Τρίτη 4 Μαρτίου 2008

Mάχη ανάμεσα σε οικολόγους και ιαπωνικά φαλαινοθηρικά



Δύο ιάπωνες ακτοφύλακες και ένας ναύτης, οι οποίοι επέβαιναν στο φαλαινοθηρικό Νισιμάρου, τραυματίστηκαν στα μάτια όταν μαχητικά μέλη οικολογικών οργανώσεων που αντιτίθενται στην φαλαινοθηρία πέταξαν στο κατάστρωμα του πλοίου, μπουκάλια με χημικά, ανακοινώθηκε από την Ιαπωνική Υπηρεσία Αλιείας.Το επεισόδιο συνέβη κοντά στην Ανταρκτική, σε τοποθεσία που το Τόκιο δεν προσδιόρισε επικαλούμενο λόγους ασφαλείας, όταν μέλη της οικολογικής ομάδας κατάφεραν να πλησιάσουν σε απόσταση 10 μέτρων το φαλαινοθηρικό.


Απαντώντας το πλήρωμα του φαλαινοθηρικού έριξε στο σκάφος των οικολόγων νερό από μάνικες.

Συνολικά, η ανταλλαγή των «πυρών», κράτησε περίπου μία ώρα και ολοκληρώθηκε αφού οι τα μέλη της οικολογικής οργάνωσης πέταξαν το σύνολο των μπουκαλιών που είχαν προετοιμάσει.

Ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νομπουτάκα Μαχιμούρα, έκανε λόγο για πράξη που προσπαθεί αδικαιολόγητα να βλάψει την ασφάλεια ενός πλοίου και του πληρώματος του.

«Είναι μία ασυγχώρητη πράξη και διαμαρτυρόμαστε έντονα», είπε ο εκπρόσωπος, ο οποίος έκανε γνωστό ότι η Ιαπωνία εξετάζει το ενδεχόμενο να διαμαρτυρηθεί στην Αυστραλία καθώς το σκάφος των ακτιβιστών είχε ξεκινήσει από αυστραλιανό λιμάνι.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα χημικά προκάλεσαν ερεθισμό, ο οποίος, μπορεί να διαρκέσει για κάποιο χρονικό διάστημα αλλά τα μέλη της οργάνωσης σε ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν ότι τα μπουκάλια που έριξαν, περιείχαν λιωμένο βούτυρο και ένα υλικό για να προκληθεί ολισθηρότητα στο κατάστρωμα χωρίς κανένα από αυτά να είναι τοξικό.

Στο φαλαινοθηρικό επέβαιναν 139 μέλη πληρώματος ενώ στο πλοίο των οικολόγων 33.

Τον προηγούμενο Ιανουάριο, δύο ακτιβιστές είχαν καταφέρει να ανέβουν επάνω σε ένα άλλο ιαπωνικό φαλαινοθηρικό,στον Νότιο Ωκεανό,όπου παρέμειναν μέχρι να παραδοθούν στις αυστραλιανές περιπόλους.

Μετά από το επεισόδιο είχε ανακοινωθεί ότι αναστέλλεται προσωρινά το σχέδιο της Ιαπωνίας να αλιευθούν περίπου 1000 φάλαινες κατά τη διάρκεια του εφετινού καλοκαιριού στην Ανταρκτική.

Η Ιαπωνία, η οποία θεωρεί τη φαλαινοθηρία ως πολιτιστική παράδοση, σταμάτησε την φαλαινοθηρία για εμπορικούς σκοπούς μετά από την υπογραφή μίας διεθνούς συμφωνίας αναστολής της δραστηριότητας το 1986, αλλά την επόμενη χρονιά ξεκίνησε ένα πρόγραμμα, το οποίο χαρακτηρίζει ως επιστημονική έρευνα για τη φαλαινοθηρία.

Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: