Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2008

Την ανακύκλωση και τα μάτια σας!
Αναδημοσιεύω (από ένα πολύ δυνατό άρθρο του 'Επαναστάτη της κάθε μέρας') τα εξής:

από έρευνα "Εξάντα":

Τι προκαλούν οι τοξικές ουσίες των ηλεκτρονικών υπολογιστών

Μόλυβδος (στις πλακέτες των κυκλωμάτων του Η/Υ): Βλάπτει το κεντρι­κό και περιφερειακό νευρικό σύστημα, το κυκλοφορικό σύστημα, τα νεφρά και το αναπα­ραγωγικό σύστημα. Επηρεάζει επίσης το ενδοκρινές σύστημα καθώς και την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών.

Κάδμιο (στις πλακέτες των κυκλωμάτων του Η/Υ και τις μπαταρίες): Βλάπτει κυρίως τα νεφρά.

Υδράργυρος (στους διακόπτες και στις επίπεδες οθόνες TFT): Μπορεί να προ­καλέσει βλάβη στον εγκέφαλο και στα νεφρά. Ιδιαίτερα ευαί­σθητα στο στοιχείο αυτό είναι τα έμβρυα. Στο νερό ο υδράρ­γυρος μετασχηματίζεται σε με­θυλιωμένο υδράργυρο. Υπολογίζεται ότι το 22% της ετήσιας παγκόσμιας κατανάλωσης υδραργύρου χρησιμοποιείται στον ηλεκτρικό και ηλεκτρονι­κό εξοπλισμό.

Εξασθενές χρώμιο: Διαπερνά τις μεμβράνες των κυττάρων και απορροφάται, με αποτέλε­σμα να μολύνει τα κύτταρα. Το χρώμιο μπορεί να προκαλέσει ζημιά και στο DNA.

Πλαστικά (και PVC): Τα πλαστι­κά ενός μέσου υπολογιστή ζυ­γίζουν γύρω στα 2,5 κιλά. Οταν το PVC καίγεται σε μια ορισμέ­νη θερμοκρασία απελευθερώ­νει διοξίνες.
Βρωμιωμένοι καταστολείς σπινθήρα (BFRs): Χρησιμοποι­ούνται στα πλαστικά κουτιά του ηλεκτρονικού εξοπλισμού και στις πλακέτες κυκλωμάτων. Εί­ναι καρκινογόνοι.

Βάριο: Είναι ένα μαλακό αργυροειδές - άσπρο μέταλλο που βρίσκεται στην μπροστινή επι­φάνεια μιας οθόνης καθοδικού σωλήνα. Προκαλεί εγκεφαλικό οίδημα, αδυναμία μυών, βλάβη στην καρδιά, στο συκώτι και στον σπλήνα καθώς και αρρυθ­μίες στην καρδιά.

Βηρύλλιο: Είναι καρκινογόνος ουσία και βλάπτει κυρίως τους πνεύμονες. Η χρόνια έκ­θεση στο βηρύλλιο μπορεί να προκαλέσει μια ασθένεια, η οποία ονομάζεται Χρόνια Πά­θηση Βηρυλλίου (beryllicosis). Μπορεί ακόμη να προκαλέσει και μια σπάνια μορφή δερμα­τοπάθειας με πολλαπλά συ­μπτώματα.

Μελάνια (Toners): Το βασικό συστατικό του μαύρου μελανι­ού είναι ο μαύρος άνθρακας. Η εισπνοή του αλλά και η έκθε­ση σε αυτόν μπορεί να προκα­λέσει ερεθισμό της αναπνευ­στικής οδού. Η Διεθνής Επιτρο­πή αντικαρκινικού αγώνα έχει ταξινομήσει τον μαύρο άνθρα­κα ως καρκινογόνο.
Φωσφόρος και πρόσθετες ου­σίες: Σύμφωνα με τον Αμερικα­νικό Στρατό, το φωσφορικό επίστρωμα μιας οθόνης καθοδικού σωλήνα είναι εξαιρετικά τοξικό, ιδιαίτερα για όσους αποσυναρμολογούν τέτοιες οθόνες με γυμνά χέρια.

"Έλα ρε φίλε, αφού όλοι έτσι κάνουν! Η θεια Μερσούλα στο χωριό βάζει στην τηλεόραση και γεννάνε οι κότες! Και στην Ελλάδα δεν υπάρχουν φορείς που να ασχολούνται με τέτοια πράγματα!"

Και πάλι λάθος. Είναι νόμος και στην Ελλάδα η εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.Και υπάρχει και η αντίστοιχη εταιρεία που ασχολείται. Η ιδιωτική μη κερδοσκοπική εταιρεία Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.. Και από το νόμο η κάθε εταιρεία που κατασκευάζει τέτοιου είδους συσκευές επιβαρύνεται προς το κράτος ένα ποσό για τη διαχείριση των αποβλήτων που προκαλεί (είτε είναι συσκευασία, χαρτόνι, νάιλον είτε οποιασδήποτε μορφής). Όπως λέει και το σλόγκαν: "Ο ρυπαίνων πληρώνει!".Και φυσικά το κόστος μετακυλίεται στον πελάτη. Εσένα. Εμένα. Και αφού το πληρώνεις γιατί να πάνε χαμένα τα λεφτά σου και να επιβαρύνεις και το περιβάλλον;

"Και που να πάω να τα βρω αυτά εγώ ρε φιλαράκι;"

Ανακύκλωση μπαταριών
Για συλλογή και ανακύκλωση μπαταριών παρακαλώ απευθυνθείτε στην ΑΦΗΣ ΑΕ. Πληροφορίες θα βρείτε στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση: www.afis.gr

Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ
Η Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ άρχισε συνεργασία με όλους τους Δήμους έτσι ώστε να συλλέξει τις παλιές ηλεκτρικές συσκευές και να προχωρήσει στην ανακύκλωσή τους. Για να δείτε τα δημοτικά σημεία συλλογής, κάντε κλικ εδώ.

Η COSMOTE έχει τοποθετήσει κάδους ανακύκλωσης σε όλα τα αποκλειστικά καταστήματά της στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, το Βόλο, την Πάτρα, την Κρήτη, τη Λάρισα και την Καβάλα, καθώς και στις κτιριακές εγκαταστάσεις της σε ολόκληρη τη χώρα, με στόχο να κινητοποιήσει το κοινό και τους εργαζομένους της προς την ανακύκλωση, ενώ σταδιακά σκοπεύει να επεκτείνει περαιτέρω την εμβέλεια του προγράμματός της. Ειδικά ενημερωτικά φυλλάδια της εταιρίας βρίσκονται, επίσης, στη διάθεση του κοινού για την ορθή και έγκυρη ενημέρωσή του αναφορικά με την ανακύκλωση των κινητών τηλεφώνων.

Και είναι και άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται.

Η ευθύνη είναι πλεόν δική μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: