Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2008

Έκθεση του βρετανικού Τμήματος Υγείας, που εν ολίγοις επιβάλλει ΑΜΕΣΑ μέτρα δράσης!

Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να προκαλέσει καύσωνες στη νοτιοανατολική Βρετανία που θα επιφέρουν τον θάνατο 3.000 ανθρώπων μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με έκθεση του βρετανικού Τμήματος Υγείας. Δίχως προληπτική δράση, αναφέρεται στην έκθεση, ένας καύσωνας εννέα ημερών, με τις θερμοκρασίες να υπολογίζονται κατά μέσο όρο τουλάχιστον σε 27 βαθμούς για περισσότερες από 24 ώρες, θα προκαλούσε 3.000 θανάτους, ενώ ακόμη 3.350 άνθρώποι θα πέθαιναν από τις υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Στην έκθεση προβλέπεται ότι θα υπήρχε μια αύξηση στα κρούσματα καρκίνου του δέρματος, εξαιτίας της αυξανόμενης έκθεσης στο φως του ήλιου και ότι, κατά τη διάρκεια του επόμενου μισού αιώνα, η ατμοσφαιρική ρύπανση θα μπορούσε να οδηγήσει σε 1.500 πρόσθετους θανάτους και εισαγωγές σε νοσοκομεία κάθε χρόνο. Επιπλέον αναφέρεται ότι αν και τα ξεσπάσματα ελονοσίας είναι πιθανό να παραμείνουν σπάνια, οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των κινδύνων που θα προκύψουν από πιθανά μεγαλύτερα ξεσπάσματα ελονοσίας στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Στην έκθεση, που αποτελεί τη συνέχεια μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε το 2002, αναφέρεται ότι λαμβάνεται υπόψη ένα πιο πρόσφατο μοντέλο με βάση το οποίο η θερμοκρασία θα αυξηθεί μεταξύ 2,5 και 3 βαθμών Κελσίου κατά τη διάρκεια του επόμενου αιώνα.

Φαινόμενα
Οι περίοδοι με πολύ κρύο καιρό θα γίνονταν σπανιότερες, αλλά οι καύσωνες θα αποτελούν πιο συνηθισμένο φαινόμενο, αναφέρεται. Αν και οι συγκεντρώσεις διάφορων σημαντικών ρύπων είναι πιθανό να μειωθούν κατά τη διάρκεια του επόμενου μισού του αιώνα, η συγκέντρωση του όζοντος είναι πιθανό να αυξηθεί, γεγονός που θα αυξήσει τον αριθμό των θανάτων και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Τα θερμότερα καλοκαίρια θα οδηγούσαν επίσης σε μια αύξηση των τροφικών δηλητηριάσεων. Στην έκθεση προβλέπεται ότι θα υπήρχαν μέχρι και 14.000 περισσότερες περιπτώσεις τροφικών δηλητηριάσεων τον χρόνο, ανάμεσα στις οποίες και της σαλμονέλας, αριθμός που αντιστοιχεί σε μια αύξηση 14,5%.

«Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να αποτελέσει μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα αυτό τον αιώνα. Είναι σημαντικό το ότι αξιολογούμε τον πιθανό αντίκτυπο που θα έχει στην υγεία, έτσι ώστε να λάβουμε τα μέτρα που απαιτούνται προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες» ανέφερε ο Σερ Ουίλιαμ Στιούαρτ πρόεδρος Τμήματος Προστασίας Υγείας, που συνέταξε την έκθεση.

Ενα από τα εμβλήματα της Ανταρκτικής, ο βασιλικός πιγκουϊνος, μπορεί να οδηγηθεί στην εξάλειψη, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής σύμφωνα με έρευνα Γάλλων επιστημόνων. Οπως διαπίστωσαν μια ελάχιστη θέρμανση που προκλήθηκε στο Νότιο ωκεανό από την επίδραση του Ελ Νίνιο περιόρισε τη δυνατότητα των πιγκουϊνων να επιβιώσουν, γεγονός που καταδεικνύει ότι σε περίπτωση ανόδο της θερμοκρασίας, το είδος κινδυνεύει με εξαφάνιση

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: