Παρασκευή 16 Μαΐου 2008
Η χούντα δεν υποχωρεί στη Μιανμάρ
Τη στιγμή που η προσοχή της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένη στην ανθρωπιστική κρίση που έχει ξεσπάσει στη Μιανμάρ, η χούντα της χώρας επιχαίρει για την «λαϊκή έγκριση» των προτάσεών της για συνταγματική αναθεώρηση. Δύο εβδομάδες μετά το πέρασμα του φονικού κυκλώνα Ναργκίς στις 2 Μαΐου που εξαφάνισε ολόκληρα χωριά από προσώπου γης και πλημμύρισε τεράστιες εκτάσεις, οι σχεδόν 2.500.000 άστεγοι Βιρμανοί παραμένουν αβοήθητοι. Παρά τις έντονες πιέσεις που δέχεται από όμορα κράτη, αλλά και από τον ΟΗΕ, το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ αρνείται να επιτρέψει την είσοδο διεθνών συνεργείων αρωγής στη χώρα, για την ανακούφιση των πληγέντων.
Αντιθέτως, οι δυνάμεις ασφαλείας εξαναγκάζουν όσους κατοίκους έχουν βρει καταφύγιο σε βουδιστικά μοναστήρια να τα εγκαταλείψουν. Οι βουδιστές μοναχοί είχαν πρωτοστατήσει σε αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις το 2007 και οι αρχές φοβούνται ότι θα υποκινήσουν νέα εξέγερση, εκμεταλλευόμενοι τη λαϊκή δυσαρέσκεια μετά τον κυκλώνα. Η αναλγησία των κυβερνώντων ξεπερνάει κάθε προηγούμενο, αφού οι άνθρωποι που εκδιώκονται από τα μοναστήρια δεν έχουν ούτε καν πρόχειρα καταλύματα για να προστατευθούν από τις έντονες βροχοπτώσεις που αναμένεται να διαρκέσουν για μία περίπου εβδομάδα.
Παρ’ όλα αυτά, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Μιανμάρ παρουσιάζουν μία εικόνα η οποία δεν έχει την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα. Χθες αναγγέλθηκε διά στόματος του πρωθυπουργού Τέιν Σέιν ότι η «πρώτη φάση της ανθρωπιστικής επιχείρησης ολοκληρώθηκε επιτυχώς και η κυβέρνηση προχωρά στη δεύτερη φάση, αυτήν της ανασυγκρότησης». Επιπλέον, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το νέο Σύνταγμα της χώρας εγκρίθηκε από το 92,4% του πληθυσμού. Εντούτοις, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους επέκρινε το διεξαχθέν δημοψήφισμα ως παρωδία και προέτρεψε τη βιρμανική κυβέρνηση να επιτρέψει σε έμπειρους διασώστες από δυτικά κράτη και τις ΗΠΑ να βοηθήσουν το χειμαζόμενο λαό της.
Εκτακτη σύνοδος του ΟΗΕ
Διπλωμάτες και ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι υπάρχουν ακόμη περιοχές όπου δεν έχει φτάσει οποιουδήποτε είδους ανθρωπιστική βοήθεια. Η ΜΚΟ Human Rights Watch προειδοποιεί ότι μέρος των εφοδίων που έχουν αποσταλεί στη Μιανμάρ, καταλήγουν στα χέρια της χούντας και των οπαδών της. Ηδη οι επιβεβαιωμένοι νεκροί και αγνοούμενοι ξεπερνούν τους 65.000, αριθμός που θα αυξηθεί σημαντικά όταν ολοκληρωθεί η πλήρης καταγραφή της καταστροφής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, μόνο το ένα τέταρτο των πληγέντων έχει προμηθευθεί μέχρι στιγμής σκηνές (περίπου 550.000). Ακόμη και αυτοί όμως, αντιμετωπίζουν σοβαρότατες ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και πόσιμο νερό, γεγονός που καθιστά σχεδόν βέβαιη την εκδήλωση επιδημιών. Τα Ηνωμένα Εθνη συγκαλούν έκτακτη σύνοδο προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις της διεθνούς κοινότητας, αλλά κυρίως για να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα κεφάλαια για την αγορά σπόρων ρυζιού, ώστε να αναδιαρθρωθούν οι καταστρεμμένες καλλιέργειες.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου