Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008

Σε ένα χρόνο, οι πλαστικές σακούλες τέλος, στη Βρετανία

Διορία ενός έτους έδωσε στα εμπορικά καταστήματα της Βρετανίας, ο υπουργός Οικονομίας Αλιστερ Ντάρλινγκ, ώστε αυτά να πάψουν να προσφέρουν δωρεάν πλαστικές σακούλες στους πελάτες τους.

Ο υπουργός δήλωσε ότι ο σχετικός νόμος θα εφαρμοσθεί από το 2009, ενώ σύμφωνα με τις εμπειρίες άλλων κρατών, θα οδηγήσει σε μείωση της χρήσης πλαστικού στις σακούλες κατά 90%. Την εκστρατεία κατά της πλαστικής σακούλας έχει ήδη εγκαινιάσει το πολυκατάστημα Marks& Spencer, που χρεώνει πλέον τους πελάτες του για πλαστικές σακούλες. Τα ποσά που συγκεντρώνονται προσφέρονται σε περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Η Ενωση Βρετανών Λιανοπωλητών εξέφρασε, όμως, αντιρρήσεις λέγοντας ότι «είναι απαράδεκτο να κατηγορούνται οι σακούλες του σούπερ μάρκετ για την κλιματική αλλαγή. Υπάρχουν πολλοί σημαντικότεροι παράγοντες που ευνοούν τα φαινόμενο της υπερθέρμανσης. Πώς κρίνει η κυβέρνηση του κ. Μπράουν ότι η βελτίωση της ενεργειακής οικονομίας των βρετανικών κατοικιών αξίζει μόλις 26 εκατ. στερλίνες σε επενδύσεις;», αναρωτήθηκε ο Στίβεν Ρόμπερτσον, πρόεδρος της Ενωσης Λιανοπωλητών.

Η Ενωση Παντοπωλών της Βρετανίας, που εκπροσωπεί 33.000 επιχειρήσεις, όμως, εκφράζει διαφορετική άποψη: «Υποστηρίζουμε απόλυτα τους κυβερνητικούς στόχους για περιορισμό της πλαστικής σακούλας. Αν εφαρμοσθεί σωστά και ακριβοδίκαια, η επιβολή ειδικού φόρου δεν θα βλάψει τη δραστηριότητά μας και θα βοηθήσει στην προστασία του περιβάλλοντος», είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Τζέιμς Λόουμαν.

Η Κίνα, η Γερμανία, η Ινδία, η Ιρλανδία, η Κένυα και η Νορβηγία επιβάλλουν ειδικό φόρο στις πλαστικές σακούλες.

kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: