Η συνθήκη, που αφορά τη σεξουαλική εκμετάλλευση, τη δουλεία, την υποχρεωτική εργασία και το εμπόριο οργάνων, τέθηκε σε ισχύ στις δέκα χώρες που την έχουν ήδη επικυρώσει: Αλβανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Δανία, Γεωργία, Μολδαβία, Ρουμανία και Σλοβακία. Τον Μάιο θα ισχύσει επίσης στη Γαλλία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Νορβηγία.
«Έχουμε επιτέλους ένα αποτελεσματικό όπλο για να καταπολεμήσουμε τη σύγχρονη δουλεία», τόνισε από το Στρασβούργο ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τέρι Ντέιβις. Υπενθύμισε ότι κάθε χρόνο στην Ευρώπη 600.000 άνθρωποι πέφτουν στα δίχτυα εγκληματιών που αγοράζουν και πωλούν ανθρώπους. Το 80% των θυμάτων είναι γυναίκες και μικρά κορίτσια.
«Το εμπόριο ανθρώπων, μαζί με το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών, είναι ένας από τους ελάχιστους τομείς που δεν γνώρισαν ποτέ οικονομική ύφεση», τόνισε από την πλευρά του ο Λουίς Μαρία ντε Πουίγκ, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η Σύμβαση προβλέπει ότι τα θύματα θα πρέπει να αναγνωρίζονται ως τέτοια ώστε η αστυνομία και οι δημόσιες αρχές να μην τα αντιμετωπίζουν ως λαθρομετανάστες ή εγκληματίες. Τα θύματα θα έχουν στη διάθεσή τους τουλάχιστον 30 ημέρες προκειμένου να αναρρώσουν και να αποφασίσουν εάν θα συνεργαστούν με τις αρχές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου