Σάββατο 22 Μαρτίου 2008

"Ανακυκλώστε χαρίζοντας"



Τρεις ελληνικές πόλεις, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα, έχουν βρει τον τελευταίο χρόνο έναν καινούργιο τρόπο για να εκδηλώσουν την οικολογική τους συνείδηση: το Freecycle ή, επί το ελληνικότερον, "Ανακυκλώστε χαρίζοντας". Με λίγα λόγια, αν δεν χρειάζεστε πια κάποιο αντικείμενο που βρίσκεται ακόμη σε καλή κατάσταση, μην το πετάξετε, χαρίστε το.

Αυτό ακριβώς κάνουν εδώ και πέντε χρόνια 4.192.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, με οδηγό την ιστοσελίδα του Freecycle, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ξεκίνησε τη δράση του στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξαπλώθηκε γρήγορα μέσω του Ιντερνετ και σήμερα αποτελείται από 4.194 ομάδες σε αντίστοιχο αριθμό πόλεων παγκοσμίως. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα κίνημα πολιτών που δίνουν (και παίρνουν) πράγματα δωρεάν στις ίδιες τους τις πόλεις.

Το Freecycle είναι μια εναλλακτική μορφή ανακύκλωσης που ενισχύει την οικολογική συνείδηση και βοηθάει την οικονομία. Η βασική του αρχή είναι πως ό,τι προσφέρεται πρέπει να διατίθεται δωρεάν

Με αυτό τον τρόπο διακινούνται έτσι έπιπλα, υπολογιστές, μουσικά όργανα, βιβλία, ηλεκτρικές συσκευές, είδη αυτοκινήτων - ακόμα και κατοικίδια ζώα! Υπάρχει και η δυνατότητα να ζητήσει κανείς κάτι. Στην περίπτωση όμως αυτή τίθεται ως προϋπόθεση η πρώτη αγγελία κάποιου να είναι αγγελία προσφοράς.

Την ιδέα για τη δημιουργία αυτού του πρωτοποριακού τρόπου ανακύκλωσης την είχε ο Αμερικανός Ντέρον Μπιλ.

Εκείνη την εποχή ο Μπιλ δούλευε για ένα μικρό μη κερδοσκοπικό οργανισμό που παρέχει υπηρεσίες ανακύκλωσης σε επιχειρήσεις.

Βλέποντας καθημερινά ολοκαίνουργια πράγματα να πετιούνται στα σκουπίδια, τα μέλη του δικτύου ξεκίνησαν αρχικά να παίρνουν τηλέφωνα και να κάνουν επισκέψεις σε σπίτια για να δουν αν κάποιοι τοπικοί μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν. Ο Μπιλ σκέφτηκε πως πρέπει να υπάρχει πιο εύκολος τρόπος και φυσικά στράφηκε στο Ιντερνετ. Εστησε λοιπόν την πρώτη ομάδα Freecycle στην Τουσόν, έτσι ώστε ο καθένας στην πόλη να μπορεί "να δώσει και να πάρει".

Από τότε η ιδέα εξαπλώθηκε σε πάνω από 75 χώρες σε όλο τον κόσμο και υπάρχουν 5.000 τοπικές ομάδες που εκπροσωπούν εκατομμύρια μέλη, άνθρωποι που βοηθούν ανθρώπους και αλλάζουν τον κόσμο κάνοντας δώρα.

Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα, χάρη στη δράση του Freecycle, οι χωματερές είναι ελαφρύτερες κατά 300 τόνους σκουπίδια, κάτι που αντιστοιχεί τέσσερις φορές στο όρος Εβερεστ.

Για να "ανακυκλώσετε χαρίζοντας" αρκούν τέσσερα βήματα:

- Βρείτε την πιο κοντινή σε σας ομάδα κάνοντας αναζήτηση με το όνομα της πόλης σας.

- Γραφτείτε στην ομάδα.

- Βάλτε αγγελία (post message) για κάτι που θέλετε να χαρίσετε.

- Περιμένετε να ελεγχθεί και έπειτα περιμένετε τα e-mails των ενδιαφερομένων.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.freecycle.org ή στείλτε e-mail στο AthensGreeceFreecycle@yahoogroups.com για ερωτήσεις, ιδέες, παράπονα ή για να ξεκινήσετε μια νέα ομάδα στη δική σας πόλη.

ΠΗΓΗ: ECOCITY

Δεν υπάρχουν σχόλια: