Πέμπτη 20 Μαρτίου 2008

Ελπίδα το «Καλαμάκι της Ζωής»



Εχει μήκος 30 εκατ. και μετατρέπει σε πόσιμο ακόμα και το πλέον βρώμικο νερό. Φιλτράρει περίπου 700 λίτρα νερού, που αντιστοιχούν στις ετήσιες ανάγκες ενός ατόμου.

Με 1,1 δισεκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη να μην έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, το «Καλαμάκι της Ζωής» (Lifestraw) του Τορμπέν Βέστεργκαρντ Φράντσεν είναι ίσως η ευφυέστερη κατασκευή της χρονιάς.

Εν έτει 2008, που είναι Διεθνές Ετος Υγιεινής, η κατασκευή που βραβεύτηκε με το βραβείο Saatchi&Saatchi ως μια ιδέα που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, μπορεί στη στιγμή να μετατρέψει σε πόσιμο ακόμη και το πιο βρώμικο νερό επιφάνειας, που περιέχει μικροοργανισμούς που προκαλούν τύφο, χολέρα και διάρροια.

Με μήκος μόλις 30 εκατοστών και βάρος που δεν ξεπερνά τα 140 γραμμάρια, το Καλαμάκι της Ζωής είναι ατομικό, φορητό και μπορεί να προλάβει όχι μόνο τους 60.000 σχετικούς θανάτους που σημειώνονται καθημερινά αλλά και να απαλλάξει εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια από την κοπιαστική διαδρομή που διανύουν καθημερινά για να βρουν πόσιμο νερό ξοδεύοντας χρόνο και ενέργεια. Μια πολύωρη και επικίνδυνη αποστολή, κατά τη διάρκεια της οποίας πολλές χάνουν και την αξιοπρέπειά τους πέφτοντας θύματα βιασμού.

Την ίδια στιγμή που κάποιος ρουφάει νερό από το Καλαμάκι της Ζωής, η ρητίνη με βάση το αλογόνο που περιέχει σκοτώνει το 99,9999% των βακτηρίων και το 98,7% των ιών που προκαλούν θανατηφόρες ασθένειες. Ενα τέτοιο θαυματουργό καλαμάκι έχει μέγιστη διάρκεια ενός χρόνου, καθώς μπορεί να φιλτράρει έως και 700 λίτρα νερού, που αντιστοιχούν περίπου στις ανάγκες ενός έτους.

Το ατομικό φίλτρο έχει ως στόχο να βοηθήσει τον κόσμο στην επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας σχετικά με την υγιεινή, που περιλαμβάνει τη μείωση στο μισό του αριθμού των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής (2,6 δισεκατομμύρια σήμερα).

Τα λόγια του σχεδιαστή του αποτυπώνουν τη δυσκολία που υπάρχει στην προώθηση του Lifestraw σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς, εξαιτίας του κυρίαρχου ρόλου που έχει η πρόληψη του AIDS στις αναπτυσσόμενες χώρες: «Κανείς δεν βγαίνει μπροστά να γίνει ο σταρ της διάρροιας».





4 σχόλια:

Γ.Π. είπε...

Καταπληκτικό άρθρο! Συγχαρητήρια Johnny!
Θέλω να επισημάνω ότι όπως προκύπτει από το άρθρο σου είναι μια από τις ελάχιστες φορές που μια εφεύρεση που δεν προέκυψε από επιστημονική έρευνα για την αμυντική (πολεμική) βιομηχανία. Διαβάζοντας την αρχή του άρθρου θεώρησα ότι πρόκειται για κάτι που προέρχεται από τον εξοπλισμό των ειδικών δυνάμεων, ή ακόμα χειρότερα των μυστικών υπηρεσιών. Και είναι πολλαπλή η χαρά μου όταν (ελπίζω ορθά) συμπέρανα ότι είναι κάτι που έχει χρηματοδοτηθεί και μελετηθεί για ανθρωπιστικούς λόγους.
Και πάλι συγχαρητήρια Johnny!

Τdi είπε...

Κυριολέκτικά επαναστατική εφεύρεση!

Και "ουμανιστικά κέρδη" για τον εφευρέτη της!

@Καημε

Εσύ λες να μην το χρησιμοποιούσαν καμιά 10 ετία τώρα οι ειδικές δυνάμεις (SEAL,SAS κτλ);;

Απλά επιτέλους είδανε ότι μπορεί να αποδώσει ακόμα περισσότερο σαν κοινωνικό gadjet από το να χρησιμοποιείται απλά σαν στρατιωτικό gadjet...

Μπράβο ρε johnny, πολύ ωραίο το post..

Τdi είπε...

@Καημε

Eίναι όπως οι supercomputer οι οποίοι χρησιμοποιούνταν σαν μηχανές αποκρυπτογραφησης σημάτων και κωδικών των Σοβιετικών Κρατών, και μετά το 1989 δώθηκαν επιτέλους και στο ευρύτερο επιστημονικό πεδίο (αποκωδικοποίηση του DNA, κβαντοbyte, τρ'απεζες/ασφαλιστικές, παν/μια κτλ)

Γ.Π. είπε...

@tdi,
Επειδή δεν γνωρίζω σίγουρα ότι προέρχεται από την αμυντική βιομηχανία (και επειδή τυχαίνει να έχω πάει σχεδόν σε όλες τις τελευταίες defendory επί ελληνικού εδάφους και δεν είδα κάτι ανάλογο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα το "αποκάλυπταν" εκεί) θεώρησα ότι μπορώ να είμαι ελαφρώς πιο ρομαντικός. Δεν αναφέρει και κάτι σχετικό ο Johnny και νομίζω ότι αν είχε στοιχεία θα έπρεπε να υποσημειώσει κάπου.
Πάντως στην γενική ιδέα έχεις απόλυτα δίκιο!