Τρίτη 20 Μαΐου 2008

Eκρηξη βίας κατά των ξένων στη Ν. Αφρική

Επιθέσεις με 22 νεκρούς, εμπρησμοί, λεηλασίες

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ. «Προχωρούσε με το ποδήλατό του, όταν το πλήθος του επιτέθηκε. Τον έριξαν κάτω και έμεινε εκεί, ξαπλωμένος, για αιώνες»... Μάρτυρας των πλέον τρομακτικών επεισοδίων που έχει γνωρίσει η χώρα της από την εποχή του απαρτχάιντ, μια Νοτιοαφρικανή ανέλαβε να εξηγήσει στην αστυνομία όσα ο αιμόφυρτος γείτονάς της ήταν αδύνατον να εκστομίσει λόγω του σοβαρού του τραυματισμού. Σαν αυτόν δεκάδες οι τραυματίες· και οι νεκροί τουλάχιστον 22. Πρόκειται για τον απολογισμό ενός ανελέητου «κοινωνικού πολέμου», που ξέσπασε με αφορμή το ξενοφοβικό μίσος των φτωχών και που τώρα διευρύνεται αδιακρίτως προς κάθε εθνότητα και κοινωνική τάξη, απειλώντας να θέσει τη Νότια Αφρική εκτός ελέγχου.

Φυγή 6.000 από τη Ζιμπάμπουε

Μέχρι χθες το βράδυ έως και 6.000 μετανάστες από τη Ζιμπάμπουε είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους, καταφεύγοντας σε εκκλησίες, αστυνομικά τμήματα και δημαρχεία στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από το μένος δυσαρεστημένων Νοτιοαφρικανών, οι οποίοι αποδίδουν το χαμηλό επίπεδο διαβίωσής τους στην ολοένα και πιο αισθητή παρουσία των ξένων. Ολα άρχισαν, με μια επίθεση με δύο νεκρούς, την περασμένη εβδομάδα στην παραγκούπολη Αλεξάνδρα, πλησίον των αναβαθμισμένων συνοικιών του Γιοχάνεσμπουργκ. Πολύ γρήγορα τα επεισόδια επεκτάθηκαν στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, που προσελκύει τα τελευταία χρόνια, πέραν των εξόριστων από τη Ζιμπάμπουε, μετανάστες από τη Μοζαμβίκη, τη Νιγηρία, το Μαλάουι και το Κογκό.

Οι επιθέσεις συνεχίζονταν μέχρι και χθες, καθώς ομάδες ανδρών, οπλισμένων με μαχαίρια, ρόπαλα και δοχεία με βενζίνη, ξεσπούσαν την οργή τους εναντίον ξένων, καίγοντας σπίτια, λεηλατώντας καταστήματα, βιάζοντας γυναίκες. Επιθέσεις δέχθηκαν και Νοτιοαφρικανοί, οι οποίοι δεν ήταν ο αρχικός στόχος. Τουλάχιστον 250 άτομα έχουν συλληφθεί, αλλά είναι αμφίβολο ότι η αναταραχή θα πάρει τέλος έτσι απλά. Οι μετανάστες από τη Ζιμπάμπουε φθάνουν τα τρία εκατομμύρια άτομα, ενώ ο συνολικός αριθμός των μεταναστών στη χώρα ανέρχεται στα πέντε εκατομμύρια.

«Πρόκειται για κλασικό μεταναστευτικό πρόβλημα», δήλωσε η Ρέιτσελ Κόεν, από τους Ιατρούς Χωρίς Σύνορα. Ωστόσο, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κατηγορεί την κυβέρνηση του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου ότι απέτυχε να διευθετήσει εγκαίρως το θέμα της ξενοφοβίας και εξηγεί ότι η μαζική ροή μεταναστών σε συνδυασμό με ένα «ισχυρό εγκληματικό στοιχείο», οδήγησαν τη Νότιο Αφρική στη σημερινή εκρηκτική κατάσταση. «Υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός για τα είδη πρώτης ανάγκης, για τη στέγη και τις θέσεις εργασίας»... «Βλέπουμε μαύρους να πολεμούν εναντίον φτωχών μαύρων ανθρώπων από άλλες χώρες», ανέφερε η επιτροπή. Από την πλευρά τους, οι μετανάστες καταγγέλλουν ότι οργανωμένες ομάδες εγκληματιών χρησιμοποιούν πλέον την ξενοφοβική βία ως πρόσχημα για να λεηλατήσουν και να ληστέψουν. «Οι μετανάστες έγιναν ο αποδιοπομπαίος τράγος για τα κοινωνικά προβλήματα», μετέδιδε χθες το BBC.

«Σας εκλιπαρώ σταματήστε τη βία», ήταν η δραματική έκκληση του Αρχιεπισκόπου Νοτίου Αφρικής Ντέσμοντ Τούτου, φανατικού πολέμιου του απαρτχάιντ και κατόχου του Νόμπελ Ειρήνης. «Δεν είναι τρόπος αυτός. Αυτά είναι τα αδέλφιά μας», δήλωσε στους Νοτιοαφρικανούς, καλώντας τους να θυμηθούν την εποχή που οι γειτονικές χώρες της Αφρικής στήριξαν τον μαύρο πληθυσμό και πολλές προσέφεραν καταφύγιο στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρά τον κίνδυνο επιθέσεων. «Δεν μπορούμε να τους ξεπληρώσουμε σκοτώνοντας τα παιδιά τους»...

Η εκκλησία των Μεθοδιστών, θύμα επίθεσης και αυτή, ζήτησε να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: