Παρασκευή 18 Απριλίου 2008

Ο τελευταίος των παγετώνων!


Ο κορμός μεγάλωσε τη δεκαετία του 1940, τα χαμηλά κλαδιά όμως είναι αρχαία

Το μακροβιότερο δέντρο του κόσμου υποστηρίζουν ότι εντόπισαν ερευνητές στην κεντρική Σουηδία. Στην περιοχή Νταλάρνα ανακάλυψαν μια συστάδα ερυθρελάτης που επιζεί σε υψόμετρο ενός χιλιομέτρου εδώ και σχεδόν 10.000 χρόνια, από το τέλος της εποχής των παγετώνων.

Αν και οι όρθιοι κορμοί που βρέθηκαν στο βουνό Φούλου είναι σχετικά νέοι, καθώς μεγάλωσαν τις τελευταίες δεκαετίες, το υπόγειο τμήμα των δέντρων και τα χαμηλά κλαδιά της ερυθρελάτης είχαν ηλικίες από 375 χρόνια έως και πάνω από 9.000 χρόνια.

Σε ένα από τα 20 δέντρα της συστάδας, η ηλικία προσδιορίστηκε στα 9.550 χρόνια, όταν η περιοχή μόλις άρχιζε να αποκαλύπτεται στα πρώτα ζεστά καλοκαίρια μετά την τελευταία παγετώδη περίοδο.

Γενετική ανάλυση επιβεβαίωσε ότι οι ρίζες και τα χαμηλά κλαδιά είχαν ίδιο DNA με τους σχετικά νέους κορμούς, ενώ ηλικία των δέντρων προσδιορίστηκε με χρονολόγηση άνθρακα-14 σε εργαστήριο του Μαϊάμι στις ΗΠΑ.

Μέχρι σήμερα, το ρεκόρ του πιο ηλικιωμένου δέντρου (και το αντίστοιχο ρεκόρ Guinness) κατείχε ο «Μαθουσάλας», μια πεύκη Pinus longaeva ηλικίας 4.700 ετών, που βρίσκεται σε μυστική τοποθεσία στις πλαγιές των Λευκών Ορέων στην Καλιφόρνια.

Η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου της Ούμεα στη Σουηδία δεν αναφέρει αν η ανακάλυψη της ερυθρελάτης δημοσιεύεται σε επιστημονική επιθεώρηση.

Όταν επισκέφθηκε το όρος Φούλου για μια απογραφή των δέντρων το 2004, η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Λιφ Κούλμαν, πίστευε ότι η ερυθρελάτη ήταν είδος που είχε φτάσει στη Σουηδία ...πολύ πρόσφατα.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: