλλιέργεια ναρκωτικών ήταν μεγαλύτερες από αυτές στην Κολομβία, το Περού και τη Βολιβία μαζί.

Έξι και πλέον χρόνια μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν από τις αμερικανικές και αφγανικές δυνάμεις, η αποτυχία να τεθεί η παραγωγή του οπίου υπό έλεγχο σημαίνει ότι το Αφγανιστάν έχει πέσει σε ένα φαύλο κύκλο όπου τα χρήματα από τα ναρκωτικά ενισχύουν τους αντάρτες Ταλιμπάν και την επίσημη διαφθορά εξασθενίζοντας τον έλεγχο της κυβέρνησης σε μεγάλες περιοχές της χώρας.

Η καλλιέργεια της παπαρούνας γίνεται κυρίως στο νότο του Αφγανιστάν όπου οι Ταλιμπάν είναι ισχυρότεροι. Για το 2008 η ανησυχία εστιάζεται κυρίως στην επαρχία Νιμρόζ, όπου η καλλιέργεια οπίου αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα. Στην επαρχία Χελμάντ, όπου παράγεται η μισή ποσότητα οπίου στη χώρα, η παραγωγή θα μείνει στάσιμη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Στην Κανταχάρ και άλλες νότιες επαρχίες, αναμένεται επίσης αύξηση της παραγωγής. Εντούτοις, στα ανατολικά της χώρας, ο βαρύς χειμώνας και οι χιονοπτώσεις έχουν επιφέρει πλήγμα στην καλλιέργεια της παπαρούνας.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: