Κυριακή 20 Απριλίου 2008

Το τσουνάμι του Αγροπληθωρισμού !

Της Ντίας Ζαβρα

«Πρόκειται για ένα σιωπηρό τσουνάμι» προειδοποιεί η Τζόσετ Σιράν του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ. Ένα κύμα «αγροπληθωρισμού» που καταπνίγει τη μία μετά την άλλη τις χώρες (κυρίως τις φτωχότερες), σκορπώντας στο πέρασμά του λαϊκές εξεγέρσεις και διαλυμένες κυβερνήσεις. Ηνωμένα Εθνη, ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου μπροστά στη νέα παγκόσμια απειλή: την ξέφρενη κούρσα των τιμών των τροφίμων.

Μόνο τον τελευταίο χρόνο, η τιμή του σίτου αυξήθηκε κατά ...130%, της σόγιας κατά 87%, του ρυζιού κατά 74% και του καλαμποκιού κατά 31%.

Απόρροια της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού -που αναμένεται να υπερβεί τα 9 δισεκατομμύρια έως τα μέσα του αιώνα- της ενίσχυσης της κατανάλωσης, ιδίως σε αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις, όπως είναι η Κίνα και η Ινδία, των κλιματικών αλλαγών και, τέλος, της μαζικής παραγωγής βιοκαυσίμων, που οι απανταχού κυβερνήσεις προβάλλουν ως την καλύτερη εναλλακτική απέναντι στο πετρέλαιο, που ο ειδικός εκπρόσωπος του ΟΗΕ για το Δικαίωμα στην Τροφή όμως χαρακτήρισε «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Βιοκαύσιμα
«Διότι», όπως επισημαίνει το περιοδικό Time, «το μόνο που καταφέρνουν πολιτικοί και επιχειρήσεις με την προώθηση των βιοκαυσίμων είναι να πιέζουν προς τα πάνω τις τιμές των τροφίμων και να επιδεινώνουν το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη».

«Τουλάχιστον 100 εκατομμύρια άνθρωποι στις φτωχότερες χώρες κινδυνεύουν να οδηγηθούν στα όρια του λιμού», τονίζει η Παγκόσμια Τράπεζα και ανακοινώνει σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης, μεταξύ αυτών τον διπλασιασμό της δανειοδότησης στους καλλιεργητές της Αφρικής, από 450 σε 800 εκατ. δολ. και την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγικότητας στις φτωχές χώρες. «Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα λιμοκτονήσουν», προειδοποιεί ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, ενώ ο Τζον Χολμς, αρμόδιος ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι οι αυξανόμενες τιμές τροφίμων απειλούν να πυροδοτήσουν παγκόσμια αναταραχή και θα πλήξουν την πολιτική σταθερότητα.

Η Κομισιόν αναμένεται να εξαγγείλει μέτρα αντιμετώπισης της επισιτιστικής κρίσης, μεταξύ αυτών και την κατάργηση της κοινοτικής ενίσχυσης στις αποκαλούμενες ενεργειακές καλλιέργειες. «Εξαιρετικά ανήσυχος» εμφανίζεται και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο οποίος βρίσκεται σε επαφή με τους συμβούλους του για τον συντονισμό της αμερικανικής απάντησης στην κρίση.

Διότι, για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια, μαζικές διαδηλώσεις για τα τρόφιμα εξελίσσονται παράλληλα σε δεκάδες χώρες.

Λαϊκές εξεγέρσεις
Η Αϊτή, η Αίγυπτος, το Καμερούν, η Μπουρκίνα Φάσο, η Σενεγάλη βρίσκονται αντιμέτωπες με λαϊκές εξεγέρσεις, το Καζακστάν απαγόρευσε ήδη τις εξαγωγές σιταριού, Ρωσία, Ουκρανία, Αργεντινή τις περιόρισαν, ενώ Ινδονησία, Βιετνάμ, Αίγυπτος, Κίνα, Καμπότζη, Ινδία σταμάτησαν να εξάγουν ρύζι. Και, όπως αναφέρει το Econo-mist, ίσως η επισιτιστική κρίση του 2008 θέσει τελικά υπό αμφισβήτηση τη δήλωση του Νομπελίστα οικονομολόγου, Αμάρτια Σεν ότι «οι λιμοί δεν συμβαίνουν σε δημοκρατίες»...

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: