Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008
Ζέστη χωρίς καλοριφέρ
μολονότι το έδαφος γύρω τους είναι παγωμένο, μέσα επικρατεί θαλπωρή, παρ΄ όλο που δεν χρησιμοποιούν θέρμανση.
Για να είμαστε δίκαιοι, στο σπίτι του Μπέρτολντ Κάουφμαν υπάρχει ένα καλοριφέρ για ώρα ανάγκης στο λίβινγκ-ρουμ, όμως δεν χρησιμοποιείται. Ακόμη και τις πιο κρύες νύχτες, το νέο «παθητικό σπίτι» των Κάουφμαν παίρνει όλη τη θερμότητα και το ζεστό νερό που χρειάζονται οι ένοικοί του από μια ποσότητα ενέργειας που μόλις θα αρκούσε για να λειτουργήσει ένας στεγνωτήρας μαλλιών. «Δεν έχεις να σκεφτείς τη θερμοκρασίατο σπίτι προσαρμόζεται», λέει ο Κάουφμαν, παρακολουθώντας την δύο ετών κόρη του, ντυμένη με ένα φανελάκι, να παίζει στο ευρύχωρο λίβινγκ-ρουμ. Το νέο σπίτι του, λέει, χρησιμοποιεί περίπου το ένα εικοστό της θερμικής ενέργειας που απαιτεί το σπίτι των γονιών του, το οποίο έχει το ίδιο μέγεθος.
Αεροστεγείς
Η ιδέα του παθητικού σπιτιού, η οποία ξεκίνησε από τη μικρή πόλη του Ντάρμστατ, έξω από τη Φρανκφούρτη, αντιμετωπίζει το ζήτημα της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των σπιτιών από μια νέα πλευρά: Χρησιμοποιώντας εξαιρετικής ποιότητας μόνωση και περίπλοκες πόρτες και παράθυρα, οι αρχιτέκτονες των παθητικών σπιτιών κατασκευάζουν αεροστεγείς κατοικίες ώστε η ζέστη να μη διαρρέει και το κρύο απ΄ έξω να μην περνάει ποτέ μέσα. Έτσι τα παθητικά σπίτια μπορεί να ζεσταίνονται από τα σώματα των ενοίκων τους, τη θερμότητα που εκπέμπουν οι ηλεκτρικές οικιακές συσκευές και τον ήλιο.
Πριν από δεκαετίες, οι απόπειρες να δημιουργηθούν αεροστεγή σπίτια θερμαινόμενα από τον ήλιο απέτυχαν, μεταξύ άλλων λόγω του στάσιμου αέρα και της μούχλας. Όμως στην καρδιά κάθε νέου παθητικού σπιτιού βρίσκεται ένα κεντρικό σύστημα κυκλοφορίας του αέρα. Ο ζεστός αέρας που βγαίνει περνάει δίπλα από τον καθαρό κρύο αέρα που μπαίνει ανταλλάσσοντας θερμότητα με απόδοση 90%. Ο μύθος μέχρι τώρα ήταν ότι, για να είσαι ζεστός, πρέπει να έχεις θέρμανση.
«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ζεστό σπίτι χωρίς ενεργειακές απαιτήσεις», λέει ο Βόλφγκανγκ Χάσπερ, μηχανικός στο Ρassivhaus Ιnstitut (Ινστιτούτο του Παθητικού Σπιτιού) στο Ντάρμστατ. «Το θέμα δεν είναι να φορέσεις χοντρά πουλόβερ, να κατεβάσεις τον θερμοστάτη και να υποφέρεις από τα ρεύματα. Είναι να αισθάνεσαι άνετα με λιγότερη δαπάνη ενέργειας και εμείς το πετυχαίνουμε ανακυκλώνοντας τη θερμότητα».
Στο παθητικό σπίτι υπάρχουν πολλά παράθυρα (τα περισσότερα προς Νότο) και όλα μπορούν να ανοίξουν. Ο αέρας που έρχεται απ΄ έξω περνάει από φίλτρα υψηλής απόδοσης πριν μπει στα δωμάτια. Το τσιμεντένιο πάτωμα στο υπόγειο δεν είναι κρύο. Οι τοίχοι και ο αέρας έχουν βασικά την ίδια θερμοκρασία.
Με μια ματιά
● 5.000
παθητικά σπίτια υπάρχουν σήμερα σε όλο τον κόσμο. Τα περισσότερα βρίσκονται σε γερμανόφωνες χώρες ή στη Σκανδιναβία.
● ΤΟ ΠΡΩΤΟ παθητικό σπίτι κατασκευάστηκε στο Ντάρμστατ το 1991 από τον ντόπιο αρχιτέκτονα Βόλφγκανγκ Φάιστ, ιδρυτή του Ρassivhaus Ιnstitut.
● ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ σχολεία κατασκευάζονται στη Φρανκφούρτη με την τεχνική αυτή, η οποία διαδίδεται συνεχώς.
● ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ πρότεινε όλα τα καινούργια κτίρια να ανταποκρίνονται, από το 2011, στις προδιαγραφές του παθητικού σπιτιού.
● Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ των παθητικών σπιτιών στοιχίζει περίπου 5-7% περισσότερο απ΄ ό,τι των συμβατικών, όμως το κόστος μειώνεται όσο περισσότερο διαδίδονται.
● ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ εξετάζουν αν η ιδέα του παθητικού σπιτιού μπορεί να εφαρμοστεί και σε θερμότερα κλίματα, όπου το σύστημα ανταλλαγής θερμότητας θα χρησιμοποιείται και για να κρατήσει τον δροσερό αέρα μέσα και τον ζεστό έξω.
● ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ μέγεθος, τα περισσότερα παθητικά σπίτια μπορούν να διαθέσουν 50 τετρ. μέτρα για κάθε άνθρωπο που ζει σε αυτά.
Απορρίφτηκε από το Ισραήλ η πρόταση της ΕΕ για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας
Επίσημες ανακοινώσεις, ωστόσο, δεν έχουν γίνει αφού η κρίσιμη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είναι σε εξέλιξη. Όλα όμως δείχνουν πως οι επιδρομές θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, ενώ δεν αποκλείεται ο ισραηλινός στρατός να προχωρήσει και σε χερσαίες επιχειρήσεις.
Η πρόταση της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, που εγκρίθηκε ομοφώνως από τους υπουργούς Εξωτερικών των 27 χωρών-μελών, που συνεδρίασαν εκτάκτως χθες Τρίτη, προβλέπει τη 48ωρη εκεχειρία στην περιοχή, ώστε να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια, και ζητά την εντατική συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας.
Ωστόσο, η πρώτη αντίδραση ήταν αρνητική, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών να χαρακτηρίζει την πρόταση της γαλλικής προεδρίας ως «μη ρεαλιστική».
«Η πρόταση αυτή δεν περιέχει κανενός είδους εγγύηση ότι η Χαμάς θα σταματήσει τις επιθέσεις με πυραύλους και το λαθρεμπόριο (όπλων)» τόνισε ο Γιγκάλ Πάλμορ.
«Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς από το Ισραήλ να προχωρήσει μονομερώς σε εκεχειρία, χωρίς κανένα μηχανισμό που να αναγκάζει την Χαμάς να σταματήσει τις επιθέσεις και την τρομοκρατία» πρόσθεσε.
Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο δημοσιεύματα της ισραηλινής εφημερίδας Χααρέτζ, υπέρ της εκεχειρίας εμφανίζεται να είναι ο υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ, εν αντιθέσει με τον πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ που φέρεται να επιθυμεί τη συνέχιση των επιδρομών, ακόμα και την έναρξη χερσαίων επιχειρήσεων.
Σε επιφυλακή βρίσκονται 2.500 στρατιώτες και την Τρίτη όλα έδειχναν ότι οι χερσαίες δυνάμεις θα εισέβαλαν στη Λωρίδα της Γάζας. Η εισβολή απετράπη μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Εχούντ Μπαράκ ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ.
Οι γαλλο-ισραηλινές επαφές θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, καθώς η υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι αναμένεται να μεταβεί στο Παρίσι την Πέμπτη.
Επίσης, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως είναι πιθανή μια επίσκεψη του Γάλλου προέδρου την επόμενη εβδομάδα στο Ισραήλ, επ' ευκαιρίας και της επίσκεψής τους στο Λίβανο στις 6 Ιανουαρίου.
«Ο πρόεδρος και εγώ θα μεταβούμε στην περιοχή, γιατί εδώ και πολύ καιρό έχει προγραμματιστεί μια επίσκεψη στο νότιο Λίβανο, όπου στρατιώτες μας υπηρετούν στην Finul. Θα δούμε λοιπόν αν είναι δυνατόν να μεταβούμε και στο Ισραήλ, αυτό δεν έχει καθοριστεί προς το παρόν» δήλωσε ο Κουσνέρ.
Συνεχίζονται οι επιδρομές
Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε πως από τα μεσάνυχτα η πολεμική αεροπορία βομβάρδισε σήραγγες κάτω από τα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου, από όπου, σύμφωνα με το Ισραήλ, περνούν κρυφά όπλα προς τη Γάζα.
Επίσης, βομβαρδίστηκαν και γραφεία της Χαμάς, ανάμεσά τους και το γραφείο του ηγέτη της Ισμαήλ Χανίγια και το υπουργείο Εσωτερικών. Τις επιθέσεις με ρουκέτες συνέχισαν και οι μαχητές της Χαμάς.
Από τις 27 Δεκεμβρίου, οπότε ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, 380 Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι μέλη της Χαμάς έχουν σκοτωθεί και περίπου 1.900 έχουν τραυματιστεί.
Παράλληλα, οι κάτοικοι της Γάζας βρίσκονται αντιμέτωποι με μία τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή και η βοήθεια που καταφθάνει μοιάζει απειροελάχιστη. Την Τετάρτη, ακόμα μία αυτοκινητοπομπή 106 φορτηγών με διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια πέρασε τα σύνορα Ισραήλ-Λωρίδας της Γάζας.
Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008
Το Ισραήλ εμβόλισε σκάφος με ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα
Εμβόλισαν το Dignity
Το Dingity, που ανήκει στην οργάνωση «Ελευθερώστε τη Γάζα», εμβολίστηκε από ισραηλινό περιπολικό ενώ έπλεε σε διεθνή ύδατα, σε απόσταση 70-80 ναυτικών μιλίων ανοικτά των ακτών της Γάζας, την οποία το Ισραήλ έχει κηρύξει «κλειστή στρατιωτική ζώνη».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Γιγκάλ Πάλμορ, το Dignity δεν απαντησε στην προειδοποίηση μέσω ασυρμάτου του ισραηλινού πολεμικού σκάφους να ανακόψει την πορεία του και έτσι ακολούθησε «σύγκρουση των δύο πλοίων».
Ο Πάλμοπρ διέψευσε ότι ερρίφθησαν πυρά, αν και όπως είπε, υπήρξε «φυσική επαφή» ανάμεσα στα δύο σκάφη. Τα δύο πλοία υπέστησαν ζημιές, αλλά δεν υπήρξαν τραυματισμοί.
Το ισραηλινό πολεμικό σκάφος ανάγκασε το Dinginty να επιστρέψει στα κυπριακά χωρικά ύδατα.
Το Dignity, σκάφος μηκους 20 μέτρων, που είχε αποπλεύσει από τη Λάρνακα το βράδυ της Δευτέρας, μεταφέρει 3,5 τόνους ιατροφαρμακευτικής βοήθειας.
Σε αυτό επιβαίνουν 16 άτομα, μεταξύ των οποίων, η Αμερικανίδα, πρώην μέλος του Κογκρέσσου και υποψήφια των Πρασίνων για την αμερικανική προεδρία, Σίνθια Μακίνεϊ, ο δημοσιογράφος του Αλ Τζαζίρα Σάμι ελ Χατζ, πρώην κρατούμενος στο Γκουαντανάμο και ο ανταποκριτής του CNN Καρλ Πένχολ.
Επικεφαλής της αποστολής είναι η Κύπρια παιδοχειρουργός και βουλευτής Ελένη Θεοχάρους. Σε σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Θεοχάρους ανέφερε ότι όλοι οι επιβαίνοντες στο πλοιάριο είναι καλά.
Απίθανη η εκεχειρία
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών του Ισραήλ απέρριψε το ενδεχόμενο τερματισμού των επιχειρήσεων, εάν δεν σταματήσουν οριστικά οι επιθέσεις με ρουκέτες που εξαπολύουν οι Παλαιστίνιοι από τη Λωρίδα της Γάζας.
«Δεν υπάρχει χώρος για εκεχειρία» δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ο Μείρ Σετρίτ, προκαταλαμβάνοντας τα όποια συμπεράσματα προκύψουν από την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Παρίσι, το απόγευμα της Τρίτης.
Σύμφωνα με τον Σετρίτ, ο ισραηλινός στρατός προτίθεται πολεμά για εβδομάδες. «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξαλείψει την απειλή των επιθέσεων με ρουκέτες από το νότο. Μέχρι τότε ο ισραηλινός στρατός δεν μπορεί να σταματήσει τις επιχειρήσεις» διεμήνυσε. «Αυτός είναι ο στόχος και πρέπει να επιτευχθεί» ξεκαθάρισε.
Τέταρτη ημέρα επιδρομών
Ο νεώτερος απολογισμός από τις ισραηλινές επιδρομές, που συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα, δείχνει 360 Παλαιστίνιοι νεκρούς και 1.690 τραυματίες.
Τουλάχιστον δέκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και σαράντα τραυματίστηκαν στις επιδρομές των τελευταίων ωρών. Τα περισσότερα θύματα είναι μέλη της Χαμάς.
Οριστικός ενταφιασμός της ειρήνευσης
Παλαιστίνιος διαδηλωτής εκτοξεύει πέτρες εναντίον των ισραηλινών στρατευμάτων σε στρατόπεδο προσφύγων στη Σουαφάτ έξω από την Ιερουσαλήμ, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας ενάντια στον βομβαρδισμό της Γάζας. Οπως δείχνουν τα στοιχεία, το Ισραήλ προετοίμαζε αυτή την επίθεση εδώ και 6 μήνες.
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Για τρίτο εικοσιτετράωρο συνεχίστηκε χθες ο ανηλεής βομβαρδισμός από αέρος, ξηράς και θάλασσας εκατοντάδων στόχων στο εσωτερικό της πολιορκημένης Λωρίδας της Γάζας. Είναι μια συντονισμένη επιχείρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, η μεγαλύτερη σε ένταση και φονικότητα από το 1967, η οποία έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 325 Παλαιστινίων (εκ των οποίων 57 είναι γυναικόπαιδα, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ΟΗΕ) και τον τραυματισμό 1.400. Ταυτόχρονα εντείνονται οι φόβοι για ενδεχόμενη χερσαία επίθεση καθώς το Ισραήλ άναψε το πράσινο φως για την επιστράτευση εξίμισι χιλιάδων εφέδρων και κήρυξε «κλειστή στρατιωτική ζώνη» τις περιοχές γύρω από την αιματοβαμμένη Λωρίδα, όπου ενάμισι εκατομμύριο εγκλωβισμένοι Παλαιστίνιοι περιμένουν έντρομοι την επόμενη μέρα.
Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Εούντ Μπαράκ έκανε λόγο για «πόλεμο μέχρις εσχάτων» κατά της Χαμάς. Οι ξένοι ανταποκριτές έχουν αποκλειστεί από τη Γάζα, άλλη μια απόδειξη ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις της ισραηλινής κυβέρνησης πως πρόκειται για μια επιχείρηση αντιποίνων ώστε να «τιμωρηθεί» η Χαμάς για την πρόσφατη διακοπή της εξάμηνης εκεχειρίας και τον βομβαρδισμό μεθοριακών πόλεων του Νοτίου Ισραήλ με εκατοντάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες, στην πραγματικότητα η αποστολή «Χυτό μολύβι» είναι μια καλοσχεδιασμένη επιχείρηση- εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες, σύμφωνα με χθεσινές πανηγυρικές διαρροές από ισραηλινούς αξιωματούχους στα εγχώρια ΜΜΕ. Μια επιχείρηση με πολλαπλούς πολιτικούς, στρατιωτικούς και διπλωματικούς στόχους, που ξεκινούν από τον «αποκεφαλισμό» της φυσικής ηγεσίας και την υποβάθμιση της μαχητικής ικανότητας της Χαμάς και φτάνουν ως τον επηρεασμό των κρίσιμων ισραηλινών εκλογών του Φεβρουαρίου.
Ωστόσο η σημαντικότερη επίπτωσή της είναι ο οριστικός εκτροχιασμός κάθε προσπάθειας για επαναθέρμανση των ειρηνευτικών συνομιλιών του Ισραήλ όχι μόνο με τους «τρομοκράτες» της Χαμάς ή την Παλαιστινιακή Αρχή του μετριοπαθούς Μαχμούντ Αμπάς, αλλά και με τη Συρία και τον Λίβανοόπως έδειξε ξεκάθαρα και η άμεση διακοπή των παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων που ανακοίνωσε επί τούτου η Δαμασκός. Ακόμη και σε αραβικές χώρες των οποίων οι κυβερνήσεις στην ουσία υποστηρίζουν, έστω και διακριτικά, την προσπάθεια εξόντωσης της Χαμάςόπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία-, η κοινή γνώμη έχει εξεγερθεί εξαιτίας της δυσανάλογης ισχύος που χρησιμοποίησε για μία ακόμη φορά το Ισραήλ.
Χ θες, μετά τα συντριπτικά χτυπήματα κατά των υπηρεσιών ασφαλείας και άλλων «στρατιωτικών» υποδομών της Χαμάς στις ταυτόχρονες αιφνιδιαστικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου, οι ισραηλινοί επιτελείς εστίασαν τη φονική «προσοχή» τους σε κυβερνητικά κτίριασύμβολα της εξουσίας της Χαμάς, όπως το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας και το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και στις δεκάδες υπόγειες σήραγγες που συνδέουν τη Γάζα με την Αίγυπτο.
«Το Ισραήλ θα συνεχίσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα ώσπου να επιτευχθεί μια αλλαγή στην ισορροπία των δυνάμεων ανάμεσά του και στη Χαμάς.Θα εξαντλήσουμε τον χρόνο προκειμένου να επανέλθει η αλλαγή στην εξίσωση» διαμηνύει η ισραηλινή κυβέρνηση διά του κ. Μπαράκ- φυσικά με την πλήρη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και ιδιαίτερα της απερχόμενης υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, η οποία απέδωσε ως συνήθως εξ ολοκλήρου την ευθύνη στη Χαμάς.
O αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ισραήλ, στρατηγός Νταν Χάρελ , είπε ότι «κανένα κτίριο της Χαμάς δεν πρόκειται να μείνει όρθιο στο τέλος της επιχείρησης». Πιο σαφής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χάιμ Ραμόν δήλωσε ξεκάθαρα πως στόχος της επιχείρησης είναι να καταρρεύσει το καθεστώς τής (εκλεγμένης με δημοκρατικές εκλογές) Χαμάς. Μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο, διευκρίνισε ακόμη ότι το Ισραήλ είναι «υπέρ οποιασδήποτε άλλης κυβέρνησης που θα αναλάβει στη θέση της Χαμάς» και ότι η χώρα του θα προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός μόνο «όταν κάποιος άλλος αναλάβει την κυβέρνηση στη Γάζα». O εκπρόσωπος Τύπου της Χαμάς Φάουζι Μπαρχούμ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «διαπράττει ένα ολοκαύτωμα μπροστά στα μάτια ολόκληρου του κόσμου,ο οποίος δεν σήκωσε ούτε το δακτυλάκι του». Και προειδοποίησε ότι η «παλαιστινιακή αντίσταση επιφυλάσσεται του δικαιώματος να απαντήσει σε αυτή την επίθεση με επιχειρήσεις μαρτυρίου», δηλαδή με επιθέσεις αυτοκτονίας- ενώ οξύτατη κριτική στην ηγεσία της Φατάχ, αλλά και στις γειτονικές αραβικές κυβερνήσεις, άσκησε σε διάγγελμά του ο ηγέτης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου Χασάν Νασράλα, ο οποίος έθεσε τις δυνάμεις της οργάνωσής του σε πλήρη επιφυλακή.
Ας σημειωθεί πάντως ότι ένας από τους βασικούς στόχους των ισραηλινών πολεμικών επιχειρήσεων, δηλαδή ο τερματισμός του βομβαρδισμού ισραηλινών πόλεων, κάθε άλλο παρά έχει επιτευχθεί, καθώς παλαιστίνιοι μαχητές όχι μόνον εκτόξευσαν το τελευταίο τριήμερο δεκάδες ρουκέτες «Κασάμ», αλλά φαίνεται πως χρησιμοποιούν πλέον και βαρύτερου τύπου πυραύλους, με βεληνεκές μεγαλύτερο των 40 χιλιομέτρων.
Αυτός είναι μάλλον και ο λόγος που ο ισραηλινός στρατός, έχοντας νωπά τα σημάδια από το φιάσκο του 2006 στον Νότιο Λίβανο, εξετάζει πλέον σοβαρά την πιθανότητα χερσαίας εισβολής στη Γάζα- ένα ενδεχόμενο που σίγουρα θα οδηγήσει σε βαρύτατες απώλειες εκατέρωθεν. Υστερα από αυτή την τεράστια σε κλίμακα επιχείρηση, το Τελ Αβίβ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επιτρέψει την επιβίωση της Χαμάς. Οπως συνέβη και το 2006 με τη Χεζμπολάχ, για την παλαιστινιακή οργάνωση είναι αρκετό το να μη νικηθεί, ώστε να πανηγυρίσει τη νίκη.
Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008
Άρθρο του Μίκη Θεοδωρακη για την προσπάθεια καπελώματος της εξέγερσης απο τους διαπλεκόμενους Μηντιάρχες
Όταν πρόκειται για εθνικούς, κοινωνικούς ή ιδεολογικούς αγώνες, το μίσος είναι αναπόφευκτο, γεννιέται αυθόρμητα. Θα πρέπει όμως τουλάχιστον να κατευθύνεται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Σήμερα παρατηρώ ότι το μίσος των μαθητών ακολουθεί ένα μονόδρομο με στόχο τους αστυνομικούς, γεγονός που κατά τη γνώμη μου τους αποπροσανατολίζει στην αναζήτηση των αληθινών συνθηκών που τους οδήγησαν στη σημερινή θέση τους μέσα στο σχολείο και μέσα στην κοινωνία. Ενώ θα πρέπει… να βρουν τα αληθινά αίτια και να αποκαλύψουν τους αληθινούς ενόχους και τους πραγματικούς λόγους για όσα γίνονται γύρω τους και γενικώτερα γύρω μας, στη χώρα μας και στην οικουμένη. Έτσι μοιάζει σαν κάποιοι να τους έβαλαν παρωπίδες, ώστε η οργή τους να διοχευτευθεί σε μια ομάδα συνανθρώπων μας, τους αστυνομικούς, που όταν δεν λειτουργούν σωστά, είναι απλά πιόνια του Συστήματος, που ΑΥΤΟ είναι υπόλογο για όλα, δηλαδή για την Παιδεία αλλά και για κάθε τι που αφορά τη λειτουργία της κοινωνίας, του κράτους και των υπηρεσιών του.
Και αναφέρω εδώ το παράδειγμα της γενιάς του 1-1-4 που όσον αφορά την Παιδεία έθεσε ως στόχο το 15% του Κρατικού Προϋπολογισμού. Είδαν δηλαδή οι νέοι της εποχής εκείνης την βασική αιτία για τα χάλια της Παιδείας μας, δηλαδή το οικονομικό.
Από κει και πέρα παρ’ ό,τι τότε η ελληνική αστυνομία είχε μια καθαρά φασιστική νοοτροπία και οι εκδηλώσεις βίας σε σύγκριση με το σήμερα ήταν εκατό φορές πιο πολλές και σοβαρές από πλευράς μαζικότητας και βιαιότητας (τα νοσοκομεία ήταν γεμάτα από νέους τραυματισμένους από την αστυνομική βία της εποχής), οι πρωτοπόροι νέοι εκείνης της εποχής, βασικά φοιτητές, μπορούσαν να δουν ελεύθερα, σφαιρικά και σε βάθος. Έτσι με το 1-1-4 έθεταν ως πρώτο καθήκον τους την υπεράσπιση του Συντάγματος, δηλαδή της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ατομικών δικαιωμάτων. Χτυπούσαν στην καρδιά της την αντιδραστική εξουσία (θρόνο, αστυνομοκρατία, Αμερικανοκρατία). Πάλευαν για την Κύπρο και αγωνίζονταν μαζικά για την Ειρήνη. Είχαν δηλαδή μπροστά τους ανοιχτούς ορίζοντες για ό,τι πραγματικά συνέβαινε στην χώρα τους αλλά και πέρα από τη χώρα τους. Ήταν άτομα ολοκληρωμένα και ελεύθερα, αν και τότε υπήρχαν όπως και σήμερα πονηρά «κέντρα» που προσπαθούσαν να περιορίσουν την οργή τους και να την διοχετεύσουν μόνο σε ένα λούκι, για τις δικές τους επιδιώξεις. Με μια λέξη να τους αποπροσανατολίσουν, όπως γίνεται τώρα.
Και για να πάω και πιο πέρα, εμείς οι νέοι της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου, όπου οι χωροφύλακες και η αστυνομία ήταν απέναντί μας με όπλα που ξερνούσαν ομαδικό θάνατο, είχαμε την ψυχική και πνευματική δύναμη να βλέπουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις αυτοί που σήμερα αποκαλούνται περιφρονητικά «μπάτσοι» ήταν παιδιά σαν κι εμάς παρασυρμένα από τη θύελλα των γεγονότων να κάνουν πράξεις που δεν ήθελαν. Δεν γενικεύαμε. Αντίθετα μπορούσαμε ακόμα και μέσα στις πιο κρίσιμες για μας συνθήκες να δούμε ότι δεν είναι το ίδιο όλοι και ότι ο πραγματικός ένοχος ήταν η Εξουσία, που είχε κατορθώσει να μας τυλίξει στα δίχτυα της, που έσταζαν αίμα και μίσος αδελφού προς αδελφό. Και πολλοί είχαν τότε ακόμα τη δύναμη να φωνάζουν μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα πριν σκοτωθούν «Αδέρφια, πεθαίνουμε και για τη δική σας ευτυχία».
Αναγκάστηκα να γράψω αυτό το σημείωμα με αφορμή κάποια εκπομπή με αγόρια και κορίτσια 15-16 ετών, που μιλούσαν στο ίδιο ακριβώς μοτίβο, λες και κάποια αόρατη δύναμη να είχε κατευθύνει την οργή, το μίσος και την σκέψη τους μόνο προς ένα στόχο. Και μάλιστα σε μια εποχή πολύπλοκη, όπου ο κόσμος έχει μικρύνει και το έξω μπερδεύεται με το μέσα και γίνονται όλα ένα κουβάρι. Πώς θα φτάσουμε έτσι στην ΑΙΤΙΑ του Κακού; Και πώς, αν δεν γνωρίζουμε τις πραγματικές αιτίες της κρίσης, θα μπορέσουμε να βρούμε τις λύσεις που πρέπει;
Και για να γυρίσω στα τελευταία γεγονότα, ο βίαιος θάνατος ενός παιδιού αποτελεί μια μεγάλη τραγωδία. Πρώτα για τη μάνα του, τον πατέρα του, τα αδέλφια του αλλά και για όλους τους νέους και τις νέες, για όλους εμάς, για όλη την κοινωνία. Ο θύτης είναι ένας αστυνομικός. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι σημερινοί αστυνομικοί είναι θύτες. Κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν είναι αληθινό αλλά είναι και άδικο. Και μιλάει κάποιος που γνωρίζει πολύ καλά τι θα πει αστυνομία.
Γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγουμε τις γενικεύσεις, γιατί έτσι οδηγούμε τους νέους σε λάθος δρόμο. Τους κρύβουμε το δάσος της πραγματικότητας με το δέντρο μιας εικονικής πραγματικότητας.
Θα ήθελα να μπορούσα να απευθυνθώ στους σημερινούς νέους και να τους πω: Κλείστε τα αυτιά σας στις γλοιώδεις κολακείες όσων προσπαθούν ουσιαστικά να εκτονώσουν την οργή και την ενέργειά σας σε ψεύτικους στόχους απομακρύνοντάς σας από τους πραγματικούς. «Αυτούς» εξυπηρετεί να τρώμε τις σάρκες μας στρεφόμενοι ο ένας κατά του άλλου. Ο στόχος όμως δεν είναι βέβαια αυτός που έχει το μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας και βγάζει από αυτό το ψωμί του, τα φάρμακά του, τη μόρφωση του παιδιού του, όπως οι δικοί σας γονείς. Στα Ιουλιανά, μια από τις πιο ταραγμένες εποχές της ιστορίας μας, η νεολαία κατέβαινε κατά δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους και ποτέ δεν είχαμε την παραμικρή καταστροφή, αν και θρηνούσαμε δύο νεκρούς, τον Λαμπράκη και τον Πέτρουλα, που σκοτώθηκαν αγωνιζόμενοι για ένα καλύτερο αύριο. Περιφρουρούσαμε τον αγώνα μας και γ’ αυτό ποτέ δεν έγινε τίποτα, δεν αφήσαμε εμείς να γίνει τίποτα που να τον αμαυρώνει.
Και συγχρόνως η γενιά αυτή δημιουργούσε. Ίσως ποτέ άλλοτε στη νεότερη ιστορία μας δεν είχαμε τόσα έργα σε όλους τους τομείς, ποίηση, λογοτεχνία, μουσική, σε όλες τις τέχνες, που έγιναν όπλο του αγώνα της νεολαίας, από ανθρώπους νέους που αγωνιζόταν και δημιουργούσαν.
ΒΓΑΛΤΕ ΤΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΥΣ.
Μην τους επιτρέπετε να στιγματίζουν τον αγώνα σας. Τι θα πει «κουκούλα»; Ο πραγματικός αγωνιστής και επαναστάτης ούτε ντρέπεται ούτε φοβάται να δείξει το πρόσωπό του. Μην αφήνετε να σπιλώνουν τη μνήμη του Αλέξανδρου συνδέοντας το πρόσωπό του και το όνομά του με εικόνες φρίκης. Είναι σαν να τον σκοτώνουν για άλλη μια φορά.
ΑΝΟΙΞΤΕ ΔΡΟΜΟΥΣ.
Αντισταθείτε στα εύκολα που τόσο ύπουλα βάζουν μπροστά σας προσπαθώντας να σας ξεγελάσουν ότι είναι δήθεν δικές σας επιλογές. Πάρτε τη ζωή στα χέρια σας και προχωρήστε μπροστά.
ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ!
(Από το blog ΑΠΟΠΛΟΚΗ)
Βlogger στα...92!
Για περισσότερο από 60 χρόνια ο διάσημος Kirk Douglas υποδυόταν ήρωες στο σινεμά, όπως ο περίφημος "Σπάρτακος", και τώρα στην ηλικία των 92 χρόνων φαίνεται ότι δεν το βάζει κάτω. Τώρα σερφάρει στο Internet ως ο γηραιότερος και διασημότερος blogger. Ακόμα και αν δεν γνωρίζει την διαφορά μεταξύ ενός καλού βιβλίου και του Facebook, ο Douglas πιστεύει ότι το Διαδίκτυο είναι ένας χώρος που διεγείρει την συζήτηση μεταξύ αυτού και των άλλων ανθρώπων. "Εγώ εκφράζω την γνώμη μου ελεύθερα και συζητώ με τους άλλους για ό,τι συμφωνώ ή διαφωνώ, αφού ζω σε μία ελεύθερη χώρα, οι δε απαντήσεις και τα σχόλια των συνομιλητών μου είναι άκρως ενδιαφέροντα και συναπαρστικά", δήλωσε ο Kirk Douglas, ο οποίος είναι ο πατέρας του επίσης ηθοποιού Michael Douglas.
Αφροδίτη Πανουργιά
Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008
Διαδικτυακή εκστρατεία κατά του υποσιτισμού
Για πέντε εκατομμύρια παιδιά φέτος, ο θάνατος θα έχει ένα και μοναδικό όνομα: Υποσιτισμός. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), ανταποκρινόμενοι σε αυτό τον τραγικό απολογισμό, οργανώνουμε διαδικτυακή εκστρατεία και σας καλούμε να ενώσετε τις δυνάμεις σας μαζί μας στη μάχη ενάντια στη μάστιγα του υποσιτισμού, που κάθε χρόνο αφανίζει μια ολόκληρη «χώρα» παιδιών.
Στην ειδική ιστοσελίδα των ΓΧΣ www.msf.gr/ypositismos θα μπορέσετε να ενημερωθείτε για τον υποσιτισμό καθώς και για τα σχετικά προγράμματα των ΓΧΣ ανά τον κόσμο, θα διαβάσετε μαρτυρίες γιατρών μας για παιδιά που κέρδισαν τη μάχη με τον υποσιτισμό χάρη στους ΓΧΣ, θα δείτε τις ζωγραφιές παιδιών από την Αθήνα που άπλωσαν χέρι αλληλεγγύης προς τους συνομήλικούς τους που υποφέρουν από υποσιτισμό στην Αφρική και την Ασία. Κυρίως όμως, θα έχετε την ευκαιρία να αναλάβετε δράση σε αυτή τη «μάχη», κάνοντας τη δωρεά σας «όπλο» ενάντια στον παιδικό υποσιτισμό και διαδίδοντας το έργο των ΓΧΣ.
Ο υποσιτισμός αποτελεί την πρώτη αιτία παιδικών θανάτων παγκοσμίως. Στη μάχη που οι ΓΧΣ δίνουμε καθημερινά σε όλο τον πλανήτη ενάντια στον παιδικό υποσιτισμό, σας χρειαζόμαστε όλους συμμάχους. Κάθε λεπτό που περνάει, 9 παιδιά πεθαίνουν από υποσιτισμό. Σταματήστε την αντίστροφη μέτρηση. Κάθε λεπτό μετράει! Βοηθήστε μας σήμερα, κάνοντας κλικ στο www.msf.gr/ypositismos.
Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008
ΞΥΠΝΑΤΕ !!!
Χρειάστηκε ο να σταλεί βίντεο στον Λάκη για να γίνει πια αλήθεια...
Τέλοσπάντων, "μην είμαστε και αχάριστοι" (όπως λέει και το φιλαράκι μου..)
Έχουμε που τα λέμε χρόνια τώρα, και μας έβγαζαν ψεύτες, υπερβολικούς, σεναριολόγους και ακραίους.
Τώρα που έγινε κοινό μυστικό σε όλους μας, τι θα κάνουμε;;
Θα μείνουμε στους καναπέδες μας;;
Και ποιός θα προστατέψει τις γειτονίες μας, τα σπίτια μας και τις επιχειρήσεις μας;
Η (φασιστο)αστυνομία;;
Με τις λεβεντιές της μπροστάρηδες;;
ΞΥΠΝΑΤΕ !
Όταν οι μπάτσοι σκοτώσουν τα παιδιά σας, τοτέ θα βγείτε από τα κελιά σας;;;;
Στον ΔΡΟΜΟ σπάει ο ΤΡΟΜΟΣ. ...όχι βλέποντας τηλεόραση όλη μέρα...
ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ:
ENA MEΓAΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΤ
Μια αληθινή Ιστορία
Η Ιστορία
Η Μυρτώ είναι μία φίλη 26 χρονών που εργάζεται και κάνει το μεταπτυχιακό της στο Brighton της Αγγλίας. Εδώ και λίγες μέρες έχει έρθει στην Αθήνα για τις γιορτές. Είναι ζωντανός άνθρωπος, καλλιτέχνης, ιδεολόγος, χορτοφάγος, φιλική, γεμάτη ιδέες και όνειρα…
Είναι καλή ερασιτέχνης φωτογράφος και συνήθως κυκλοφορεί με τη φωτογραφική της μηχανή. Το Φεβρουάριο σκοπευει (ή σκόπευε…) να γυρίσει πίσω στην Ελλάδα.
Στο δρόμο:
Εχθές, Δευτέρα 15/12 λίγο πριν τις 2:00 το μεσημέρι, περπατούσε βιαστικά μαζί με τη μητέρα της για να προλάβουν ανοικτή την τράπεζα. Το σπίτι τους είναι στου Γκύζη, κάποιους δρόμους πίσω από την Ασφάλεια. Ήθελαν να πάνε στη στάση μετρό των Αμπελοκήπων. Δύο δρόμους πάνω από την Γ.Α.Δ.Α, τους σταμάτησαν τα Μ.Α.Τ, λέγοντάς τους να μην προχωρήσουν άλλο, αλλά να πάνε από άλλο δρόμο. Η μητέρα της κοντοστάθηκε και έπιασε την κουβέντα με έναν αστυνομικό, ρωτώντας τον ποιά στάση μετρό είναι ανοικτή, από ποιό δρόμο να πάνε κλπ.
Η Μυρτώ στάθηκε κι εκείνη, περιμένοντάς την στο απέναντι πεζοδρόμιο.
Τότε ένας «άνδρας» των ΜΑΤ την πλησίασε λέγοντάς της «τι κάνεις εδώ ρε κωλόπαιδο?! Δεν σου είπαμε να φύγεις από δω?!». Η Μυρτώ εκνευρίστηκε με τον τρόπο του και έκατσε εκεί φωνάζοντας «περιμένω τη μητέρα μου (δείχνοντάς την), είτε το πιστεύεις είτε όχι!».
Μετά από μισό λεπτό, μπροστά στα μάτια της μητέρας της, τέσσερεις άνδρες των ΜΑΤ ήρθαν κατά πάνω της. Της έριξαν κλωτσιά στην πλάτη κι εκείνη έπεσε στο δρόμο. Η Μυρτώ είναι λίγο πάνω από 50 κιλά. Όπως είναι φυσικό, άρχισε να φωνάζει και να τους βρίζει. Η μητέρα της άρχισε να φωνάζει πανικόβλητη και να τους παρακαλάει να αφήσουν ήσυχη τη Μυρτώ.
Κάποιοι άνδρες των Μ.Α.Τ τη σταματούσαν από το να πάει κοντά στην κόρη της, όσο οι άλλοι τέσσερεις είχαν γυρίσει το χέρι της Μυρτούς πίσω από την πλάτη κρατώντας την κάτω στο δρόμο. Την κλωτσούσαν στην κοιλιά, στα πόδια, στα πλευρά, βρίζοντάς την χυδαία και σεξιστικά!
Εκείνη αντέδρασε και προσπάθησε να τους ξεφύγει. Τέτοια ήταν η οργή της που τα κατάφερε για λίγο, παρόλο που στην προσπάθεια της παραλίγο να χάσει το χέρι της. Οι αστυνομικοί όμως ήταν πολλοί. Εκείνη την ώρα ήρθαν στο μέρος της «οι άνδρες με τα μπλε» (με κράνη κλπ) και της είπαν «προσαγωγή!». Η Μυρτώ τους είπε -εξουθενωμένη από το ξύλο αλλά και οργισμένη-, «εντάξει, μόνο μην με αγγίζετε! Θα περπατήσω μόνη μου».
Τότε ένας απ’ αυτούς πήγε από πίσω της και έκανε πάνω της την κλασική χυδαία κινήση προσποίησης σεξ.
Στο δρόμο για την Γ.Α.Δ.Α την έβριζαν (λέγοντάς της το πώς θα την γ…) κι έφαγε κι άλλη κλωτσιά στην πλάτη. Η μητέρα της ακολουθούσε.
Κάθε τόσο η Μυρτώ τους ρωτούσε γιατί κατηγορείται, αλλά κανείς βέβαια δεν της έλεγε.
Όταν έφτασαν, δεν άφηναν τη μαμά της να ανέβει μαζί με τη Μυρτώ (και τη συνοδεία της), αλλά ένας (πιο «καλός») τελικά την άφησε.
Στη Γ.Α.Δ.Α:
Στον 11ο όροφο της Ασφάλειας γινόταν χαμός. Πολλά παιδιά, που τα τραβούσαν από δω κι από κει.
Τη Μυρτώ την έβαλαν σε ένα δωμάτιο (φυσικά αφήνοντας απ’ έξω τη μαμά), που είχε 2 καναπέδες. Στον ένα καθόταν ένας έφηβος 17 χρονών -όπως έμαθε αργότερα η Μυρτώ- που έκλαιγε ασταμάτητα (όσο ήταν εκεί η Μυρτώ, αυτό το παιδί -με σπασμένα τα νεύρα- δεν σταμάτησε καθόλου να κλαίει). Στο δωμάτιο ήταν 2 άνδρες γύρω στα 30, καλοβαλμένοι και μοντέρνα ντυμένοι. Είπαν στη Μυρτώ να κάτσει στον ένα καναπέ. Αμέσως της είπαν (βρίζοντάς την) να σηκωθεί και να πάει να κάτσει στον άλλο καναπέ. Η Μυρτώ δεν μιλούσε. Με το που σηκώθηκε για να πάει στον άλλο καναπέ (δίπλα στο παιδί που έκλαιγε) την κλώτσησαν στην πλάτη.
Η Μυρτώ έμεινε στην Ασφάλεια γύρω στις 3,5 ώρες. Όσο ήταν σ’ αυτό το δωμάτιο, οι μπάτσοι δεν την κτύπησαν ξανά, με κλωτσιές. Της έκαναν ψυχολογικό πόλεμο, εξευτελίζοντας την προσωπικότητά της. Πλησίαζαν το πρόσωπό τους γύρω στα 10 εκατοστά από το δικό της και αποκαλώντας την …διάφορα, της περιέγραφαν το πως θα «ασελγήσουν» επάνω της. Κάθε τόσο της τραβούσαν τα μαλλιά.
Όταν ρώτησε πόσο θα κρατήσει αυτό κι αν αργούν πολύ ακόμα, ο ένας της είπε να τον ξαναρωτήσει το ίδιο πράγμα όταν θα την π… όλοι μαζί.
Επειδή βρήκαν στην τσάντα της τη φωτογραφική μηχανή, τη ρωτούσαν επίμονα κάθε λίγο αν είναι δημοσιογράφος. Όταν η Μυρτώ έλεγε ότι δεν είναι, την έβριζαν.
Δεν είχε μαζί της ελληνική ταυτότητα, αλλά είχε χαρτιά (ταυτότητα από τη σχολή της, πάσο κλπ) από την Αγγλία. Η μητέρα της είχε ταυτότητα μαζί της.
Όταν είδαν αυτά τα χαρτιά, έδειξαν πιο εξοργισμένοι και τη ρωτούσαν τι γυρεύει στην Ελλάδα!
Η Μυρτώ τους είπε ότι ήρθε στην πόλη της, για να κάνει Χριστούγεννα με τη μητέρα της, αλλά εκείνοι της έλεγαν ότι δεν την πιστεύουν και ότι είναι ξένος δημοσιογράφος, σκουλήκι κλπ…
Είδαν τις φωτογραφίες που είχε τραβήξει αυτές τις μέρες και ήθελαν να κατασχέσουν την κάρτα μνήμης της μηχανής, αλλά η Μυρτώ δεν την έδινε. Επειδή έχει σχετικά καλή Digital SLR μηχανή, την ειρωνευόντουσαν για το πώς είχε τέτοια μηχανή, ενώ δεν είναι δημοσιογράφος και πώς την αγόρασε, πόσο κοστίζει και τέτοια…
Αργότερα, μπήκε στο δωμάτιο η δικηγόρος του 17χρονου. Αμέσως μαζεύτηκαν λίγο οι μπάτσοι και έγιναν πιο «ευγενικοί». Έκανε κάποιες συνεννοήσεις για το παιδί. Όπως άκουσε η Μυρτώ, το παιδί είπε ότι αστυνομικοί έβαλαν πέτρες στις τσέπες του, καθώς τον ανέβαζαν στον 11ο όροφο… (αυτός όπως είπαμε, δεν σταμάτησε καθόλου να κλαίει).
Μετά η δικηγόρος πλησίασε τη Μυρτώ. Τότε τη σταμάτησαν οι μπάτσοι, λέγοντάς της ότι η κοπέλα εκπροσωπείται ήδη και ότι ο εκπρόσωπος της είναι απ’ έξω.
Η δικηγόρος απάντησε ότι απ’ έξω είναι η μητέρα της κοπέλας κι ότι μόλις τη διόρισε δικηγόρο και της Μυρτούς, όταν είδε ότι έμπαινε στο δωμάτιο ως δικηγόρος του άλλου παιδιού.
Είπε στη Μυρτώ να μη φοβάται.
Έκανε κάποιες συνεννοήσεις, χαρτούρα κλπ. Η κατηγορία της τελικά ήταν «αντίσταση κατά της αρχής».
Την άφησαν να φύγει. Ο 17χρονος έμεινε εκεί.
Μετά πήγε στο νοσοκομείο. Στον Ερυθρό Σταυρό που εφημέρευε. Ήταν γεμάτο έφηβους.
Η Μυρτώ, που δεν μπορεί και τα νοσοκομεία, έφυγε μετά από λίγο χωρίς να βγάλει ακτινογραφία. Ήθελε μόνο να πάει σπίτι της και να βγάλει τη βρωμιά από πάνω της. Το μόνο που ήθελε απεγνωσμένα, ήταν να πλυθεί. Κι ας πόναγε παντού.
Έξω από το δωμάτιο στον 11ο όροφο, μπροστά στη δικηγόρο, ένας αστυνομικός της έκανε το εξής χιούμορ:
«σκέψου και την καλή πλευρά. Σε φέραμε εδώ γιατί σε περάσαμε για 10 χρόνια νεώτερη!»
Επίλογος:
Πώς αισθάνεται η Μυρτώ; Μόνο όποιος έχει ζήσει κάτι τέτοιο μπορεί να την καταλάβει.
Μου είπε ότι αισθάνεται άδεια. Σαν μετά από βιασμό. Πιο πολύ απ’ όλα την τρόμαξε ο εαυτός της. Αυτό μου είπε. Από άνθρωπος δυναμικός, αλλά ειρηνιστής, είδε τον εαυτό της να θέλει να σκοτώσει. Δεν ήθελε να πετάξει πέτρα ή να διαμαρτυρηθεί. Μετά από λίγο δεν τους μιλούσε καθόλου. Δεν τους απαντούσε. Ήθελε μόνο να τους σκοτώσει με τα ίδια της τα χέρια. Τίποτ’ άλλο. Αυτό την τρόμαξε πιο πολύ απ΄ όλα.
Μετά αμφισβήτησε το νόημα των ονείρων της.
Η Μυρτώ, εκεί που περπατούσε με τη μητέρα της, σωφρονίστηκε από την κρατική μηχανή.
Tο κείμενο είναι από το blog ΑΠΟΠΛΟΚΗ
Η πείνα «θερίζει» στη Μοζαμβίκη
Περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια σε τρόφιμα λόγω της αύξησης των τιμών των ειδών διατροφής και επειδή έχουν πληγεί οι καλλιέργειες εξαιτίας των περιορισμένων βροχοπτώσεων, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.
Το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι 450.000 άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια σε τρόφιμα και 150.000 βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση στις περιοχές της νότιας και κεντρικής χώρας.
«Οι οικογένειες στις πληγείσες περιοχές λαμβάνουν ένα γεύμα ημερησίως, εκτός από τις περιορισμένες βροχοπτώσεις και την αύξηση των τιμών των τροφίμων, έχουν τελειώσει και τα αποθέματα τροφίμων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.
Σύμφωνα με τις αρχές της Μοζαμβίκης, η καθυστερημένη έναρξη της περιόδου των βροχών, η οποία φυσιολογικά αρχίζει τον Οκτώβριο, αύξησε την πιθανότητα παρατεταμένης ξηρασίας στο νότιο τμήμα της χώρας ως τον Ιανουάριο και της έλλειψης τροφίμων ως το Φεβρουάριο.
Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP) στην Μοζαμβίκη, απηύθυνε έκκληση τον περασμένο μήνα για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 24 εκατομμυρίων δολαρίων στα θύματα των πλημμυρών και της ξηρασίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου υπάρχει σοβαρή έλλειψη τροφίμων και η κυβέρνηση ζήτησε από το WFP να αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια σε επτά επαρχίες ως την επόμενη συγκομιδή, τον Απρίλιο του 2009.
Οι κεντρικές και νότιες επαρχίες προσπαθούν ακόμα να συνέλθουν από τις καταστροφικές πλημμύρες, αλλά και την ξηρασία που έπληξε τη χώρα στις αρχές του 2008.
ΑΠΕ - ΜΠΕ
Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008
Θα ζήσουμε ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ και από τους γονείς μας!
(Δεν συμφωνώ με το "παρατσούκλι" baby boom...αλλά πιστεύω είναι ενδιαφέρον άρθρο)
Για μια οργισμένη γενιά που συνειδητοποιεί πως θα ζήσει χειρότερα απ΄τους γονείς της κάνει λόγο η εφημερίδα "Ελευθεροτυπία".Ακολουθεί το ενδιαφέρον κείμενο του κ.Χρήστου Μέγα:
"Από το baby boom, την έκρηξη των γεννήσεων που στην Ελλάδα ήρθε με καθυστέρηση 10-15 ετών μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μέχρι τη σημερινή γενιά των... baby bomb το χάσμα βιωμάτων και ευκαιριών μοιάζει τεράστιο.
Αντιδρούν για ένα μέλλον που σχεδιάστηκε γι' αυτούς, χωρίς αυτούς.
Μετά το 1955 βοηθούσης και της μετανάστευσης, αφού μέχρι το 1965 έφυγαν από τη χώρα 1.500.000 εργαζόμενοι και έτσι οι εναπομείναντες είχαν καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης, η οικονομική εξέλιξη και η κοινωνική καταξίωση έμοιαζαν προδιαγεγραμμένες. Ηταν η γενιά που είχε μια ομαλή αλληλοδιαδοχή στα στάδια ενηλικίωσης, κοινωνικής ένταξης, οικονομικής καθιέρωσης και απολαβής των αποταμιεύσεων (συνταξιοδότησης).
Σήμερα τα πράγματα μοιάζουν να έχουν ανατραπεί πλήρως. Η νέα γενιά, για πρώτη φορά στη νεότερη Ιστορία, έχει όλες τις πιθανότητες να ζήσει χειρότερα από τους γονείς της. Βρίσκεται σε εξέλιξη δηλαδή η πρώτη ήττα από τους «γέρους». Θα τους τη «λέει» η μαμά και ο μπαμπάς μέσα στο (ίδιο το) σπίτι. Κάτι που αφορά το σύνολο της γενιάς, κυρίως δε τα μεσαία στρώματα, τους επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες και τα (πρώην) «ρετιρέ» των εργαζομένων (τράπεζες, ΔΕΚΟ). Οι λοιποί εργαζόμενοι δεν έχουν λόγο να περηφανευτούν μπροστά στα παιδιά τους.Τεράστια απόσταση μεταξύ των δύο γενεών, όπως εξάλλου τεράστιο είναι και το οικονομικό χάσμα. Ιδού τι βιώνει η σημερινή γενιά:
1 Τα νέα σχολεία που φτιάχνοναι με το εφεύρημα των ΣΔΙΤ (συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) θα πληρωθούν τα επόμενα 15-25 χρόνια από τους ίδιους (σημερινούς) μαθητές και αυριανούς φορολογούμενους. Η εισαγωγή στα ΑΕΙ συνεπάγεται ευνουχισμό των εφήβων μέσα από τα αλλεπάλληλα φροντιστήρια, οικονομική αιμορραγία των οικογενειών χωρίς, από την άλλη, να σημαίνει ότι έτσι παρέχεται και ένα επαγγελματικό διαβατήριο αξιώσεων. Η δε «επιτυχία» στα ΤΕΙ ισούται με εξορία στην ελληνική περιφέρεια, αν όχι καταναγκαστική... πτυχιοποίηση.
2 Οι απόφοιτοι και τελειόφοιτοι των σχολών αμέσως μετά περνούν, υποχρεωτικά, από το στάδιο της ανεργίας, ακολούθως από αυτό της υποαπασχόλησης και δεν ασκούν ένα ικανοποιητικό επάγγελμα ως μεσήλικες, αν προηγουμένως δεν έχουν μια μακροχρόνια θητεία στην ευκαιριακή ετεροαπασχόληση.Κουτσουρεμένα δικαιώματα
3 Ως εργαζόμενοι παίρνουν μικρότερο μισθό, καθώς η κυβέρνηση νομοθέτησε τον όρο «νεοπροσλαμβανόμενοι στις ΔΕΚΟ», οι οποίοι στερούνται των συνήθων δικαιωμάτων των «παλαιών» εργαζομένων, δεν έχουν το καθεστώς της οιονεί μονομότητας. Είναι η γενιά με τις πιο ευέλικτες εργασιακές σχέσεις.
4 Το 2007 από τις 60.000 νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, σχεδόν οι 40.000 ήταν συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Το 53% δε (31.800 νέοι) είχαν σύμβαση από 7 έως 12 μήνες.
5 Η προηγούμενη γενιά απασχολήθηκε στις δημόσιες επιχειρήσεις, τις αναπτυσσόμενες δημόσιες υπηρεσίες, το τραπεζικό σύστημα και τις δημοτικές επιχειρήσεις. Δεν είναι τυχαία εξάλλου η πρόταση του προέδρου του ΣΥΝ, Αλ.Τσίπρα, για πρόσληψη 100.000 νέων στο Δημόσιο (σχολεία, νοσοκομεία κ.α.). Τώρα όμως οι ΔΕΚΟ ιδιωτικοποιούνται, το υπουργείο Οικονομίας δανείζεται ακριβά για να βολέψει ημετέρους σε ποικιλώνυμες επιτροπές και συμβούλια, ενώ δεν βάζει καν την εθνική συμμετοχή για την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων, κάτι που θα δημιουργούσε ικανοποιητικές θέσεις απασχόλησης.
6 Τη δεκαετία του 1980 οι νέοι εργάζονταν στον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, τα ΕΛΤΑ, την ΠΥΡΚΑΛ, τις «κρατικοποιημένες» προβληματικές επιχειρήσεις (Σκαλιστήρης, Πειραϊκή-Πατραϊκή, Πίτσος κ.α.). Σήμερα η μεγαλύτερη επιχείρηση που λειτουργεί στη χώρα είναι ο ΟΠΑΠ (κεφαλαιοποίηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών 6,8 δισ. ευρώ).
7 Στο Ασφαλιστικό δεν ισχύουν τα ίδια δικαιώματα, αφού όσοι εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας από το 1993 και μετά θα συνταξιοδοτηθούν, αναποδράστως, στο 65ο έτος. Και αν δεν γινόταν ο νόμος 3029/2002, που πήγε τη σύνταξη στο 70%, θα έπαιρναν σύνταξη μόλις 60%, ενώ πολλοί από τους εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και Δημόσιο σήμερα απολαμβάνουν έως και 80%. Και μέσα σε όλα αυτά παραμένει η αγωνία για το εάν θα υπάρχουν Ταμεία ή το ασφαλιστικό σύστημα θα έχει καταρρεύσει υπό το βάρος των ελλειμμάτων και της διασπάθισης των αποθεματικών (δομημένα ομόλογα, κλοπή εισφορών κ.ά.).
8 Η ένταξη στο ασφαλιστικό σύστημα και την αγορά εργασίας δεν είναι ο, ανηφορικός μεν αλλά, μονόδρομος που διήνυε η προηγούμενη γενιά. Τώρα είναι αναγκαίο το «μπλοκάκι», η ασφάλιση για μια περίοδο στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ).
9 Οι παροχές όπως υγεία, παιδεία, επιδόματα έχουν μεν μαζικοποιηθεί, απευθύνονται στο σύνολο των πολιτών, αλλά έχουν υποβαθμιστεί λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης. Τα κονδύλια δεν αυξάνουν ανάλογα με τους χρήστες. Για να πάρει ένας άνεργος επίδομα από τον ΟΑΕΔ, επιδοτούμενο στεγαστικό δάνειο από την Εργατική Κατοικία, Δελτίο Κοινωνικού Τουρισμού από την Εργατική Εστία κ.ά. θα πρέπει προηγουμένως να έχει συμπληρώσει συγκεκριμένο αριθμό ενσήμων. Δηλαδή αποκλείεται το 25% των νέων (έως 25 ετών) που είναι και επισήμως άνεργοι αυτή την περίοδο (ΕΣΥΕ-Σεπτέμβριος 2008).
10 Η παρούσα γενιά των νέων, όταν βρει δουλειά, θα πληρώνει για το σχολείο που φοίτησε (ΣΔΙΤ), θα εισφέρει γύρω στο 20% του μισθού του για την αποπληρωμή των σημερινών χρεών, θα καταβάλλει φόρους περί το 30% για ένα υποτυπώδες κοινωνικό κράτος που θα ζουν τα παιδιά του και θα αποταμιεύει το 15% (ασφαλιστικές εισφορές) για τη δική του σύνταξη. Τα μισά του χρήματα θα πηγαίνουν για τις ανάγκες της... προηγούμενης γενιάς."
Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008
Πεθαίνοντας στην Αφθονία, το νέο ντοκιμαντέρ του Εξάντα
Μια χούφτα πολυεθνικές εταιρείες έχουν καταφέρει να ελέγξουν την «καρδιά» του φαγητού που βάζουμε στο καθημερινό μας τραπέζι: Τον ίδιο τον σπόρο και ως εκ τούτου την παγκόσμια γεωργική παραγωγή.
Οι χρηματιστές στον ανεπτυγμένο κόσμο τζογάρουν με τα τρόφιμα, ανεβοκατεβάζοντας τις τιμές, παίζοντας με το θεμελιώδες δικαίωμα των ανθρώπων να έχουν πρόσβαση στο φαγητό.Την ίδια στιγμή σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποσιτίζονται και 25.000 πεθαίνουν κάθε μέρα από πείνα.
Μήπως η Γη αδυνατεί πλέον να θρέψει τους κατοίκους της; Τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο! Η κρίση των τροφίμων, όπως θα περάσει στην ιστορία, συμβαίνει την στιγμή που ο πλανήτης παράγει περισσότερο φαγητό από ποτέ.
Το «Πεθαίνοντας στην Αφθονία» ξεδιπλώνει μπροστά σας το βασίλειο του Παραλόγου, τις διαπλοκές ενός συστήματος, στο οποίο υπάρχει μεν επάρκεια φαγητού, αλλά είναι τόσο ακριβό που οι φτωχοί δεν μπορούν να το αγοράσουν.
Διαβάστε όλη την έρευνα και δείτε φωτογραφίες από τα γυρίσματα
Πηγή: http://exandas.ert.gr
Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008
Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008
Γιατί τα παιδιά δεν διαλέγουν τους γονείς τους...απλά γεννιούνται!
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ!
Όλοι μας αναρωτιόμαστε αν είναι η σωστή στιγμή να κάνουμε τώρα το πάρτυ/bazaar, αν χρειάζεται να το αναβάλουμε λόγω των γεγονότων και για να δείξουμε έτσι υποστήριξη σε αυτούς που είναι στους δρόμους. Δεν σιωπούμε. Οι περισσότεροι από εμάς έχουν κάνει στο δικό τους blog σχετικές αναρτήσεις.
Αυτό που θέλω να πω εγώ είναι ότι δεν υπάρχει ένας και μόνο τρόπος αντίδρασης σε αυτά που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας. Μπορούμε να συμβαδίζουμε με ότι συμβαίνει χωρίς να χάνουμε την προσωπικότητά μας. Επειδή αυτό κάνει ο διπλανός μου δεν σημαίνει ότι κι εγώ πρέπει να κάνω το ίδιο. Ούτε θα πω σε σένα που διαφωνείς να κάνεις αυτό που προτείνω εγώ.
Είναι υγιές να γίνει αύριο η εκδήλωση στην Αγορά της Κυψέλης, ακόμα περισσότερο γιατί αυτή αφορά τους τρόπους που το κράτος μας σωφρονίζει... στρεφόμαστε στους τιμωρημένους και σε αυτούς που η κοινωνία μας, απομονώνει... αντιδράμε στον τρόπο που μεγαλώνουν αυτά τα παιδιά που ζουν στις φυλακές... καταλαβαίνουμε ποιοι είναι αυτοί που μπαίνουν στην φυλακή - δεν είναι φυσικά αυτοί που τα εγκλήματά τους στρέφονται εναντίον όλων μας, αυτοί πάντα αθωώνοντε -, βλέπουμε ότι μέλλον για κάποιον που αποφυλακίζεται δεν υπάρχει - κάποιοι από εμάς ίσως και να ταυτιζόμαστε με αυτό το μη-μέλλον...
Πιστεύω ότι αυτή την στιγμή είναι ακόμα πιο σημαντικό να υποστηρίξουμε αυτή την προσπάθεια του ξεblogαρίσματος. Και αυτοί που βρίσκονται στους δρόμους και εμείς και πολλοί άλλοι, αντιδράμε. Είναι άλλο όμως αντιδράω και άλλο κρύβομαι μέσα στον όχλο. Για εμένα κάθε ατομική η συλλογική - μέσα στην μικρή ομάδα - προσπάθεια είναι σημαντική.
ΕΓΡΑΨΕ Η ΔΕΣΠΟΙΝΑ
Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008
Η Δημοκρατία ...
από babispd.wordpress
"Βέβαια πρέπει να πούμε οτι το ρητό του Ισοκράτη προσαρμόστηκε στις ανάγκες της επικαιρότητας!
όπως αναφέρει στο greece-salonika.blogspot ο Νίκος Σαραντάκος, το πραγματικό ρητό είναι το εξής:
-"Οἱ γὰρ κατ’ ἐκεῖνον τὸν χρόνον τὴν πόλιν διοικοῦντες κατεστήσαντο πολιτείαν οὐκ ὀνόματι μὲν τῷ κοινοτάτῳ καὶ πραοτάτῳ προσαγορευομένην, ἐπὶ δὲ τῶν πράξεων οὐ τοιαύτην τοῖς ἐντυγχάνουσι φαινομένην, οὐδ’ ἣ τοῦτον τὸν τρόπον ἐπαίδευε τοὺς πολίτας ὥσθ’ ἡγεῖσθαι τὴν μὲν ἀκολασίαν δημοκρατίαν, τὴν δὲ παρανομίαν ἐλευθερίαν, τὴν δὲ παρρησίαν ἰσονομίαν, τὴν δ’ ἐξουσίαν τοῦ ταῦτα ποιεῖν εὐδαιμονίαν, ἀλλὰ μισοῦσα καὶ κολάζουσα τοὺς τοιούτους βελτίους καὶ σωφρονεστέρους ἅπαντας τοὺς πολίτας ἐποίησεν."
η μετάφραση του οποίου είναι :
-"Διότι εκείνοι που διοικούσαν την πόλη τότε (ενν. στην εποχή του Σόλωνα και του Κλεισθένη), δεν δημιούργησαν ένα πολίτευμα το οποίο μόνο κατ’ όνομα να θεωρείται το πιο φιλελεύθερο και το πιο πράο από όλα, ενώ στην πράξη να εμφανίζεται διαφορετικό σε όσους το ζουν· ούτε ένα πολίτευμα που να εκπαιδεύει τους πολίτες έτσι ώστε να θεωρούν δημοκρατία την ασυδοσία, ελευθερία την παρανομία, ισονομία την αναίδεια και ευδαιμονία την εξουσία του καθενός να κάνει ό,τι θέλει, αλλά ένα πολίτευμα το οποίο, δείχνοντας την απέχθειά του για όσους τα έκαναν αυτά και τιμωρώντας τους, έκανε όλους τους πολίτες καλύτερους και πιο μυαλωμένους."