Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2008

Δύο μεταλλαγμένα προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ


Δύο μεταλλαγμένα προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ





Του Τάσου Σαράντη

Το κρέας και το γάλα από τα κλωνοποιημένα ζώα βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στα ράφια των σούπερ μάρκετ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, έπειτα από τις θετικές γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων οργάνων, σύμφωνα με τις οποίες τα κλωνοποιημένα τρόφιμα είναι ασφαλή για κατανάλωση.

Τον Μάρτιο του 2007, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) να αξιολογήσει τις πιθανές επιπτώσεις της κλωνοποίησης στην ασφάλεια των τροφίμων, την υγεία των ζώων, την ευημερία των ζώων και το περιβάλλον.

Απάντηση
Στην πρώτη της απάντηση, η EFSA ανέφερε ότι «είναι πολύ απίθανο να υπάρχει οποιαδήποτε διαφορά σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των τροφίμων μεταξύ αυτών που προέρχονται από κλώνους και τους απογόνους τους σε σχέση με εκείνα που προέρχονται από τα συμβατικά αναπαραγόμενα ζώα». Κι ακόμη, ότι «δεν προβλέπεται καμία επίδραση στο περιβάλλον ως συνέπεια της ζωικής κλωνοποίησης».

Η τεχνολογία της κλωνοποίησης θα επέτρεπε στους εκτροφείς να «αντιγράφουν» τα καλύτερα από τα ζώα τους, αντί να τα διασταυρώνουν και να παράγουν απογόνους με απρόβλεπτα χαρακτηριστικά. Οι υποστηρικτές της μεθόδου υπόσχονται αύξηση της παραγωγής του γάλακτος, βελτίωση της ποιότητας του κρέατος και ανθεκτικότερα στις ασθένειες ζώα.

Πάντως, η EFSA επισημαίνει ότι τα διαθέσιμα στοιχεία είναι περιορισμένα και προέρχονται από έρευνες με μικρά δείγματα, κυρίως χοίρων και βοοειδών. Το έγγραφο δημοσιοποιήθηκε ως «προσχέδιο γνωμοδότησης», πριν από την τελική απόφαση που αναμένεται τον Μάιο, και είναι ανοιχτό σε δημόσιο διάλογο μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου.

Εκθεση
Οπως δήλωσε στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος του επιτρόπου Υγείας Μάρκου Κυπριανού, στις 16 Ιανουαρίου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί ξεχωριστή έκθεση για τις «ηθικές πλευρές της κλωνοποίησης ζώων στην παραγωγή τροφίμων» από την επιτροπή Ηθικής της EFSA. Εάν τελικά δοθεί το «πράσινο φως» από την EFSA, τα κλωνοποιημένα τρόφιμα θα μπορούσαν να είναι στα σούπερ μάρκετ στα 27 κράτη-μέλη μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων αναμένεται να επιτρέψει τη διάθεση προϊόντων από κλώνους εντός του 2008. Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ίσως εκδώσει μια τελική απόφαση την επόμενη εβδομάδα στην οποία θα αναφέρεται ότι το κρέας και το γάλα από τα κλωνοποιημένα ζώα δεν ενέχουν κανέναν ειδικό κίνδυνο για τους καταναλωτές.

Το θέμα εξετάζεται και από τις αρμόδιες αρχές και στην Ιαπωνία, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: