Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

Εγκλήματα κατά των ζώων στην Κίνα

Αν η Κίνα δέχεται επικρίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τότε η έννοια δικαιώματα των ζώων ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας. Στην Κίνα δικαιώματα και κανόνες προστασίας των ζώων απλά δεν υφίστανται· μέτρα υπάρχουν μετά βίας μόνο για τα επαπειλούμενα είδη, για τα υπόλοιπα ζώα αναζητείται ελπίδα...

Η Κίνα είναι ο βασικός εξαγωγέας δέρματος ζώων παγκοσμίως εξαιτίας της παντελούς έλλειψης μέτρων προστασίας των ζώων και του φθηνού εργατικού δυναμικού. Από την προσοδοφόρα εκτροφή γατιών και σκυλιών για το εμπόριο της γούνας τους, την εκτροφή αρκούδων για τη χολή τους που χρησιμοποιείται σε παραδοσιακά ιατρικά σκευάσματα, έως τις διατροφικές συνήθειες ή ακόμη και την αντιμετώπιση κρουσμάτων λύσσας, τελούνται βασανιστήρια κατά των ζώων.

Κάθε χρόνο, δύο εκατομμύρια γάτες και σκύλοι στοιβάζονται σε μικρά κλουβιά περιμένοντας το τέλος. Οι «επαγγελματίες» τα χτυπούν με ρόπαλα, τα κρεμάνε, τα στραγγαλίζουν με θηλιές από σύρμα για να μετατραπεί η γούνα τους σε ενδύματα και αξεσουάρ που θα εξαχθούν. Οι ετικέτες είναι συνήθως παραπλανητικές, το δέρμα σκύλων πωλείται ως το δέρμα ενός υποτιθέμενου εξωτικού ή ακόμη και μυθικού ζώου… 

Ακόμη και λούτρινα παιχνίδια που εξάγονται στο εξωτερικό έχει αποδειχθεί κατά το παρελθόν, μέσω ελέγχων DNA στη Σκωτία και την Ολλανδία, πως στην πραγματικότητα είναι κατασκευασμένα από το δέρμα αληθινών γατιών και σκυλιών.

Η απαγόρευση του εμπορίου του δέρματος γατιών και σκυλιών στις Ηνωμένες Πολιτείες οδήγησε τα τελευταία χρόνια σε διεύρυνση της μακάβριας αγοράς των δερμάτων τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το 2007 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε την απαγόρευση της εμπορίας, των εισαγωγών και των εξαγωγών από την ΕΕ γούνας γάτας και σκύλου, καθώς και προϊόντων που περιέχουν τέτοια γούνα, συμφωνώντας πάντως να επιτραπεί το εμπόριο αυτό για εκπαιδευτικούς λόγους ή λόγους ταρίχευσης. Οι διαπραγματεύσεις με την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ολοκληρώθηκαν επιτυχώς στο στάδιο της πρώτης ανάγνωσης, και ως εκ τούτου η απαγόρευση του εμπορίου γούνας γάτας και σκύλου αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τις 31 Δεκεμβρίου 2008.

Τραγική είναι, όμως, η κατάσταση και στα εκτροφεία αρκούδων που κρατούνται σε «θαλάμους βασανιστηρίων», όπου αφαιρείται χειρουργικά το περιεχόμενο (χολή) της χοληδόχου κύστης για να χρησιμοποιηθεί σε παραδοσιακά ιατρικά σκευάσματα. Διετής μυστική έρευνα της World Society for the Protection of Animals (WSPA) έχει καταδείξει ότι στην Κίνα λειτουργούν εκατοντάδες τέτοιες τοποθεσίες, όπου παράγονται ετησίως 7.000 κιλά χολής. Τα προϊόντα αυτά έχουν εντοπιστεί προς πώληση και σε χώρες του εξωτερικού.

Απελπιστικές συνθήκες και στους περισσότερους ζωολογικούς κήπους της Κίνας. Οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των ζώων καταγράφουν σε μυστικές αποστολές φρικτές περιπτώσεις κακοποίησης των ζώων. 

Όσο για τις κινεζικές διατροφικές συνήθειες, οι γάτες τοποθετούνται ζωντανές σε καυτό νερό για να χάσουν το τρίχωμά τους, καθώς έτσι το κρέας γίνεται πιο γευστικό…

Με συνοπτικές διαδικασίες αντιμετωπίζονται, δε, κρούσματα λύσσας. Ενδεικτικά, το 2006 μισό εκατομμύρια σκύλοι εξοντώθηκαν σε επαρχία της ανατολικής Κίνας μετά από επιδημία λύσσας. 

Με αφορμή την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων από την Κίνα οι οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των ζώων εντείναν τον αγώνα και τις εκκλήσεις προς διεθνείς φορείς και κυβερνήσεις για να έλθει ουσιαστικά στο προσκήνιο η σφαγή και βάναυση μεταχείριση των ζώων στην Κίνα.

Αχτίδα ελπίδας το κίνημα για τα δικαιώματα των ζώων που αναπτύσσεται στην ανερχόμενη αστική τάξη της Κίνας. Οι ακτιβιστές γίνονται πιο τολμηροί, οργανώνοντας διαμαρτυρίες και «ανεβάζοντας» στο Διαδίκτυο βίντεο με περιπτώσεις κακοποίησης ζώων για την αφύπνιση της διεθνούς κοινής γνώμης.

«Κατοικώ στο Πεκίνο και έχω δει τόσα πολλά απεχθή παραδείγματα βίας κατά των ζώων. Κάποτε έγινα μάρτυρας στη σφαγή ενός σκύλου μπροστά από ένα κατάστημα πώλησης κρέατος σκύλων, σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της πόλης, με τους πεζούς να περνούν. Ο σκύλος είχε κρεμαστεί ζωντανός με μία θηλιά από το σαγόνι. Τα πόδια του ήταν δεμένα. Ένας άνδρας τον μαχαίρωσε στο λαιμό κα τον κομμάτιασε. Ένας ωκεανός από αίμα είναι ο μόνος τρόπος που μπορώ να το περιγράψω. Προσπάθησα να φύγω όσο πιο γρήγορα μπορούσα, αλλά οι κραυγές του σκύλου, σχεδόν ανθρώπινες, με στοίχειωσαν»…

Ευ.Μπίφη

Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: