Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2008

22 άμαχοι νεκροί από έκρηξη βόμβας που έπληξε λεωφορείο στη Σρι Λάνκα



Έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο πλάι δρόμου στοίχισε τις ζωές τουλάχιστον 22 αμάχων και τους τραυματισμούς δεκάδων ακόμη στην πόλη Μπούταλα, στο βόρειο τμήμα της Σρι Λάνκα σήμερα Τετάρτη, καθώς λήγει και επίσημα η 6ετής εκεχειρία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αυτονομιστική οργάνωση Τίγρεις για την Απελευθέρωση των Ταμίλ ΕΕΛΑΜ. Οι αρχές αποδίδουν την ενέργεια στους Τίγρεις.
Εργαζόμενος σε νοσοκομείο δήλωσε ότι τουλάχιστον 50 τραυματίες διακομίσθηκαν σε αυτό. Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, που ζήτησε να μην κατονομασθεί, κατά την καθιερωμένη πρακτική, δήλωσε ότι "από την έκρηξη σκοτώθηκαν 20 άμαχοι" και πρόσθεσε πως "υπάρχουν πολλοί τραυματίες". Η ενέργεια, συνέχισε, "έγινε ασφαλώς από τους LTTE" (τους Τίγρεις).
Η αυτονομιστική οργάνωση δεν σχολίασε τις πληροφορίες αυτές. Συχνά, οι Τίγρεις διαψεύδουν ότι ενέχονται σε τέτοιες ενέργειες, την ευθύνη για τις οποίες αποδίδουν σε φιλοκυβερνητικούς αποστάτες.



Η εκεχειρία του 2002 η οποία στην πραγματικότητα έχει καταρρεύσει εδώ και δύο χρόνια λήγει τυπικά αργότερα σήμερα Τετάρτη, και ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Μαχίντα Ρατζαπάκσε ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να την ανανεώσει. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι μειονοτικοί αντάρτες απλώς χρησιμοποίησαν τη συμφωνία για να κερδίσουν χρόνο, να ανασυνταχθούν και να επανεξοπλιστούν, και ότι δεν ήταν ειλικρινείς όταν διαπραγματεύονταν τη σύναψη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.

Η κυβέρνηση, που, όπως και οι αντάρτες, έχει κατηγορηθεί από τους διεθνείς διαμεσολαβητές ότι παραβίασε την εκεχειρία εκατοντάδες φορές, ορκίζεται ότι θα συντρίψει στρατιωτικά το αντάρτικο.

Από το ξέσπασμα της τελευταία φάσης του εμφυλίου στη Σρι Λάνκα το 1983 έχουν βρει το θάνατο περίπου 70.000 άνθρωποι, και ο απολογισμός αυξάνεται καθημερινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: