Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2008

Αν περιμένουμε λίγο ακόμα, δεν θα έχει μείνει ΤΙΠΟΤΑ να υπερασπιστούμε!!

Η απώλεια πάγων στην Ανταρκτική έφτασε το 75%




Οι πάγοι που καλύπτουν την Ανταρκτική λιώνουν γρηγορότερα απ ό,τι είχε προβλεφθεί και η επιτάχυνση αυτή μέσα στα τελευταία χρόνια πιθανώς οφείλεται στην παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε μέσω δορυφόρων μεταξύ 1996 και 2006 διαπιστώνεται ότι η καθαρή απώλεια των πάγων στην Ανταρκτική έφτασε περίπου στο 75%.

Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι το δυτικό επίστρωμα των πάγων της Ανταρκτικής έχασε περίπου 132 δισεκατομμύριο τόνους πάγου το 2006, έναντι απώλειας 83 δισ. τόνων το 1996. Επιπλέον, η χερσόνησος της Ανταρκτικής έχασε περίπου 60 δισεκατομμύρια τόνους του πάγου το 2006. «Για να αντιληφθούμε αυτούς τους αριθμούς πρέπει να υπολογίσουμε ότι 4 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου είναι αρκετοί για να παρέχουν πόσιμο νερό για ολόκληρο τον πληθυσμό της Βρετανίας για ένα χρόνο» δήλωσε ο καθηγητής Τζόναθαν Μπέιμπερ από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι παγετώνες της Ανταρκτικής κινούνται γρηγορότερα προς τη θάλασσα και ότι τα μοντέλα στους υπολογιστές για τη μελλοντική άνοδο των επιπέδων της θάλασσας δεν έχουν λάβει υπόψη αυτή την παράμετρο.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Y.Γ.
Για 'οσους θέλουνε να δούνε και κάποιες άλλες προεκτάσεις του φαινομένου σας παραπέμπω στο εξής πόστ:

Βόρειος Πόλος ή Commercial Highway


Δεν υπάρχουν σχόλια: