Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008

Earth Hour 2008



Στις 8 μ. μ. του Σαββάτου είναι η Ωρα της Γης (Earth Hour 2008), μια διεθνή συμβολική κινητοποίηση που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση πολιτών και κυβερνήσεων στο θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Από τις 8 μ. μ., λοιπόν, και για μία ώρα, καλούμαστε να σβήσουμε τα φώτα μας, προωθώντας την ιδέα της εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και μειώνοντας άμεσα τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η πρωτοβουλία γεννήθηκε πέρσι στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Στις 31 Μαρτίου του 2007, 2,2 εκατ. άνθρωποι και 2.100 επιχειρήσεις, έσβησαν τα φώτα τους για μία ώρα. Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Η κατανάλωση ηλεκτρικού μειώθηκε κατά 10,2% (ο στόχος ήταν 5%) - ήταν σαν 48.000 αυτοκίνητα να εξαφανίστηκαν για μια ώρα από τους δρόμους.

Φέτος, το εγχείρημα εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Συμμετοχή έχουν δηλώσει πάνω από 30 μεγάλες πόλεις (Σικάγο, Δουβλίνο, Τελ Αβίβ, Τορόντο, Κοπεγχάγη, Μπανγκόκ, Ντουμπάι κ. ά). Από τη χώρα μας, στην κινητοποίηση συμμετέχει επίσημα μόνο η Αίγινα, κι αυτό χάρη σε μια ομάδα εθελοντών, οι οποίοι «στρατολόγησαν» σχεδόν όλους τους κατοίκους του νησιού, ενώ δημιούργησαν και ειδικό blog για την προώθηση της ιδέας στην υπόλοιπη χώρα (earthhourhellas. wordpress. com). «Δυστυχώς, δεν βρέθηκε φορέας που να υιοθετήσει την πρωτοβουλία, ώστε η Αθήνα ή κάποια άλλη πόλη να συμμετάσχει στη διεθνή κινητοποίηση», λέει στην «Κ» η κ. Ελένη Σκρέκου, εκ μέρους της ομάδας Earth Hour Hellas. «Ετσι, αναλάβαμε εμείς δράση, η οποία είχε μεγάλη ανταπόκριση. Το blog δέχεται πάνω από 21.000 επισκέψεις την εβδομάδα». Το βέβαιο είναι ότι το Σάββατο το βράδυ η Αίγινα θα βυθιστεί στο σκοτάδι - μένει να δούμε πόσοι άλλοι θα την ακολουθήσουν.

Εάν κρίνουμε πάντως από τη συμμετοχή του κόσμου στο διαγωνισμό του ΣΚΑΪ για την ανάδειξη του καλύτερου συνθήματος για το περιβάλλον, που έληξε χθες, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Περισσότεροι από 25.000 πολίτες έστειλαν το δικό τους σύνθημα στα γραφεία του σταθμού, κάνοντας τη δουλειά της κριτικής επιτροπής (αποτελούμενης από εκπροσώπους του ΣΚΑΪ και της WWF), ιδιαίτερα δύσκολη. Αρχικά, επελέγησαν τα 500 καλύτερα συνθήματα και έπειτα τα 10 επικρατέστερα, από τα οποία οι ακροατές του σταθμού επέλεξαν τα πέντε αγαπημένα τους. Εν τέλει, νικήτρια αναδείχθηκε η κ. Αθηνά Πάρμπη (50,3%), από τη Ρόδο, η οποία κέρδισε ένα υβριδικό αυτοκίνητο Toyota Prius. Το σύνθημά της; «Φυσικά... μπορείς».

www.earthhour.org
http://earthhourhellas.wordpress.com/

kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: