Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2008

Να η πρωτιά μας ποιά είναι...

ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΒΡΩΜΙΑ, ΣΤΗΝ ΑΣΥΝΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ!

Να την χαιρόμαστε!

http://kpikarias.gr/site/uploads/img4399a143900c3.jpg

Κάτι λιγότερο από 500 κιλά σκουπίδια αναλογούν σε κάθε Ευρωπαίο στην ΕΕ των «27», κυρίως από την κατανάλωση τροφών και διάφορες συσκευασίες.

«Πρωταθλητές» οι Έλληνες, οι Ιρλανδοί και οι Κύπριοι, βάσει πληθυσμού και έκτασης.

Όπως σημειώνει το Βήμα του Σαββάτου, το συμπέρασμα προκύπτει από την έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, σύμφωνα με επεξεργασμένα στοιχεία της Εurostat μέχρι και το 2005.

Περίπου μισός τόνος απορρίμματα καταλήγουν ετησίως στη χωματερή από τον κάθε Ελληνα, για την ακρίβεια 437 κιλά.

Την ίδια ώρα στην Κύπρο και στην Ιρλανδία ο κάθε κάτοικος έχει ξεπεράσει το «όριο ανοχής» του μισού τόνου, με πάνω από 600-700 κιλά απορρίμματα ανά άτομο, αντίστοιχα.

http://www.kentri.gr/mesol2.jpg

Στην Ελλάδα καταγράφεται σταδιακή αύξηση των παραγόμενων απορριμμάτων: από 302 κιλά ανά άτομο το 1995 στα 408 το 2000 και στα 437 το 2005.

Γενικά, οι πολίτες των παλαιότερων αλλά και των νεότερων μελών της Ευρώπης των «27» αγνοούν την έννοια της ανακύκλωσης και επιμένουν να... «λερώνουν».

http://photo.kathimerini.gr/kathnews/photos/09-07-05/09-07-05_1284281_21.jpg

Σε κάθε Ευρωπαίο αναλογούν 490 κιλά σκουπίδια στην Ευρώπη των «27» από την κατανάλωση τροφών, τις συσκευασίες των προϊόντων και τις εν γένει καταναλωτικές δραστηριότητες της καθημερινότητας.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2008

Ας τους δώσουμε ένα ΜΗΝΥΜΑ να ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΑΣΟΥΝΕ!

Οι ειδήσεις δεν είναι reality show και κουτσομπολιά,
Δεν είναι ψίθυροι, κοκορομαχίες και λασπολογία,
δεν είναι η κλειδαρότρυπα και οι ωμοί εκβιασμοί,
δεν είναι η παραγωγή οσμών και η ανθρωποφαγία,
δεν είναι η μάχη συμφερόντων μέχρις εσχάτων,
δεν είναι οι υποκλοπές και η εκμετάλλευση της φιλίας,
δεν είναι κρεατομηχανή ανθρώπων και κανιβαλισμός,
δεν είναι μαύρες σακούλες γεμάτες δεσμίδες εκατομμυρίων ευρώ,
δεν είναι η αρένα του Κολοσσιαίου της Ρώμης,
δεν είναι όσα βλέπουμε κάθε βράδυ,
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΣΑΣ
Ειδήσεις είναι η αληθινή ενημέρωση, το εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ και η τεκμηριωμένη άποψη.
ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ

Προτείνω να κλείσουμε τις τηλεοράσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας,
τη Δευτέρα 28-01-08, 19:00-21:00, και να ρίξουμε μεγάλες ποσότητες αποσμητικό χώρου.
Παρακαλώ να δημοσιοποιήσετε και να διαδώσετε την πρωτοβουλία ώστε να ενημερωθούν και να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι στη διαμαρτυρία αυτή.

Η δουλειά έκλεισε, και το Ελληνικό Δημόσιο κάνει μπίζνες με την Microsoft. Για το καλό ΜΑΣ!!


Επικυρώθηκε την Πέμπτη η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Microsoft Corporation. Η συμφωνία κυρώθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ την καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης χαρακτήρισε τη συμφωνία ισορροπημένη, με σημαντικά οφέλη και ιδιαίτερα προνομιακούς όρους για τη χώρα μας, η οποία, όπως είπε, δεν δεσμεύει και δεν δημιουργεί εξαρτήσεις στο ελληνικό Δημόσιο.

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για λεόντειο, ετεροβαρή και αποικιοκρατική σύμβαση.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, με τη συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Microsoft εξασφαλίζονται προνομιακοί οικονομικοί όροι για την απόκτηση λογισμικού από το ελληνικό Δημόσιο, καθώς θα δίνεται έκπτωση έως 20% στις τιμές αγοράς του, ανάλογα με τον όγκο των προμηθειών.

Σημειώνεται ότι οι προμήθειες του λογισμικού θα γίνονται σε κάθε περίπτωση μέσω διαγωνισμών, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις δημόσιες προμήθειες.

Επομένως, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η συμφωνία συνδυάζει άμεσα οικονομικά οφέλη με πρόσθετα ανταποδοτικά οφέλη για την Ελλάδα.

Επιπλέον, το σχέδιο νόμου προβλέπει την ίδρυση Κέντρου Καινοτομίας της Microsoft στην Ελλάδα, το οποίο θα υποστηρίζει την ακαδημαϊκή κοινότητα, τις ελληνικές εταιρίες λογισμικού και τις νέες αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις.

Στόχος του Κέντρου είναι η ανάπτυξη τεχνολογικών δεξιοτήτων και η προώθηση της καινοτομίας στην Ελλάδα. Επίσης, μέσω του Κέντρου θα δίνεται η δυνατότητα επιμόρφωσης των πολιτών σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα ψηφιακών γνώσεων.

Ειδικά για τους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα θα ιδρυθούν επιπλέον Κοινωνικά Κέντρα Εκμάθησης της Τεχνολογίας στην Περιφέρεια για την ανάπτυξη δεξιοτήτων στις νέες τεχνολογίες.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία συνεργασίας είχε υπογραφεί το 2006 από τον Γιώργο Αλογοσκούφη και τον Μπιλ Γκέιτς στο Microsoft Government Leaders Forum στη Λισαβόνα.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2008

Την ανακύκλωση και τα μάτια σας!




Αναδημοσιεύω (από ένα πολύ δυνατό άρθρο του 'Επαναστάτη της κάθε μέρας') τα εξής:

από έρευνα "Εξάντα":

Τι προκαλούν οι τοξικές ουσίες των ηλεκτρονικών υπολογιστών

Μόλυβδος (στις πλακέτες των κυκλωμάτων του Η/Υ): Βλάπτει το κεντρι­κό και περιφερειακό νευρικό σύστημα, το κυκλοφορικό σύστημα, τα νεφρά και το αναπα­ραγωγικό σύστημα. Επηρεάζει επίσης το ενδοκρινές σύστημα καθώς και την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών.

Κάδμιο (στις πλακέτες των κυκλωμάτων του Η/Υ και τις μπαταρίες): Βλάπτει κυρίως τα νεφρά.

Υδράργυρος (στους διακόπτες και στις επίπεδες οθόνες TFT): Μπορεί να προ­καλέσει βλάβη στον εγκέφαλο και στα νεφρά. Ιδιαίτερα ευαί­σθητα στο στοιχείο αυτό είναι τα έμβρυα. Στο νερό ο υδράρ­γυρος μετασχηματίζεται σε με­θυλιωμένο υδράργυρο. Υπολογίζεται ότι το 22% της ετήσιας παγκόσμιας κατανάλωσης υδραργύρου χρησιμοποιείται στον ηλεκτρικό και ηλεκτρονι­κό εξοπλισμό.

Εξασθενές χρώμιο: Διαπερνά τις μεμβράνες των κυττάρων και απορροφάται, με αποτέλε­σμα να μολύνει τα κύτταρα. Το χρώμιο μπορεί να προκαλέσει ζημιά και στο DNA.

Πλαστικά (και PVC): Τα πλαστι­κά ενός μέσου υπολογιστή ζυ­γίζουν γύρω στα 2,5 κιλά. Οταν το PVC καίγεται σε μια ορισμέ­νη θερμοκρασία απελευθερώ­νει διοξίνες.
Βρωμιωμένοι καταστολείς σπινθήρα (BFRs): Χρησιμοποι­ούνται στα πλαστικά κουτιά του ηλεκτρονικού εξοπλισμού και στις πλακέτες κυκλωμάτων. Εί­ναι καρκινογόνοι.

Βάριο: Είναι ένα μαλακό αργυροειδές - άσπρο μέταλλο που βρίσκεται στην μπροστινή επι­φάνεια μιας οθόνης καθοδικού σωλήνα. Προκαλεί εγκεφαλικό οίδημα, αδυναμία μυών, βλάβη στην καρδιά, στο συκώτι και στον σπλήνα καθώς και αρρυθ­μίες στην καρδιά.

Βηρύλλιο: Είναι καρκινογόνος ουσία και βλάπτει κυρίως τους πνεύμονες. Η χρόνια έκ­θεση στο βηρύλλιο μπορεί να προκαλέσει μια ασθένεια, η οποία ονομάζεται Χρόνια Πά­θηση Βηρυλλίου (beryllicosis). Μπορεί ακόμη να προκαλέσει και μια σπάνια μορφή δερμα­τοπάθειας με πολλαπλά συ­μπτώματα.

Μελάνια (Toners): Το βασικό συστατικό του μαύρου μελανι­ού είναι ο μαύρος άνθρακας. Η εισπνοή του αλλά και η έκθε­ση σε αυτόν μπορεί να προκα­λέσει ερεθισμό της αναπνευ­στικής οδού. Η Διεθνής Επιτρο­πή αντικαρκινικού αγώνα έχει ταξινομήσει τον μαύρο άνθρα­κα ως καρκινογόνο.
Φωσφόρος και πρόσθετες ου­σίες: Σύμφωνα με τον Αμερικα­νικό Στρατό, το φωσφορικό επίστρωμα μιας οθόνης καθοδικού σωλήνα είναι εξαιρετικά τοξικό, ιδιαίτερα για όσους αποσυναρμολογούν τέτοιες οθόνες με γυμνά χέρια.

"Έλα ρε φίλε, αφού όλοι έτσι κάνουν! Η θεια Μερσούλα στο χωριό βάζει στην τηλεόραση και γεννάνε οι κότες! Και στην Ελλάδα δεν υπάρχουν φορείς που να ασχολούνται με τέτοια πράγματα!"

Και πάλι λάθος. Είναι νόμος και στην Ελλάδα η εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.Και υπάρχει και η αντίστοιχη εταιρεία που ασχολείται. Η ιδιωτική μη κερδοσκοπική εταιρεία Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.. Και από το νόμο η κάθε εταιρεία που κατασκευάζει τέτοιου είδους συσκευές επιβαρύνεται προς το κράτος ένα ποσό για τη διαχείριση των αποβλήτων που προκαλεί (είτε είναι συσκευασία, χαρτόνι, νάιλον είτε οποιασδήποτε μορφής). Όπως λέει και το σλόγκαν: "Ο ρυπαίνων πληρώνει!".Και φυσικά το κόστος μετακυλίεται στον πελάτη. Εσένα. Εμένα. Και αφού το πληρώνεις γιατί να πάνε χαμένα τα λεφτά σου και να επιβαρύνεις και το περιβάλλον;

"Και που να πάω να τα βρω αυτά εγώ ρε φιλαράκι;"

Ανακύκλωση μπαταριών
Για συλλογή και ανακύκλωση μπαταριών παρακαλώ απευθυνθείτε στην ΑΦΗΣ ΑΕ. Πληροφορίες θα βρείτε στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση: www.afis.gr

Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ
Η Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ άρχισε συνεργασία με όλους τους Δήμους έτσι ώστε να συλλέξει τις παλιές ηλεκτρικές συσκευές και να προχωρήσει στην ανακύκλωσή τους. Για να δείτε τα δημοτικά σημεία συλλογής, κάντε κλικ εδώ.

Η COSMOTE έχει τοποθετήσει κάδους ανακύκλωσης σε όλα τα αποκλειστικά καταστήματά της στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, το Βόλο, την Πάτρα, την Κρήτη, τη Λάρισα και την Καβάλα, καθώς και στις κτιριακές εγκαταστάσεις της σε ολόκληρη τη χώρα, με στόχο να κινητοποιήσει το κοινό και τους εργαζομένους της προς την ανακύκλωση, ενώ σταδιακά σκοπεύει να επεκτείνει περαιτέρω την εμβέλεια του προγράμματός της. Ειδικά ενημερωτικά φυλλάδια της εταιρίας βρίσκονται, επίσης, στη διάθεση του κοινού για την ορθή και έγκυρη ενημέρωσή του αναφορικά με την ανακύκλωση των κινητών τηλεφώνων.

Και είναι και άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται.

Η ευθύνη είναι πλεόν δική μας!

Greek Orthodox Church Ltd

"Business plan"απ΄τη μονή Βατοπεδίου παρά τις αντιδράσεις!

(Πηγή: Greece-Salonica.blogspot)

Δεν έχασε χρόνο η μονή Βατοπεδίου και ήδη εκπόνησε(!) ένα επιχειρησιακό σχέδιο (business plan) που πρόκειται να εφαρμόσει στα 8.608 στρέμματα γης που της παραχωρήθηκαν από το ελληνικό δημόσιο στην περιοχής της Ουρανούπολης, παρότι,σύμφωνα με τη 10η εφορεία βυζαντινών αρχαιοτήτων, προστατεύεται από τις διατάξεις του νόμου 30/8/2002 "για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς"..

Η μονή Βατοπεδίου, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων της Ουρανούπολης, οι οποίοι ζητούν να επιστραφεί η συγκεκριμένη έκταση στο δημόσιο, εκπόνησε ένα πολυσχιδές και φιλόδοξο επιχειρησιακό σχέδιο. Εμπιστευτική επιστολή του καθηγουμένου της μονής Βατοπεδίου προς το δήμαρχο Σταγείρων-Ακάνθου και προς το νομάρχη Χαλκιδικής, που αποκαλύπτει σήμερα η "Μ", περιέχει τα μεγαλόπνοα σχέδια του μοναστηριού για την εκμετάλλευση της προ του Άθω περιοχής. Σύμφωνα λοιπόν με τον καθηγούμενο Εφραίμ το όραμα της μονής για την αξιοποίηση της εν λόγω έκτασης περιλαμβάνει την ανάπτυξη θρησκευτικού τουρισμού "λίαν υψηλού επιπέδου". Εκτός από τις υποδομές που θα εξυπηρετούν το στόχο προβλέπεται η κατασκευή ομοιώματος της χερσονήσου του Αγίου Όρους, η κατασκευή και λειτουργία συνεδριακού κέντρου, κέντρου εικονικής ξενάγησης πολιτισμού Αγίου Όρους "και λοιπών συναφών υποδομών θρησκευτικής και πολιτιστικής διαστάσεως προσελκύσεως τουριστών".
Τα επενδυτικά σχέδια της μονής Βατοπεδίου δεν σταματούν εκεί, αλλά επεκτείνονται στην ίδρυση και λειτουργία "κέντρου μεταπτυχιακών σπουδών θεολογίας και φιλοσοφίας". Μάλιστα η μονή ευελπιστεί στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, προσβλέποντας "εν ευθέτω χρόνω, στην μετατροπή του κέντρου εις πανεπιστημιακήν σχολήν, όταν το θεσμικόν πλαίσιον επιτρέψει τούτο".
Η περιοχή των 8.600 στρεμμάτων είναι χαρακτηρισμένες στο υπό έγκριση Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του δήμου ως κοινόχρηστο δάσος. Για να υλοποιηθεί το επενδυτικό σχέδιο της μονής Βατοπεδίου στην προ του Άθω περιοχή πρέπει να αλλάξει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) -εάν εγκριθεί- και αυτό μπορεί να το κάνει μόνο ο ίδιος ο δήμος Σταγείρων-Ακάνθου.
Η υπόθεση της μεταβιβασθείσας έκτασης στη μονή Βατοπεδίου φαίνεται να απασχολεί έντονα τους υπόλοιπους Αγιορείτες, δεδομένης της διάστασης που έχει λάβει το θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες ,το θέμα συζητήθηκε στις 4 Ιανουαρίου στη Διπλή Ιερά Σύναξη στις Καρυές και κατά τη συζήτηση υπήρξε έντονος προβληματισμός πολλών αντιπροσώπων και προϊσταμένων των ιερών μονών για τη στάση που κρατά η μονή Βατοπεδίου. Απόφαση δεν ελήφθη και το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου σε επόμενη σύναξη των πατέρων..

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ...

Ράμπο και λοιποί τυφεκιοφόροι της Ελλάδος, η πανίδα μας δεν είναι αντάρτες ή τρομοκράτες!

"Μάστιγα η λαθροθηρία"στον Εθνικό δρυμό Πρεσπών.

Δέρματα από τέσσερα ζαρκάδια μέσα σε πλαστικές σακούλες ανακάλυψαν στο χωριό Οξυά, συνεργάτες της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ).
Το φαινόμενο της λαθροθηρίας στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού, όπου απαγορεύεται το κυνήγι, είναι μόνιμο τα τελευταία χρόνια. Μόνο πέρσι υπήρξαν στοιχεία για κυνήγι αγριόγιδων, αγριόκοτων και χηνών.
Η πρότασή της ΕΕΠ είναι να απαγορευτεί οριστικά το κυνήγι στην περιοχή των Πρεσπών, αφού λόγω της γεωγραφίας του τόπου είναι δύσκολο να υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος, παρόλο που οι υπηρεσίες και η κυνηγετική ομοσπονδία καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια.

Σημειώνεται ότι το ζαρκάδι είναι ένα από τα απειλούμενα είδη θηλαστικών της Ελλάδας και το κυνήγι του απαγορεύεται αυστηρά.Στο γεγονός αυτό αποδίδουν κι οι υπεύθυνοι της ΕΠΠ την απόφαση των δραστών να γδάρουν τα θηράματα επιτόπου, ώστε να μεταφέρουν μόνο το κρέας, αφήνοντας πίσω τους όλα τα ενοχοποιητικά στοιχεία σε πλαστικές σακούλες.

Πηγή: Greece-Salonica.blogspot

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2008

Η Ελλάδα θα πληρώσει ακριβά τη σπατάλη ενέργειας



Σαν... σεΐχηδες συμπεριφερόμαστε στο θέμα της ενέργειας
, με αποτέλεσμα την πρώτη καταδίκη από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, για τη μη ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια. Εάν συνεχίσει έτσι η κυβέρνηση (ο κτιριακός τομέας καταναλώνει το 36% των ενεργειακών πόρων της χώρας), θα πληρώσουμε διπλά: και τη σπατάλη ενέργειας και το ευρωπαϊκό πρόστιμο, εφόσον βέβαια ακολουθήσει και δεύτερη καταδίκη της Ελλάδας.

Με απόφαση που δημοσιεύτηκε χθες, το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων καταδικάζει την Ελληνική Δημοκρατία, γιατί παρέλειψε να θεσπίσει εμπροθέσμως τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις για τη συμμόρφωση προς την οδηγία 2002/91/ΕΚ (της 16ης Δεκεμβρίου 2002), η οποία προβλέπει τον περιορισμό της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων. Ορίζει, επίσης, την υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητικών ενέργειας σε κάθε κτίριο. Η εφαρμογή της οδηγίας θα είχε πολλαπλές θετικές επιδράσεις, τόσο στους πολίτες (μείωση εξόδων για ενέργεια), όσο και στο Δημόσιο, αφού ο κτιριακός τομέας απορροφά το 33% της ενεργειακής κατανάλωσης της χώρας! Η χρονική προθεσμία για την ενσωμάτωση της Οδηγίας στο εσωτερικό δίκαιο είχε λήξει από τις 4 Ιανουαρίου 2006.

Τη μεγάλη υστέρηση αναγνώρισε και ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Θ. Καλογιάννης, στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, σημειώνοντας όμως ότι την υπόθεση χειρίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης!!! Ο παρευρισκόμενος κ. Στ. Δήμας τόνισε ότι η εξοικονόμηση στα κτίρια, ειδικά στην Ελλάδα, είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για τη μείωση της ενεργειακής σπατάλης και πρότεινε «πράσινα πιστοποιητικά» για τα νέα κτίρια και ενισχύσεις για την επιδιόρθωση των παλιών.

Καθημερινή 23/01

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2008

Αν περιμένουμε λίγο ακόμα, δεν θα έχει μείνει ΤΙΠΟΤΑ να υπερασπιστούμε!!

Η απώλεια πάγων στην Ανταρκτική έφτασε το 75%




Οι πάγοι που καλύπτουν την Ανταρκτική λιώνουν γρηγορότερα απ ό,τι είχε προβλεφθεί και η επιτάχυνση αυτή μέσα στα τελευταία χρόνια πιθανώς οφείλεται στην παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε μέσω δορυφόρων μεταξύ 1996 και 2006 διαπιστώνεται ότι η καθαρή απώλεια των πάγων στην Ανταρκτική έφτασε περίπου στο 75%.

Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι το δυτικό επίστρωμα των πάγων της Ανταρκτικής έχασε περίπου 132 δισεκατομμύριο τόνους πάγου το 2006, έναντι απώλειας 83 δισ. τόνων το 1996. Επιπλέον, η χερσόνησος της Ανταρκτικής έχασε περίπου 60 δισεκατομμύρια τόνους του πάγου το 2006. «Για να αντιληφθούμε αυτούς τους αριθμούς πρέπει να υπολογίσουμε ότι 4 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου είναι αρκετοί για να παρέχουν πόσιμο νερό για ολόκληρο τον πληθυσμό της Βρετανίας για ένα χρόνο» δήλωσε ο καθηγητής Τζόναθαν Μπέιμπερ από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι παγετώνες της Ανταρκτικής κινούνται γρηγορότερα προς τη θάλασσα και ότι τα μοντέλα στους υπολογιστές για τη μελλοντική άνοδο των επιπέδων της θάλασσας δεν έχουν λάβει υπόψη αυτή την παράμετρο.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Y.Γ.
Για 'οσους θέλουνε να δούνε και κάποιες άλλες προεκτάσεις του φαινομένου σας παραπέμπω στο εξής πόστ:

Βόρειος Πόλος ή Commercial Highway


22 άμαχοι νεκροί από έκρηξη βόμβας που έπληξε λεωφορείο στη Σρι Λάνκα



Έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο πλάι δρόμου στοίχισε τις ζωές τουλάχιστον 22 αμάχων και τους τραυματισμούς δεκάδων ακόμη στην πόλη Μπούταλα, στο βόρειο τμήμα της Σρι Λάνκα σήμερα Τετάρτη, καθώς λήγει και επίσημα η 6ετής εκεχειρία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αυτονομιστική οργάνωση Τίγρεις για την Απελευθέρωση των Ταμίλ ΕΕΛΑΜ. Οι αρχές αποδίδουν την ενέργεια στους Τίγρεις.
Εργαζόμενος σε νοσοκομείο δήλωσε ότι τουλάχιστον 50 τραυματίες διακομίσθηκαν σε αυτό. Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, που ζήτησε να μην κατονομασθεί, κατά την καθιερωμένη πρακτική, δήλωσε ότι "από την έκρηξη σκοτώθηκαν 20 άμαχοι" και πρόσθεσε πως "υπάρχουν πολλοί τραυματίες". Η ενέργεια, συνέχισε, "έγινε ασφαλώς από τους LTTE" (τους Τίγρεις).
Η αυτονομιστική οργάνωση δεν σχολίασε τις πληροφορίες αυτές. Συχνά, οι Τίγρεις διαψεύδουν ότι ενέχονται σε τέτοιες ενέργειες, την ευθύνη για τις οποίες αποδίδουν σε φιλοκυβερνητικούς αποστάτες.



Η εκεχειρία του 2002 η οποία στην πραγματικότητα έχει καταρρεύσει εδώ και δύο χρόνια λήγει τυπικά αργότερα σήμερα Τετάρτη, και ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Μαχίντα Ρατζαπάκσε ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να την ανανεώσει. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι μειονοτικοί αντάρτες απλώς χρησιμοποίησαν τη συμφωνία για να κερδίσουν χρόνο, να ανασυνταχθούν και να επανεξοπλιστούν, και ότι δεν ήταν ειλικρινείς όταν διαπραγματεύονταν τη σύναψη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.

Η κυβέρνηση, που, όπως και οι αντάρτες, έχει κατηγορηθεί από τους διεθνείς διαμεσολαβητές ότι παραβίασε την εκεχειρία εκατοντάδες φορές, ορκίζεται ότι θα συντρίψει στρατιωτικά το αντάρτικο.

Από το ξέσπασμα της τελευταία φάσης του εμφυλίου στη Σρι Λάνκα το 1983 έχουν βρει το θάνατο περίπου 70.000 άνθρωποι, και ο απολογισμός αυξάνεται καθημερινά.

Αυξήθηκαν οι καταγγελίες των καταναλωτών


Αύξηση 33,5% παρουσίασαν το 2007, σε σχέση με το 2006, οι καταγγελίες και τα ερωτήματα των καταναλωτών προς τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, είτε εγγράφως είτε μέσω της τετραψήφιας τηλεφωνικής γραμμής 1520. Πρωταθλητές στα παράπονα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γ. Βλάχος, αναδείχθηκαν στον τομέα των υπηρεσιών οι τράπεζες και στον τομέα των αγαθών τα τρόφιμα.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το σύνολο των καταγγελιών και των ερωτημάτων (εγγράφως και τηλεφωνικά) από τους καταναλωτές προς τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ανήλθε σε 51.107, ενώ το 2006 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 38.272.

Διευθέτηση
Οι καταγγελίες ανήλθαν σε 24.663, ενώ τα ερωτήματα έφτασαν τα 26.444. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, από το σύνολο των καταγγελιών, οι 14.831 ή ποσοστό 60% διευθετήθηκαν κατά τρόπο ικανοποιητικό για τους καταναλωτές, το 11% βρίσκεται υπό διερεύνηση, το 27,1% παραπέμφθηκε για επίλυση σε άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ το 1,9% αποδείχθηκε ότι είχαν ελλιπή στοιχεία.

Από τις καταγγελίες και τις ερωτήσεις που αφορούσαν τον τομέα των υπηρεσιών, το 23,1% είχε ως στόχο τις τράπεζες και ακολουθούν τα ινστιτούτα αδυνατίσματος με 11,8%, η παροχή υπηρεσιών με 11,1% και ο δημόσιος τομέας με 10,3%.

Από τις κλήσεις που αφορούσαν τα αγαθά, το 18% είχε ως στόχο τα τρόφιμα και ακολουθούν τα ηλεκτρικά είδη με 16,8%, ο τομέας «διάφορα προϊόντα» με 16,4%, τα σούπερ μάρκετ με 10%, τα καύσιμα με 9,8% κ.λπ.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ 16/1/2008

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2008

Κάτοικοι και κυρίως γονείς της Προλεμαϊδας, ενάντια στο οργανωμένο κύκλωμα της ντρόγκας!

Νέα συγκέντρωση κατοίκων της Πτολεμαΐδας για το πρόβλημα των ναρκωτικών

Eurokinissi


Εντυπωσιακή ήταν οι συμμετοχή των κατοίκων της Πτολεμαΐδας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη για το πρόβλημα των ναρκωτικών στην περιοχή. Αφορμή στάθηκε ο θάνατος, πριν από λίγες ημέρες, μιας 14χρονης μαθήτριας.

Την περασμένη χρονιά 15 νέοι έχασαν τη ζωή τους στην Πτολεμαΐδα εξαιτίας των ναρκωτικών. Για το λόγο αυτό, πρωταρχικά αιτήματα των συγκεντρωθέντων ήταν η άμεση δημιουργία Κέντρου Απεξάρτησης στο νομό Κοζάνης, καθώς και η δημιουργία κοινωνικής υπηρεσίας και συμβουλευτικού σταθμού στο δήμο Πτολεμαΐδας.

Στη συγκέντρωση μετείχαν εκπρόσωποι από 30 συλλόγους, γονείς, δάσκαλοι, καθηγητές και μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που έκαναν αποχή από τα μαθήματα, καθώς και η εκπρόσωπος της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Κοζάνης, αντινομάρχης Κοινωνικής Ανάπτυξης Έλσα Φωτιάδου.

Με συνθήματα, όπως «τα ναρκωτικά δεν είναι βιβλία να μοιράζονται στα σχολεία» και «όχι στα ναρκωτικά», οι μετέχοντες στη συγκέντρωση πραγματοποίησαν και πορεία, η οποία κατέληξε στο δημαρχείο, όπου επιδόθηκε ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Όπως επισήμαναν εκπρόσωποι του «Συλλόγου ενάντια στις εξαρτήσεις νομού Κοζάνης» και του «Συλλόγου Οικιστών Εργατικών Κατοικιών Πτολεμαϊδας», σκοπός της συγκέντρωσης ήταν «να καταδειχθεί η αγωνία τους για αυτά που συμβαίνουν στην πόλη» και να απαιτήσουν από τους επίσημους φορείς «την αναγνώριση του προβλήματος και την αναζήτηση απαντήσεων σ' αυτό, μέσα από ενδεδειγμένες λύσεις».

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΟ ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΛΠΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΣΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΑ ΜΕ ΟΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΜΠΟΡΕΙ ΤΗΝ ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΩΝ "ΝΤΡΟΓΚΕΜΠΟΡΩΝ" ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΠΑΡΑΣΙΤΩΝ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ "ΧΩΝΕΥΕΙ" ΑΘΩΕΣ ΨΥΧΕΣ.

Καιρός ήταν, ας ξεκινήσει τουλάχιστον η έρευνα προτού νεκρωθεί κάθε ίχνος πανίδας από την περιοχή!

Έρευνα για τη ρύπανση του Ασωπού ξεκινά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Eurokinissi
Η εικόνα ξεγελάει -τα νερά περιέχουν βαρέα μέταλλα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε με δική της πρωτοβουλία έρευνα για τη ρύπανση του Ασωπού ποταμού με βιομηχανικά απόβλητα, δήλωσε ο επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας, απαντώντας σε ερώτηση ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.

Ο επίτροπος δήλωσε ότι η Κομισιόν έχει δεχτεί καταγγελίες για το θέμα και αναγνωρίζει πιθανή παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας για το περιβάλλον.

«Για το λόγο αυτό η Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα με δική της πρωτοβουλία με σκοπό να διαπιστωθεί εάν η Ελλάδα έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την κοινοτική νομοθεσία για το περιβάλλον» απαντά ο κ. Δήμας στη Μαίρη Ματσούκα του ΠΑΣΟΚ και στον Δημήτρη Παπαδημούλη του ΣΥΝ.

Η Κομισιόν δεν αποκλείει τώρα το ενδεχόμενο παραπομπής στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. «Η Επιτροπή θα αξιολογήσει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης, εφόσον κριθεί απαραίτητο, της διαδικασίας παράβασης» καταλήγει ο κ. Δήμας. Η Επιτροπή έχει ήδη ζητήσει από την Ελλάδα να ενημερώνει για το θέμα τα ευρωπαϊκά όργανα.

Στα νερά του Ασωπού ποταμού στην Αττική έχει ανιχνευθεί μεταξύ άλλων εξασθενές χρώμιο. Το τοξικό βαρύ μέταλλο εντοπίστηκε επίσης στο πόσιμο νερό των Οινοφύτων και της Χασιάς.

Συνολικά 20 βιομηχανίες κλήθηκαν να πληρώσουν πρόστιμα και το ΥΠΕΧΩΔΕ δεσμεύτηκε για αυστηρούς ελέγχους.

Σχολιάζοντας την απάντηση Δήμα, η κ. Ματσούκα επεσήμανε: «Είναι γνωστό ότι το εξασθενές χρώμιο είναι μια τοξική, καρκινογόνος ουσία, ιδιαίτερα επικίνδυνη ακόμη και σε πολύ μικρές ποσότητες, με καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων που έρχονται σε απευθείας επαφή είτε με το μολυσμένο νερό ή που το εισπνέουν υπό την αέρια μορφή του. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει, επιτέλους, να πάψει να αρκείται σε δημόσιες καθησυχαστικές δηλώσεις και να αναλάβει άμεσα μέτρα».

Οι πιθανές παραβάσεις αφορούν την οδηγία 2006/11/EΚ για τη ρύπανση που προκαλείται από ορισμένες επικίνδυνες ουσίες που εκχέονται στο υδάτινο περιβάλλον, οδηγία 80/68/EΟΚ περί προστασίας των υπογείων υδάτων, οδηγία 91/689/EΟΚ για τα επικίνδυνα απόβλητα και οδηγία 98/83/EΚ για το πόσιμο νερό.

Η Επιτροπή απάντησε και σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σταύρου Αρναουτάκη για την πρόοδο των έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Ηπείρου, τα οποία είχαν ενταχθεί για χρηματοδότηση του Ταμείου Συνοχής κατά την προγραμματική περίοδο 2000-2006.

Η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Ντανούτα Χούμπνερ αναφέρει ότι η ανάθεση των εργασιών έχει γίνει σε ποσοστό 50% και η εκτέλεσή τους βρίσκεται στο 4%. Με δεδομένη τη μικρή πρόοδο των εργασιών, προς το παρόν έχει πληρωθεί μόνον η προκαταβολή για το έργο.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2008

Δύο μεταλλαγμένα προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ


Δύο μεταλλαγμένα προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ





Του Τάσου Σαράντη

Το κρέας και το γάλα από τα κλωνοποιημένα ζώα βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στα ράφια των σούπερ μάρκετ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, έπειτα από τις θετικές γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων οργάνων, σύμφωνα με τις οποίες τα κλωνοποιημένα τρόφιμα είναι ασφαλή για κατανάλωση.

Τον Μάρτιο του 2007, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) να αξιολογήσει τις πιθανές επιπτώσεις της κλωνοποίησης στην ασφάλεια των τροφίμων, την υγεία των ζώων, την ευημερία των ζώων και το περιβάλλον.

Απάντηση
Στην πρώτη της απάντηση, η EFSA ανέφερε ότι «είναι πολύ απίθανο να υπάρχει οποιαδήποτε διαφορά σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των τροφίμων μεταξύ αυτών που προέρχονται από κλώνους και τους απογόνους τους σε σχέση με εκείνα που προέρχονται από τα συμβατικά αναπαραγόμενα ζώα». Κι ακόμη, ότι «δεν προβλέπεται καμία επίδραση στο περιβάλλον ως συνέπεια της ζωικής κλωνοποίησης».

Η τεχνολογία της κλωνοποίησης θα επέτρεπε στους εκτροφείς να «αντιγράφουν» τα καλύτερα από τα ζώα τους, αντί να τα διασταυρώνουν και να παράγουν απογόνους με απρόβλεπτα χαρακτηριστικά. Οι υποστηρικτές της μεθόδου υπόσχονται αύξηση της παραγωγής του γάλακτος, βελτίωση της ποιότητας του κρέατος και ανθεκτικότερα στις ασθένειες ζώα.

Πάντως, η EFSA επισημαίνει ότι τα διαθέσιμα στοιχεία είναι περιορισμένα και προέρχονται από έρευνες με μικρά δείγματα, κυρίως χοίρων και βοοειδών. Το έγγραφο δημοσιοποιήθηκε ως «προσχέδιο γνωμοδότησης», πριν από την τελική απόφαση που αναμένεται τον Μάιο, και είναι ανοιχτό σε δημόσιο διάλογο μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου.

Εκθεση
Οπως δήλωσε στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος του επιτρόπου Υγείας Μάρκου Κυπριανού, στις 16 Ιανουαρίου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί ξεχωριστή έκθεση για τις «ηθικές πλευρές της κλωνοποίησης ζώων στην παραγωγή τροφίμων» από την επιτροπή Ηθικής της EFSA. Εάν τελικά δοθεί το «πράσινο φως» από την EFSA, τα κλωνοποιημένα τρόφιμα θα μπορούσαν να είναι στα σούπερ μάρκετ στα 27 κράτη-μέλη μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων αναμένεται να επιτρέψει τη διάθεση προϊόντων από κλώνους εντός του 2008. Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ίσως εκδώσει μια τελική απόφαση την επόμενη εβδομάδα στην οποία θα αναφέρεται ότι το κρέας και το γάλα από τα κλωνοποιημένα ζώα δεν ενέχουν κανέναν ειδικό κίνδυνο για τους καταναλωτές.

Το θέμα εξετάζεται και από τις αρμόδιες αρχές και στην Ιαπωνία, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Πηγή: Ημερησία

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2008

Εγκατάλειψη τραυματιών σε τροχαίο ατύχημα...

...στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας

Του Αναστάσιου Καρακώστα

.
Παρακαλείται όποιος γνωρίζει κάτι για τροχαίο ατύχημα που συνέβη σήμερα 3/12/2008, ώρα 18:00 στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας στο ύψος της Renault, ΜΩΒ SCODA FABIA πέρασε από την αριστερή στη μεσαία λωρίδα και έκλεισε μηχανή με αποτέλεσμα να πέσουν οι δυο επιβάτες της και να συρθούν στο οδόστρωμα για 30 μέτρα.
Ο οδηγός της FABIA δεν σταμάτησε και τους εγκατέλειψε στο δρόμο.
ΩΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ Η ΚΤΗΝΩΔΙΑ;
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6944 714 252 & 6947 770 069

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2008

Πολικές αρκούδες και νομοθεσία

Αυτόν τον μήνα ο υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ αναμένεται να αποφανθεί κατά πόσον οι πολικές αρκούδες πρέπει να συμπεριληφθούν στον νόμο προστασίας των υπό εξαφάνιση ειδών. Ισως η προσθήκη αυτή να μην είναι ό,τι καλύτερο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Το Κέντρο Βιοποικιλότητας σε ανακοινώσεις του αναφέρει ότι η άνοδος της θερμοκρασίας απειλεί τον τρόπο ζωής της πολικής αρκούδας. Στην πραγματικότητα, όμως, υπάρχουν ανεπαρκείς ενδείξεις ότι η πολική αρκούδα κινδυνεύει να εξαφανιστεί στο ορατό μέλλον, κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξή της στον νόμο για την εξαφάνιση των ειδών. Και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πολικές αρκούδες δεν αντιμετωπίζονται σωστά από τις υφιστάμενες διεθνείς συμφωνίες.
Το συγκεκριμένο άρθρο είναι της NEW YORK TIMES.
Ντροπή

Όλη η θάλασσα, ένα ιχθυοπωλείο...

Πάνω από 200 δολάρια το κιλό στη χονδρική ο σπάνιος γαλαζόπτερος τόνος

Η Ιαπωνία συμφώνησε να περιορίσει την αλιεία γαλαζόπτερου

Τόκιο

Εστιατόριο του Χονγκ Κονγκ που ειδικεύεται στο σούσι πλήρωσε το ποσό-ρεκόρ των 55.700 δολαρίων για έναν μεγάλο γαλαζόπτερο τόνο στον πρώτο πλειστηριασμό της χρονιάς στην Ιαπωνία -η μεγάλη ζήτηση έχει φέρει το είδος στα πρόθυρα της εξαφάνισης.

Στην ψαραγορά του Τόκιο, τη μεγαλύτερη στον κόσμο, ο γαλαζόπτερος των 276 κιλών πουλήθηκε για περίπου 202 ευρώ το κιλό, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι τιμές του γαλαζόπτερου τόνου αυξήθηκαν έως και 30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς τα αποθέματα έχουν μειωθεί δραματικά και οι εισαγωγές εκτρεφόμενου τόνου από την Κροατία, την Ισπανία και άλλες μεσογειακές χώρες έχουν περιοριστεί.

Η Ιαπωνία καταναλώνει το ένα τέταρτο της παγκόσμιας παραγωγής τόνου και σχεδόν το σύνολο της παραγωγής γαλαζόπτερου τόνου, ο οποίος τρώγεται κυρίως ως σούσι.

Με τους ειδικούς να προειδοποιούν για ολική κατάρρευση των αποθεμάτων, το Τόκιο κατέληξε σε συμφωνία με την ΕΕ τον Ιανουάριο του 2007 να περιορίσει την αλιεία γαλαζόπτερου κατά τουλάχιστον 20%.

Η κίνηση αυτή βρίσκεται σε συμφωνία με την απόφαση της Διεθνούς Επιτροπής Διατήρησης Τονιδών του Ατλαντικού να περιορίσει την αλιεία γαλαζόπτερου στον Ατλαντικό και τη Μεσόγειο κατά 20% έως το 2010.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2008

Τμήμα της Αλάσκα ανοίγει για την πετρελαϊκή βιομηχανία



Η αμερικανική κυβέρνηση θα επιτρέψει την εξόρυξη πετρελαίου και αερίου έξω από τις ακτές της βορειοδυτικής Αλάσκα, σε μια περιοχή περίπου ίση σε έκταση με την Ελλάδα.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν για επιπτώσεις στη ζωή της Αρκτικής, με πρώτα υποψήφια θύματα την πολική αρκούδα και το θαλάσσιο ίππο.

Τον ερχόμενο μήνα η αμερικανική Υπηρεσία Διαχείρισης Μεταλλευμάτων θα πουλήσει σε πετρελαϊκές εταιρείες άδειες έρευνας και εξόρυξης για τη Θάλασσα Τσούκσι, η οποία χωρίζει τη βορειοδυτική Αλάσκα από τη Σιβηρία στη ρωσική Απω Ανατολή.

Θα είναι η πρώτη φορά από το 1991 που δίνονται άδειες για αυτό το τμήμα της Αλάσκα, καθώς οι φόβοι για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον συνδυάζονταν με σημαντικές τεχνικές δυσκολίες στην εξόρυξη. Τα οικονομικά κίνητρα είναι όμως μεγάλα: Κάτω από τον πυθμένα εκτιμάται ότι βρίσκονται15 δισ. βαρέλια πετρελαίου και δύο τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, που μπορούν να ανακτηθούν με συμβατικές μεθόδους.

Η Θάλασσα Τσούκσι καλύπτεται το χειμώνα από επιπλέοντα κομμάτια πάγου. Φιλοξενεί έναν από τους δύο πληθυσμούς πολικής αρκούδας στο έδαφος των ΗΠΑ, καθώς και μεγάλες αποικίες θαλάσσιων ίππων. Οι δραστηριότητες της πετρελαϊκής βιομηχανίας δεν θα επιτρέπονται σε απόσταση μικρότερη από 80 χλμ από τις ακτές, ώστε να μην θιγούν οι φάλαινες που κυνηγούν και ζευγαρώνουν σε αυτή τη ζώνη.

Η Υπηρεσία Διαχείρισης Μεταλλευμάτων υποστηρίζει ότι η απόφασή της προσφέρει μια καλή ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική ανάπτυξη και το περιβάλλον. Ωστόσο ειδικοί και οργανώσεις αντιδρούν, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει λάβει υπόψη την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην Αρκτική και τη μικρή εμπειρία στην απορρύπανση αρκτικών περιοχών στην περίπτωση ατυχήματος.

Η ανακοίνωση της Υπηρεσίας έρχεται λίγες ημέρες πριν από την απόφαση της Υπηρεσίας Ψαριών και Αγριας Ζωής για το εάν θα συμπεριληφθεί η πολική αρκούδα στη λίστα των απειλούμενων ειδών.

Newsroom ΔΟΛ