Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008

Διαδίκτυο και κινητά προκαλούν εξάρτηση

Αυστραλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κατάχρηση της νέας τεχνολογίας με έμφαση στα ηλεκτρονικά μηνύματα, μπορεί να οδηγήσει στην εξάρτηση και τη ψυχασθένεια.
Το πρόβλημα, σύμφωνα και με Αυστραλούς επιστήμονες παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις: Όλοι ζούμε σήμερα στον κόσμο του διαδικτύου και αυτό φέρνει μαζί του όλων των ειδών τα προβλήματα», είπε ο δρ. Ρόμπερτ Κάπλαν, ψυχίατρος στο πανεπιστήμιο του Γούλογογκ.
Όσοι, λέει, αφήνουν το κομπιούτερ του γραφείου, βιάζονται να πάνε σπίτι τους και μόλις φτάσουν εκεί κλείνονται στον ιδιαίτερο χώρο τους και ανοίγουν το σύστημα για να στείλουν ή να λάβουν μηνύματα, παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα εξάρτησης που ενδέχεται να εξελιχτεί σε ψυχασθένεια.
Άλλοι, πάλι, σπαταλούν ατελείωτες ώρες στέλνοντας sms με τα κινητά τους.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό American Journal of Psychiatry, ο δρ. Τζέραλντ Μπλοκ, υποστηρίζει ότι υπάρχουν τέσσερα συμπτώματα που μας προειδοποιούν ότι υπάρχει πρόβλημα: νιώθουμε άσχημα όταν δε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άμεσα το κομπιούτερ, αισθανόμαστε την ανάγκη ενός καλύτερου συστήματος, μας κυριεύει η επιβλητική ανάγκη να δαπανούμε περισσότερη ώρα με το κομπιούτερ και τέλος υποφέρουμε από όλες τις αρνητικές επιπτώσεις της εξάρτησης.


Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: