Τετάρτη 16 Απριλίου 2008

New Deal !


ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΜΠΕΛΛΗ

Εκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης ανακοινώνουν ΗΠΑ, Ε.Ε και διεθνείς πιστωτικοί οργανισμοί και θέτουν στο μικροσκόπιο τόσο τις επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων όσο και τη μαζική παραγωγή βιοκαυσίμων, την οποία ο ειδικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ για το Δικαίωμα στην Τροφή, χαρακτήρισε «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». Μετά από διήμερο διαβουλεύσεων, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρ. Ζέλικ ανακοίνωσε δέσμη μέτρων, οροειδοποιώντας ότι η εκτόξευση των τιμών των τροφίμων μπορεί να οδηγήσει 100 εκατομμύρια ανθρώπους στις φτωχές χώρες στα όρια του λιμού. Οπως εξήγησε τα μέτρα εγκρίθηκαν ήδη από την Επιτροπή Ανάπτυξης της Τράπεζας στο πλαίσιο ενός «Νew Deal» για την Παγκόσμια Πολιτική Τροφίμων, τίτλος παραπέμπει στα ριζικά μέτρα που εξήγγειλε, τη δεκαετία του 1930, ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ για να βοηθήσει τους Αμερικανούς πολίτες να αντιμετωπίσουν την ύφεση:

  • διπλασιασμός της δανειοδότησης στους καλλιεργητές στην Αφρική, από 450 σε 800 εκατομμύρια δολάρια
  • ενίσχυση της αγροτικής παραγωγικότητας στις φτωχές χώρες,
  • βελτίωση της πρόσβασης σε τρόφιμα μέσω των σχολείων ή των χώρων εργασίας, και
  • ειδική βοήθεια στους μικροκαλλιεργητές.

    Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας επισήμανε επίσης ότι έχει λάβει θετικές αντιδράσεις σε πρότασή του σύμφωνα με την οποία τα Κρατικά Επενδυτικά Κεφάλαια θα επενδύουν το 1% των πόρων τους στην Αφρική, εξέλιξη που ο Ζέλικ εκτιμά ότι θα παρέχει επιπλέον 30 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη της Μαύρης Ηπείρου.

    ΣΤΗΝ ΑΪΤΗ
    Στα μέτρα που εξήγγειλε ο Ζέλικ περιλαμβάνεται η χορήγηση έκτακτης βοήθειας 10 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αϊτή, όπου η σοβαρή επισιτιστική κρίση και τα δραματικά επεισόδια που προκάλεσε οδήγησαν στην κατάρρευση της κυβέρνησης αλλά και τη δολοφονία στελέχους του ΟΗΕ. Σοβαρά επεισόδια διαδραματίζονται και σε άλλες χώρες που πλήττονται από την επισιτιστική κρίση, όπως στην Αίγυπτο, την Αιθιοπία, τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία, που αντιμετωπίζουν τις σοβαρότερες ελλείψεις σε τρόφιμα. Κάποιες από αυτές τις χώρες, όπως η Ινδία, η Κίνα, το Βιετνάμ αλλά και η Αίγυπτος έχουν προσπαθήσει να αντιμετωπίσουν την κρίση περιορίζοντας αυστηρά τις εξαγωγές σε ρύζι.

    Η «παγκοσμιοποίηση» της κρίσης απαιτεί και διεθνή συμβολή: Εκτός των μέτρων που αναμένεται να εξαγγείλει η Κομισιόν (βλ. ένθετο), σχετικές πρωτοβουλίες αναλαμβάνει και ο Λευκός Οίκος, η εκπρόσωπος του οποίου, Ντάνα Περίνο, εξήγησε ότι ο πρόεδρος Μπους είναι «εξαιρετικά ανήσυχος» και ότι βρίσκεται σε επαφή με τους συμβούλους του για τον καλύτερο συντονισμό της αμερικανικής απάντησης στην κρίση.

    Τέλος στις επιδοτήσεις για τα βιοκαύσιμα
    Στη μάχη για τη συγκράτηση των τιμών των δημητριακών και των ελαιούχων σπόρων αποφάσισε, έστω και καθυστερημένα, να μπει η Κομισιόν, που θα προτείνει σύντομα την κατάργηση της κοινοτικής ενίσχυσης στις αποκαλούμενες ενεργειακές καλλιέργειες. Η έντονη μείωση της παραγωγής δημητριακών με την παράλληλη εκτόξευση των τιμών τους στα ύψη που επιβαρύνουν τους καταναλωτές βασικών προϊόντων διατροφής ανάγκασε την Κομισιόν να αλλάξει τακτική αποφασίζοντας, όπως ανήγγειλε χθες εκπρόσωπος της, να προτείνει την κατάργηση της κοινοτικής ενίσχυσης σε όλα τα φυτά από τα οποία παράγονται αγροκαύσιμα όπως το καλαμπόκι, η σόγια, η ελαιοκράμβη, ο ηλίανθος, τα ζαχαρότευτλα και τα σιτηρά. Εδώ και κάποιο διάστημα μια σειρά από χώρες έχουν αρχίσει να πιέζουν την Επιτροπή να προχωρήσει στην κατάργηση αυτής της ενίσχυσης.

  • Πηγή: Ημερησία

    Δεν υπάρχουν σχόλια: