Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2008

Όλη η θάλασσα, ένα ιχθυοπωλείο...

Πάνω από 200 δολάρια το κιλό στη χονδρική ο σπάνιος γαλαζόπτερος τόνος

Η Ιαπωνία συμφώνησε να περιορίσει την αλιεία γαλαζόπτερου

Τόκιο

Εστιατόριο του Χονγκ Κονγκ που ειδικεύεται στο σούσι πλήρωσε το ποσό-ρεκόρ των 55.700 δολαρίων για έναν μεγάλο γαλαζόπτερο τόνο στον πρώτο πλειστηριασμό της χρονιάς στην Ιαπωνία -η μεγάλη ζήτηση έχει φέρει το είδος στα πρόθυρα της εξαφάνισης.

Στην ψαραγορά του Τόκιο, τη μεγαλύτερη στον κόσμο, ο γαλαζόπτερος των 276 κιλών πουλήθηκε για περίπου 202 ευρώ το κιλό, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι τιμές του γαλαζόπτερου τόνου αυξήθηκαν έως και 30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς τα αποθέματα έχουν μειωθεί δραματικά και οι εισαγωγές εκτρεφόμενου τόνου από την Κροατία, την Ισπανία και άλλες μεσογειακές χώρες έχουν περιοριστεί.

Η Ιαπωνία καταναλώνει το ένα τέταρτο της παγκόσμιας παραγωγής τόνου και σχεδόν το σύνολο της παραγωγής γαλαζόπτερου τόνου, ο οποίος τρώγεται κυρίως ως σούσι.

Με τους ειδικούς να προειδοποιούν για ολική κατάρρευση των αποθεμάτων, το Τόκιο κατέληξε σε συμφωνία με την ΕΕ τον Ιανουάριο του 2007 να περιορίσει την αλιεία γαλαζόπτερου κατά τουλάχιστον 20%.

Η κίνηση αυτή βρίσκεται σε συμφωνία με την απόφαση της Διεθνούς Επιτροπής Διατήρησης Τονιδών του Ατλαντικού να περιορίσει την αλιεία γαλαζόπτερου στον Ατλαντικό και τη Μεσόγειο κατά 20% έως το 2010.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: