Τις εκπομπές καυσαερίων στην ατμόσφαιρα της Γης, που ευνοούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, πρέπει να περιορίσει ο άνθρωπος, ώστε να προστατεύσει τα κοράλλια από την αυξανόμενη οξείδωση των ωκεάνιων υδάτων, σύμφωνα με ανακοίνωση επιτροπής Ωκεανολόγων.
«Η λογικότερη και πιο επείγουσα πρωτοβουλία αφορά την αντιμετώπιση της οξείδωσης των ωκεανών, που πλήττει άμεσα τους κοραλλιογενείς υφάλους και μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω σταθεροποίησης των συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα στη γήινη ατμόσφαιρα», αναφέρει η επιστημονική ομάδα στην Απόφαση της Χονολουλού, όπως ονόμασαν το κείμενο, που θα παρουσιάσουν σε επερχόμενο διεθνές συνέδριο στη Χαβάη.
Η οξείδωση των ωκεανών είναι μία ακόμη απειλή για τα κοράλλια, που προκαλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη, την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, την αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων και τη λεύκανση των κοραλλιών. «Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι οικοσυστήματα-φρουροί, ενώ η καταστροφή τους αποκαλύπτει ευρύτερες μεταβολές στο περιβάλλον», εξηγεί ένας από τους ειδικούς, ο Μπιλ Κόζεϊ, του αμερικανικού Προγράμματος Προστασίας των Θαλασσών.
Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι προσφέρουν οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη σε εκατομμύρια ανθρώπους, που περιλαμβάνουν την προστασία των ακτών από τη διάβρωση, προσφέροντας παράλληλα και πηγή τροφής, φαρμακευτικών ουσιών και θέσεων εργασίας.
Τα κοράλλια, όμως, απειλούνται από την άνοδο της θερμοκρασίας των υδάτων και την οξείδωση. Η χημική σύνθεση των ωκεανών του κόσμου γίνεται ολοένα και πιο όξινη, καθώς οι θάλασσες έχουν απορροφήσει 525 δισ. τόννους διοξειδίου του άνθρακα τους τελευταίους δύο αιώνες, ποσοστό που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής του αερίου. Το διοξείδιο του άνθρακα ενώνεται με το θαλασσινό νερό για να δημιουργήσει ανθρακικό οξύ (H2CO3).
Μελέτη παράκτιων υδάτων από τη Βρετανική Κολομβία ου Καναδά μέχρι και τα μεξικανικά παράλια, έδειξε ότι τα ύδατα σε πολλά σημεία είχαν καταστεί τόσο όξινα, που είχαν την ικανότητα να διαλύουν όστρακα και σκελετούς από αστερίες και κοράλλια. Η Απόφαση της Χονολουλού προτείνει τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων, ως μακροπρόθεσμη λύση του προβλήματος, ενώ ως μεσοπρόθεσμη μέθοδο αντιμετώπισης του φαινομένου, οι Ωκεανολόγοι συστήνουν τον εντοπισμό και την περαιτέρω μελέτη κοραλλιογενών υφάλων, που εμφανίζουν φυσική αντοχή στην οξείδωση.
Πηγή: Reuters
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου