Παρασκευή 24 Απριλίου 2009
Γράμμα από έναν σκύλο προς τον ιδιοκτήτη του
Η ζωή μου συνήθως διαρκεί 10 με 15 χρόνια. Κάθε αποχωρισμός μου από εσένα θα είναι πολύ οδυνηρός.
Δώσε μου χρόνο να καταλάβω τι θέλεις από εμένα.
Βρες το χρόνο να με εκπαιδεύσεις σωστά, ώστε να μπορέσω να καταλάβω τι περιμένεις από εμένα.
Δείξε μου εμπιστοσύνη – είναι πολύ σημαντικό για εμένα.
Μην μου θυμώνεις για μεγάλο διάστημα, και μην με απομακρύνεις για τιμωρία. Εσύ έχεις τους φίλους σου, τη δουλειά σου, την διασκέδαση σου. Εγώ έχω μόνο εσένα!
Μίλα μου. Ακόμα και αν δεν καταλαβαίνω τις λέξεις σου, καταλαβαίνω την φωνή σου όταν μου μιλάς.
Να ξέρεις πως όπως και αν μου φερθείς, δεν θα το ξεχάσω ποτέ.
Πριν με χτυπήσεις, θυμήσου πως έχω δόντια που θα μπορούσαν εύκολα να σπάσουν τα κόκκαλα του χεριού σου, αλλά διάλεξα να μην σε δαγκώσω.
Πριν μου φωνάξεις πως είμαι τεμπέλης ή μη συνεργάσιμος, αναρωτήσου μήπως με ενοχλεί κάτι. Μπορεί να μη τρέφομαι σωστά, να ήμουν στον ήλιο για πολύ ώρα ή η καρδιά μου να γέρασε και να είναι αδύναμη.
Να με φροντίσεις και όταν γεράσω, και εσύ θα γεράσεις μια μέρα.
Όλα είναι πιο εύκολα όταν είσαι μαζί μου.
Να θυμάσαι πως σε αγαπάω.
Μίριαμ Μακέμπα "Μάμα Άφρικα"
Θρυλική νοτιοαφρικανίδα τραγουδίστρια, γνωστή και ως «Μάμα Άφρικα», ένα από τα σύμβολα του αγώνα κατά του απαρτχάιντ.
Γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου 1932 σε μια τενεκεδούπολη στα περίχωρα του Γιοχάνεσμπουργκ. Η καριέρα της άρχισε τη δεκαετία του '50, όταν συνδύασε την τζαζ με τα παραδοσιακά τραγούδια της Νότιας Αφρικής, σε μια εποχή που η λέξη «world music» ήταν άγνωστη. Στο διεθνές προσκήνιο εμφανίσθηκε το 1959, κατά τη διάρκεια περιοδείας της στις ΗΠΑ με το νοτιοαφρικάνικο συγκρότημα «Manhattan Brothers».
Την επόμενη χρονιά της αφαιρέθηκε το διαβατήριο από τη ρατσιστική κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής, επειδή συμμετείχε στο ντοκιμαντέρ «Come Back Africa» με περιεχόμενο κατά του απαρτχάιντ και αναγκάσθηκε να ζήσει στην εξορία. Επέστρεψε στη Νότιο Αφρική, μετά την αποφυλάκιση του Νέλσον Μαντέλα το 1990 και όταν το ρατσιστικό καθεστώς της χώρας έπνεε τα λοίσθια.
Η Μίριαμ Μακέμπα έγινε η πρώτη αφρικανίδα καλλιτέχνιδα που κέρδισε βραβείο Γκράμι (1966). Το μοιράστηκε με τον Χάρι Μπελαφόντε στην κατηγορία φολκ μουσικής για το άλμπουμ «An Evening With Belafonte/Makeba». Μεγάλες επιτυχίες της θεωρούνται τα τραγούδια «Pata Pata» (1956), «Malaika» (1960) και «Τhe Cling Song» (1965). Το 1987 συνεργάστηκε με τον Πολ Σάιμον, συμμετέχοντας στην περιοδεία του «Graceland».
Παντρεύτηκε συνολικά πέντε φορές και απέκτησε μία κόρη, την Μπόγκι, η οποία έφυγε από τη ζωή το 1985, σε ηλικία 35 ετών. Μεταξύ των συζύγων της, ο συμπατριώτης της τρομπετίστας της τζαζ Χιου Μασεκέλα και ο αμερικανός πολιτικός ακτιβιστής Στόκλι Καρμάικλ. Ο γάμος της με τον Καρμάικλ, που ήταν μέλος της ριζοσπαστικής οργάνωσης των μαύρων «Μαύροι Πάνθηρες», προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών στις ΗΠΑ και ακύρωση πολλών συναυλιών της. Το ζευγάρι αναγκάσθηκε να μετακομίσει και να ζήσει στη Γουινέα.
Το 2005 ξεκίνησε την αποχαιρετιστήρια περιοδεία της ανά τον κόσμο, που ολοκληρώθηκε με τρόπο μοιραίο. Συμμετέχοντας σε συναυλία στο Καστελβολτούρνο στα περίχωρα της Καζέρτας υπέρ του ιταλού συγγραφέα Ρομπέρτο Σαβιάνο («Γόμορρα»), τον οποίο απειλεί η ναπολιτάνικη Καμόρα, αισθάνθηκε αδιαθεσία και κατέρρευσε. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Καζέρτας, όπου τις πρώτες πρωινές ώρες της 10ης Νοεμβρίου 2008 άφησε την τελευταία της πνοή από ανακοπή καρδίας, σε ηλικία 76 ετών. Ήταν ένας θάνατος, όπως τον φανταζόταν: να βρίσκεται επί σκηνής και να τραγουδά για καλό σκοπό.
Πέμπτη 23 Απριλίου 2009
Δυναμική στήριξη Μαντέλα στο Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο εν όψει εκλογών
Με μία απρόσμενη εμφάνιση στην τελευταία προεκλογική συγκεντρωση του κυβερνώντος Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) ο Νέλσον Μαντέλα έδωσε τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη στον Τζέικομπ Ζούμα πριν ανοίξουν οι κάλπες την Τετάρτη. Καταχειροκροτούμενος ο Μαντέλα ζήτησε εξάλειψη της φτώχειας και μία κοινωνίας ενωμένη και μη φυλετική...
Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και επευφημίες βλέποντας τον ιστορικό ηγέτη της Νοτίου Αφρικής να φθάνει μαζί με τον Τζέικομπ Ζουμα με ένα αμαξάκι του γκολφ στο στάδιο του Γιοχάνεσμπουργκ που φιλοξενούσε την προεκλογική συγκέντρωση.
Ο Νέλσον Μαντέλα έφθασε στο στάδιο φορώντας ένα μαύρο και κίτρινο μπλουζάκι στα χρώματα του κόμματος. Απευθυνόμενος στο πλήθος ο 90χρονος Νομπελίστας έδωσε μήνυμα ενότητας και υποστήριξης στο ANC, καλώντας το κόμμα να θυμάται πάντα ότι το βασικό του καθήκον είναι η εξάλειψη της φτώχειας και η οικοδόμηση μίας ενωμένης και μη φυλετικής κοινωνίας.
«Αν και θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε μία αποφασιστική νίκη στις επόμενες εκλογές, πρέπει να θυμόμαστε ότι προτεραιότητα μας αποτελεί η εξάλειψη της φτώχειας και η εξασφάλιση μιας καλύτερης ζωής για όλου. Το ANC έχει ιστορική ευθύνη να οδηγήσει το έθνος μας προς την ανοικοδόμηση μιας κοινωνίας ενωμένης και μη φυλετικής» τόνισε.
Ανταποκριτές στο Γιοχάνεσμπουργκ επισημαίνουν ότι η σπάνια δημόσια εμφάνιση του Νέλσον Μαντέλα αποτελεί τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη στο πρόσωπο του ηγέτη του κόμματος Τζέικομπ Ζούμα, ο οποίος στις κάλπες που θα στηθούν την Τετάρτη αναμένεται να εκλεγεί στην προεδρία της Νοτίου Αφρικής.
Λαμβάνοντας το λόγο ο Τζέικομπ Ζούμα έστειλε το μήνυμα ότι «η χώρα ανήκει σε όλους, μαύρους και λευκούς».
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η Νότιος Αφρική ανήκει σε όλους, μαύρους και λευκούς, οι οποίοι εργάζονται μαζί. Θα εξασφαλίσουμε ότι ποτέ κανένας Νοτιοαφρικανός δε αισθανθεί υποτιμημένος λόγω της φυλής, του πολιτισμού ή της θρησκείας του» δήλωσε ο Τζέικομπ Ζούμα.
Οι εκλογές της Τετάρτης είναι οι πιο ανταγωνιστικές και η πιο σημαντικές μετά το τέλος του Απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική το 1994.
Την Κυριακή διεξήγαγε την τελευταία του προεκλογική συγκέντρωση και το Κογκρέσο του Λαού (Cope), το κόμμα που συγκροτήθηκε προ τεσσάρων μηνών κυρίως από στελέχη του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου. Το νέο κόμμα έχει αλλάξει το πολιτικό τοπίο στη Νότιο Αφρική και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του δίνουν ποσοστό έως και 15%.
Είχε προηγηθεί το Σάββατο η τελευταία συγκέντρωση του επίσημου κόμματος της αντιπολίτευσης, της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
Τρίτη 7 Απριλίου 2009
Πωλούνται παιδιά
ΒΑΓΔΑΤΗ Πάμπτωχες οικογένειες στο Ιράκ πωλούν νεογέννητα βρέφη και μικρά παιδιά ακόμη και για 200 ευρώ. Η ανέχεια, η ανεργία που πλήττει μαζικά τον πληθυσμό και η διαφθορά των κυβερνητικών υπαλλήλων διευκολύνουν τη δράση των εμπόρων που προωθούν τους ανηλίκους στην Ιορδανία, στην Τουρκία και στη Συρία, από όπου τα παιδιά πωλούνται συνήθως στην Ευρώπη.
Οι «έμποροι» παρουσιάζονται στην αρχή ως μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων σε οικογένειες με οικονομικά προβλήματα ή σε χήρες.
Τους προσφέρουν λιγοστά ρούχα ή τροφή και όταν πλέον έχουν αποκτήσει την εμπιστοσύνη των άπορων γονέων τότε τους υπόσχονται «ένα καλύτερο μέλλον» για τα παιδιά τους. Οι πιο φτωχές από αυτές συμβιβάζονται ακόμη και με 200 ευρώ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις και αναλόγως της κατάστασης της υγείας και της ηλικίας των παιδιών οι τιμές μπορεί να φτάσουν ακόμη και τις 6.000
ευρώ.
«Πολλοί μπορεί να με βλέπουν σαν τέρας, αν όμως γνώριζαν πόσο δύσκολο είναι να ζεις σε έναν καταυλισμό προσφύγων, χωρίς σύζυγο, δουλειά και στήριξη από το κράτος ίσως άλλαζαν γνώμη» λέει η 38χρονηΣάρα Τάμιν,χήρα και μητέρα πέντε παιδιών. Λέει ότι δεν νιώθει τύψεις που έδωσε δύο από αυτά έναντι εξευτελιστικού ποσού.
«Αγαπώ όλα μου τα παιδιά και έκανα ό,τι μπορούσα για να τα κρατήσω όλα κοντά μου, έχασα όμως τον άνδρα μου όταν ήμουν έγκυος στο πέμπτο παιδί και από τότε η ζωή μας έγινε πολύ δύσκολη. Ξέρω ότι οι ανάδοχες οικογένειες θα τους προσφέρουν τροφή, εκπαίδευση και μια ευπρεπή ζωή που εγώ δεν θα μπορούσα να τους εξασφαλίσω»είπε στην εφημερίδα «Τhe Guardian». Oπως καταγγέλλουν αξιωματούχοι της αστυνομίας, η διαφθορά μεταξύ των κρατικών υπαλλήλων έχει λάβει πλέον τρομακτικές διαστάσεις δυσχεραίνοντας το έργο των διωκτικών αρχών.
«Οταν αυτά τα παιδιά φτάνουν στο αεροδρόμιο για να μεταφερθούν στο εξωτερικό, όλα τα έγγραφά τους φαίνονται νομότυπα και έτσι δεν μπορούμε να τα κρατήσουμε στη χώρα χωρίς να υπάρχει σαφής ένδειξη ότι έχουν πέσει θύματα παράνομης διακίνησης» λέει οΦιράζ Αμπντάλα, αξιωματικός της ιρακινής αστυνομίας. Οι ίδιοι οι λαθρέμποροι ομολογούν ότι η διακίνηση παιδιών από το Ιράκ έχει γίνει πολύ εύκολη υπόθεση αφού οι κρατικοί λειτουργοί είναι πρόθυμοι να παραποιήσουν πιστοποιητικά γέννησης και διαβατήρια για λίγα δολάρια.
Εκθέσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων καταγγέλλουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα παιδιά αυτά πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι όργανα παιδιών από το Ιράκ πωλούνται σε χώρες της Μέσης Ανατολής.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)