Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2008

Συμμαχία ενάντια στον λιθάνθρακα - Όχι άλλο κάρβουνο



Τη δημιουργία συμμαχίας ενάντια στον λιθάνθρακα, ανακοίνωσαν χτες η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Eλλάς και επτά (7) Δήμοι και Κοινότητες στις οποίες προβλέπεται ή ακούγεται έντονα η δημιουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από λιθάνθρακα. Οι Δήμοι και Κοινότητες που συμμετέχουν στη συμμαχία είναι οι εξής: Καβάλας, Αλμυρού Μαγνησίας, Αστακού Αιτωλοακαρνανίας, Διστόμου Βοιωτίας, Κηρέως Ευβοίας, Αντίκυρας Βοιωτίας και Κυριακίου Βοιωτίας.

Το τελευταίο διάστημα η Ελληνική κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δυσμενή για το περιβάλλον εξέλιξη, που αφορά τη δημιουργία νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον εξαιρετικά ρυπογόνο λιθάνθρακα. Ήδη στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχουν κατατεθεί αιτήσεις αδειοδότησης λιθανθρακικών μονάδων στο Μαντούδι Ευβοίας, τα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, και τον Αστακό, ενώ συνεχώς πληθαίνουν οι φήμες για κατασκευή πρόσθετων μονάδων και σε άλλα σημεία της χώρας, όπως η Νέα Καρβάλη Καβάλας και ο Αλμυρός.

Ο λιθάνθρακας είναι ένα στερεό καύσιμο εξίσου κακής ποιότητας με τον λιγνίτη, που μάλιστα θα εισάγεται από τρίτες χώρες όπως η Κίνα, η Ν. Αφρική και η Ουκρανία, και πρόκειται να προκαλέσει σημαντικότατες επιπτώσεις σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Ενδεικτικά, σε τοπικό επίπεδο, προβλέπεται η έκλυση σημαντικών ποσοτήτων αιωρούμενων σωματιδίων, οξειδίων αζώτου και θείου, θα δημιουργηθούν μεγάλες ποσότητες στερεών αποβλήτων και θα χρησιμοποιηθούν τεράστιες ποσότητες θαλασσινού νερού για την ψύξη του εξοπλισμού, που κατόπιν θα επιστρέφει στην θάλασσα σε υψηλές θερμοκρασίες. "Ένα τέτοιο εργοστάσιο μολύνει το περιβάλλον, προκαλεί βλάβες στην υγεία των κατοίκων και ζημιώνει τους υπόλοιπους παραγωγικούς κλάδους. Δεν θα θυσιάσουμε την ανάπτυξη του τόπου μας στα συμφέροντα του λιθάνθρακα. Ξέρουμε από αγώνες και είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε ξανά για το μέλλον και τη ζωή των παιδιών μας", σχολιάζει ο κ. Πρόδρομος Ενωτιάδης, Δήμαρχος Κηρέως στο Μαντούδι της Εύβοιας.

Επιπλέον, η καύση του λιθάνθρακα θα εκλύει υπερβολικά πολλές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα (CO2), του αερίου που ευθύνεται κυρίως για την κλιματική αλλαγή, και έτσι θα προκαλέσει πλήγμα στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας για τη μείωση των εκπομπών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με το προσχέδιο του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού της Ελλάδας που εκπονήθηκε από το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ), το 2020 προβλέπεται η συμμετοχή του λιθάνθρακα κατά 21% στο συνολικό μίγμα ηλεκτροπαραγωγής, πράγμα που θα έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να εκπέμπει σχεδόν 20% περισσότερο CO2 στον τομέα του ηλεκτρισμού, σε σχέση με τους στόχους μας.

Το κύριο μήνυμα της συμμαχίας είναι ότι η αειφόρος ανάπτυξη είναι ασύμβατη με την εμμονή σε ‘ρυπογόνα’ πρότυπα, μέρος των οποίων είναι και ο λιθάνθρακας.
Τους επόμενους μήνες θα ενταθούν οι δράσεις της συμμαχίας ώστε τελικά κάθε σκέψη για λιθάνθρακα να πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων.

1 σχόλιο:

Μιλτιάδης Θαλασσινός (Μαύρος Γάτος) είπε...

Καλημέρα! Μάλλον οι "υπεύθυνοι" καίνε λιθάνθρακα στον εγκέφαλό τους, ούτε καν ντήζελ...

Πέρνα από τους Κάφελλους αν θέλεις, δημοσίευσα το κείμενό σου - σ ευχαριστώ

Σ;α)))