Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008

Ανησυχητική μείωση του πληθυσμού των τίγρεων στον κόσμο



Ο πληθυσμός των τίγρεων στον κόσμο μειώθηκε ανησυχητικά τα τελευταία χρόνια, προειδοποίησε σήμερα το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), επιρρίπτοντας την ευθύνη στην λαθροθηρία των αιλουροειδών αυτών. "Μένουν σχεδόν 3.500 τίγρεις σε όλο τον κόσμο", δήλωσε ο Μπιβάς Παντάβ, εμπειρογνώμονας του WWF για τις τίγρεις, υπογραμμίζοντας ότι "προ πενταετίας υπολογίζονταν σε 5.500 με 6.000". "Οι περισσότερες, οι οποίες υπολογίζονται σε 1.400, βρίσκονται στην Ινδία. Πρόκειται για μια μείωση κατά 60% σε σχέση με τον αριθμό των τίγρεων στην χώρα αυτή πριν από 3 με 4 χρόνια", προειδοποίησε ο εμπειρογνώμονας που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Σουηδία.

Σύμφωνα με το WWF, η λαθροθηρία, η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος των αιλουροειδών αυτών είναι οι βασικές αιτίες της ανησυχητικής αυτής μείωσης. Η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή. Η λαθροθηρία οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση των οστών των τίγρεων, τα οποία χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Είναι η άμεση αιτία της μείωσης του πληθυσμού των τίγρεων", εξήγησε.
Ο εμπειρογνώμονας ωστόσο πρόσθεσε ότι υπάρχει ελπίδα γι αυτά τα αιλουροειδή, γιατί αναπαράγονται γρήγορα. "Η θετική πλευρά είναι ότι οι τίγρεις έχουν μια απίστευτη αντίσταση, αναπαράγονται εύκολα. Όπως οι γάτες που φέρνουν στον κόσμο πολλά μικρά, τα οποία αναπαράγονται γρήγορα", τόνισε.
Αλλά για το λόγο αυτό χρειάζεται ένας συνδυασμός προϋποθέσεων όπως ότι οι τίγρεις πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους δάση, τροφή και το φυσικό τους περιβάλλον να μην διαταράσσεται.

Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: