Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2008

Συνεργασία 3 χωρών για τις Πρέσπες



Στο οικοσύστημα των Πρεσπών έχουν επιδράσει εμφανώς η ανομβρία και η απουσία του χιονιού καθώς και η άνοδος της θερμοκρασίας. Η στάθμη της Μεγάλης Πρέσπας έχει κατέβει κατά οκτώ μέτρα στη διάρκεια της τελευταίας εικοσαετίας χωρίς ενδείξεις ανάκαμψης, ενώ η στάθμη της Μικρής Πρέσπας δεν βρίσκεται πάντοτε στα 854 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, παρά το θυρόφραγμα που κατασκευάστηκε για το σκοπό αυτό στο ρέμα που ενώνει τις δύο λίμνες.

Ωστόσο, η προστασία του οικοσυστήματος αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τις τρεις γείτονες χώρες και κυρίως σε τοπικό επίπεδο για τους τρεις όμορους δήμους, το δήμο Πρεσπών-Ελλάδα, το δήμο Ρέσεν-ΠΓΔΜ και το δήμο Λικένας-Αλβανίας, οι οποίοι πριν από ένα μήνα περίπου υπέγραψαν Πρωτόκολλο Διαδημοτικής Συνεργασίας, όπου εντάσσεται και το ζήτημα της ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων των Πρεσπών.

Παράλληλα, η περιοχή βρίσκεται ήδη από το 2000 σε διαδικασία μετεξέλιξης από Εθνικό σε Διαβαλκανικό Πάρκο και το πλαίσιο λειτουργίας του είναι σχεδόν έτοιμο, ενώ έχουν εξευρεθεί και πόροι από διεθνείς οργανισμούς.

Το ζήτημα της άρδευσης περίπου 300.000 στρεμμάτων στον κάμπο της Κορυτσάς, από την άλλη, φαίνεται πως μπορεί να λυθεί, καθώς η ελληνική πλευρά έχει παρουσιάσει ολοκληρωμένη μελέτη για την κατασκευή φράγματος κόστους 100 εκατ. ευρώ και η αλβανική πλευρά δεν φαίνεται να διαφωνεί, με μόνη ένσταση την πηγή της χρηματοδότησης του έργου, αν και η Ε. Ε. αποτελεί την πιθανότερη λύση και εδώ.

Kathimerini News

Δεν υπάρχουν σχόλια: