Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2008

Greek Orthodox Church Ltd

"Business plan"απ΄τη μονή Βατοπεδίου παρά τις αντιδράσεις!

(Πηγή: Greece-Salonica.blogspot)

Δεν έχασε χρόνο η μονή Βατοπεδίου και ήδη εκπόνησε(!) ένα επιχειρησιακό σχέδιο (business plan) που πρόκειται να εφαρμόσει στα 8.608 στρέμματα γης που της παραχωρήθηκαν από το ελληνικό δημόσιο στην περιοχής της Ουρανούπολης, παρότι,σύμφωνα με τη 10η εφορεία βυζαντινών αρχαιοτήτων, προστατεύεται από τις διατάξεις του νόμου 30/8/2002 "για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς"..

Η μονή Βατοπεδίου, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων της Ουρανούπολης, οι οποίοι ζητούν να επιστραφεί η συγκεκριμένη έκταση στο δημόσιο, εκπόνησε ένα πολυσχιδές και φιλόδοξο επιχειρησιακό σχέδιο. Εμπιστευτική επιστολή του καθηγουμένου της μονής Βατοπεδίου προς το δήμαρχο Σταγείρων-Ακάνθου και προς το νομάρχη Χαλκιδικής, που αποκαλύπτει σήμερα η "Μ", περιέχει τα μεγαλόπνοα σχέδια του μοναστηριού για την εκμετάλλευση της προ του Άθω περιοχής. Σύμφωνα λοιπόν με τον καθηγούμενο Εφραίμ το όραμα της μονής για την αξιοποίηση της εν λόγω έκτασης περιλαμβάνει την ανάπτυξη θρησκευτικού τουρισμού "λίαν υψηλού επιπέδου". Εκτός από τις υποδομές που θα εξυπηρετούν το στόχο προβλέπεται η κατασκευή ομοιώματος της χερσονήσου του Αγίου Όρους, η κατασκευή και λειτουργία συνεδριακού κέντρου, κέντρου εικονικής ξενάγησης πολιτισμού Αγίου Όρους "και λοιπών συναφών υποδομών θρησκευτικής και πολιτιστικής διαστάσεως προσελκύσεως τουριστών".
Τα επενδυτικά σχέδια της μονής Βατοπεδίου δεν σταματούν εκεί, αλλά επεκτείνονται στην ίδρυση και λειτουργία "κέντρου μεταπτυχιακών σπουδών θεολογίας και φιλοσοφίας". Μάλιστα η μονή ευελπιστεί στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, προσβλέποντας "εν ευθέτω χρόνω, στην μετατροπή του κέντρου εις πανεπιστημιακήν σχολήν, όταν το θεσμικόν πλαίσιον επιτρέψει τούτο".
Η περιοχή των 8.600 στρεμμάτων είναι χαρακτηρισμένες στο υπό έγκριση Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του δήμου ως κοινόχρηστο δάσος. Για να υλοποιηθεί το επενδυτικό σχέδιο της μονής Βατοπεδίου στην προ του Άθω περιοχή πρέπει να αλλάξει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) -εάν εγκριθεί- και αυτό μπορεί να το κάνει μόνο ο ίδιος ο δήμος Σταγείρων-Ακάνθου.
Η υπόθεση της μεταβιβασθείσας έκτασης στη μονή Βατοπεδίου φαίνεται να απασχολεί έντονα τους υπόλοιπους Αγιορείτες, δεδομένης της διάστασης που έχει λάβει το θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες ,το θέμα συζητήθηκε στις 4 Ιανουαρίου στη Διπλή Ιερά Σύναξη στις Καρυές και κατά τη συζήτηση υπήρξε έντονος προβληματισμός πολλών αντιπροσώπων και προϊσταμένων των ιερών μονών για τη στάση που κρατά η μονή Βατοπεδίου. Απόφαση δεν ελήφθη και το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου σε επόμενη σύναξη των πατέρων..

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: