Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

Μιανμάρ ώρα μηδέν



Σβήνουν μέρα με την ημέρα οι ελπίδες για τους 40.000 και πλέον αγνοούμενους από τον καταστροφικό κυκλώνα Ναργκίς που έπληξε τη Μιανμάρ το περασμένο Σάββατο. Οι επιβεβαιωμένοι νεκροί φτάνουν τους 23.000, ωστόσο οι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός αυτός θα υπερδιπλασιαστεί. Ο Βρετανός πρέσβης στην πρωτεύουσα Γιανγκόν δήλωσε στο BBC ότι το πραγματικό εύρος της καταστροφής αποκαλύπτεται σταδιακά, αφού πολλές από τις πληγείσες περιοχές δεν ήταν μέχρι σήμερα προσβάσιμες. Σύμφωνα με τις τελευταίες δορυφορικές απεικονίσεις της NASA, 5.000 τετραγωνικά χλμ. γης παραμένουν κάτω από το νερό.

Οι συνθήκες διαβίωσης για τους επιζήσαντες είναι άθλιες, καθώς ο αριθμός των αστέγων ξεπερνάει το 1.000.000 ανθρώπους. Οι ελλείψεις σε φάρμακα, τρόφιμα και πόσιμο νερό αυξάνουν δραματικά τον κίνδυνο εμφάνισης επιδημιών, όπως η δυσεντερία, η ελονοσία και η χολέρα. Το έργο της διάσωσης δυσχεραίνεται λόγω της συνεχιζόμενης υπολειτουργίας των συστημάτων ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών. Κορμοί δέντρων, ξηλωμένες οροφές κτιρίων και σήποντα πτώματα συνθέτουν εφιαλτική εικόνα στις πόλεις του νότου, ενώ ο καθαρισμός των δρόμων επαφίεται στο φιλότιμο των Βουδιστών μοναχών.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται δοκιμάζει τη σταθερότητα του δικτατορικού καθεστώτος που κυβερνά τη χώρα από το 1962, καθώς όχι μόνο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πληγέντων, αλλά παρακωλύει και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό. Καθυστερεί την έκδοση αδειών εισόδου στη χώρα σε υπαλλήλους του ΟΗΕ, εθελοντές διασώστες και συνεργεία αρωγής. Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών, μάλιστα, χρειάστηκε να περιμένουν έως και πέντε ημέρες προτού να τους χορηγηθεί βίζα.

Η διεθνής κοινότητα δεν κρύβει τον εκνευρισμό της με την αναλγησία των αρχών. Ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, έφτασε στο σημείο να προτείνει στον ΟΗΕ να εισέλθει στη χώρα, χωρίς να περιμένει την έγκριση της χούντας. Ο Κουσνέρ επικαλέστηκε την υποχρέωση του Οργανισμού να προστατεύει πολίτες που κινδυνεύουν, όταν δεν το πράττουν οι κυβερνήσεις των χωρών τους.

Εστω και με αργούς ρυθμούς πάντως, τα αεροσκάφη με την ανθρωπιστική βοήθεια άρχισαν από χθες να καταφθάνουν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους προσφέρθηκε να διαθέσει παραπλέοντα αεροπλανοφόρα και πολεμικά πλοία για να συνδράμουν στη μεταφορά εφοδίων στους πολίτες της Μιανμάρ. Προς το παρόν, δεν έχει λάβει απάντηση, καθώς οι δικτάτορες θεωρούν ότι η «ευαισθησία του» έχει πολιτικά κίνητρα. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Κέβιν Ρουντ, απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να «θέσει σε δεύτερη μοίρα την πολιτική και να επικεντρωθεί στην ανακούφιση του πληθυσμού».

Reuters, AFP, A.P.


Μετ' εμποδίων φθάνει η βοήθεια στη Μιανμάρ

The Burmese government have been accused of failing to issue timely weather warnings


The Irrawaddy Delta before the cyclone hit (left) and after (right) [Image: Nasa]

The two satellite photos above from the US space agency Nasa show the devastating affect of Cyclone Nargis which swept over the Irrawaddy delta region of Myanmar on Saturday.


Photo

The first cyclone of the 2008 season in the northern Indian Ocean hit Myanmar (Burma) and the region is pictured in this satellite image from NASA's Terra satellite taken and released May 5, 2008.

Photo

Cyclone Nargis approaches Myanmar (R) in this satellite image from NASA's Terra satellite taken May 1 and released May 6, 2008.

Source (Images ): REUTERS/NASA/Handout


The image on the left taken in April 15 shows the Irrawaddy river flowing south and splitting into numerous distributaries.

Rivers and lakes are sharply defined against a backdrop of vegetation and fallow agricultural land.

The image on the right taken on May 5 shows the entire coastal plain is flooded after the area took a direct hit from the cyclone.

The city of Yangon (located by the red rectangle) is almost completely surrounded by floods.

Source (Satellite photos): NASA/Al Jazeera

Δεν υπάρχουν σχόλια: