Παρασκευή 2 Μαΐου 2008

Να πως "χάνεται και σβήνει" η Ιστορία



Τρόπους για τον επαναπατρισμό αρχαιοτήτων που λεηλατήθηκαν από αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία μετά την αμερικανική εισβολή και μεταφέρθηκαν παράνομα εκτός Ιράκ, προτείνει η κυβέρνηση της χώρας. Ανάμεσα στα μέτρα περιλαμβάνεται και η απαγόρευση πωλήσεων αρχαιολογικών θησαυρών.

Σε δηλώσεις του από το Λονδίνο ο Μπαχάα Μαγιάχ, σύμβουλος του ιρακινού υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων κατήγγειλε ότι ο αμερικανικός στρατός έχει προκαλέσει σοβαρές καταστροφές σε περιοχές με μεγάλη αρχαιολογική σημασία, όπως η Βαβυλώνα, η Ουρ και η Κις.

http://www.uruknet.de/pic.php?f=despair-p3.jpg

Ο Μαγιάχ τόνισε πάντως ότι μόλις το τελευταίο διάστημα, οι αμερικανικές δυνάμεις άρχισαν να συμβουλεύονται το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων πριν δημιουργήσουν βάσεις, ώστε να αποφεύγονται οι καταστροφές.

Ταυτόχρονα, ο στρατός των ΗΠΑ επιτρέπει σε Αμερικανούς αρχαιοπώλες να εμπορεύονται ελεύθερα θησαυρούς που έχουν κλαπεί από το Ιράκ. Καταστροφές έχουν προκαλέσει και αντάρτες.

Η περιοχή ανάμεσα στον ποταμό Τίγρη και τον ποταμό Ευφράτη θεωρείται περιοχή-λίκνο του πολιτισμού αφού εκεί, πριν από χιλιετίες, επινοήθηκε η γραφή ενώ δημιουργήθηκαν και αξιόλογα έργα τέχνης. Για τον λόγο αυτό βρέθηκε στο στόχαστρο αρχαιοκαπήλων σε καλά οργανωμένες και στοχευμένες, όπως φαίνεται, λεηλασίες αμέσως μετά την εισβολή. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά λόγω του χάους στο Ιράκ μετά την αμερικανική εισβολή.

http://www.defence.gov.au/opcatalyst/images/gallery/20050628a/20050615adf8239682_029_lo.jpg

Οι βασικοί δρόμοι εξαγωγής από την χώρα των πολύτιμων αρχαιοτήτων είναι αφενός μέσω Ιορδανίας, της Δυτικής Όχθης και του Ισραήλ και αφετέρου μέσω των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Τελικός προορισμός σε κάθε περίπτωση, η Ευρώπη.

Ο Ιρακινός αξιωματούχος θεωρεί αναγκαίο τον επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων που έχουν κλαπεί τα τελευταία χρόνια από αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία του Ιράκ.

Πρότεινε ακόμη να συγκροτηθεί επιτροπή αρχαιολόγων που θα μπορούν να εξακριβώνουν την προέλευση των αρχαιολογικών θησαυρών που κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο και ζήτησε να απαγορευτεί γενικώς η εμπορία ιρακινών αρχαιοτήτων. Ωστόσο, για το Ιράκ είναι δύσκολο να αποδείξει ότι οι θησαυροί του ανήκουν, αφού προέρχονται από παράνομες ανασκαφές.


http://discovermagazine.com/2007/aug/discover-interview-director-iraqi-national-museum/beardedman.jpg

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: