Παρασκευή, 16 Μαΐου 2008

Ελλάδα της Μεταπολίτευσης ... Ελλάδα της Δημοκρατίας..της πλάκας!

Από mail της εκπομπής .... πιστεύω αξίζει ...

Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα – 12/5/2008


Με επίσημο δελτίο τύπου που εξέδωσε η ΕΡΤ σήμερα, Δευτέρα 12-5, ανακοινώνει τη λήξη της συνεργασίας της με την εκπομπή. Αναλυτικά η ΕΡΤ αναφέρει:

«Έπειτα από συνάντηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ κ. Χρήστου Παναγόπουλου και του Γενικού Διευθυντή Τηλεόρασης, κ. Δημητρίου Γόντικα με τον δημοσιογράφο κ. Στέλιο Κούλογλου, ανακοινώθηκε στον κ. Κούλογλου ότι δεν θα συνεχιστούν στην επόμενη τηλεοπτική σεζόν οι εκπομπές "Θεματική Βραδιά" και "Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα". Η ΕΡΤ ευχαριστεί τον κ. Κούλογλου για τη συνεργασία του.»


Στη συνάντηση ο κ. Παναγόπουλος είπε στον κ. Κούλογλου ότι η συνεργασία με την εκπομπή δε θα συνεχιστεί επειδή απλά… «δεν του αρέσει».

Το παρασκήνιο της ανακοίνωσης αυτής εξηγεί καλύτερα η επιστολή που προηγήθηκε και εστάλη από τον Στέλιο Κούλογλου προς το γενικό διευθυντή της ΕΡΤ:

ΠΡΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ- ΕΡΤ


Kύριε Γόντικα,

Εδώ και ένα μήνα περίπου μάταια προσπαθώ να εξασφαλίσω μια επιστολή από την ΕΡΤ, ώστε να βγάλω δημοσιογραφική βίζα για την Κίνα. Μόλις χθες με ειδοποιήσατε μέσω του κ. Αναστασόπουλου ότι η διοίκηση δεν θέλει να προβάλω εκπομπή για την Κίνα. Για το ντοκιμαντέρ «Από τον Μάο στους Ολυμπιακούς Αγώνες» έχουν γίνει ήδη όλες οι προετοιμασίες (εισιτήρια, διαμονή και εταιρεία παραγωγής στο Πεκίνο), έχει συλλεχθεί αρχειακό υλικό καθώς έχουν γίνει ήδη συνεντεύξεις, όπως με την βιογράφο του Μάο. Αδυνατώ να πιστέψω ότι υπάρχουν «πολιτικοί λόγοι» για την άρνηση σας, θέλω να ελπίζω ότι πρόκειται για παρεξήγηση και σας ζητάω να με διευκολύνετε, γιατί χωρίς δημοσιογραφική βίζα η έρευνα στην Κίνα γίνεται δυσκολότερη.

Εν τω μεταξύ από διάφορες πηγές μέσα στην ΕΡΤ μαθαίνω ότι η εταιρεία δεν θα ανανεώσει την συνεργασία μαζί μου για την ερχόμενη τηλεοπτική χρονιά. Αυτό μου προκαλεί έκπληξη καθώς είναι γενικώς αποδεκτό ότι και οι δύο εκπομπές που παρουσιάζω δεν υστερούν σε ποιότητα των υπόλοιπων του σταθμού. Από οικονομικής πλευράς είναι αποδοτικές λόγω των πολλών διαφημίσεων (έφτασα να έχω φέτος 16 λεπτά διαφημιστικά σποτ μέσα σε μια ώρα), ενώ και από πλευράς θεαματικότητας (5% Μέσος όρος το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα και 4.1% η Θεματική Βραδιά, φέτος) ξεπερνούν κατά πολύ το μέσο όρο της ΕΤ-1.

Ως αιτία για τη διακοπή της συνεργασίας αναφέρεται το περιεχόμενο των εκπομπών μου και ειδικότερα το γεγονός ότι προγραμμάτισα την προβολή της έρευνας για την γενιά των 700 ευρώ και την ακρίβεια, παρότι η διοίκηση μου ζήτησε να την ματαιώσω. Επειδή σε εκπομπές όπως αυτές που παρουσιάζω ο προγραμματισμός (ταξίδια, ντοκιμαντέρ κλπ) ξεκινάει από τον Ιούνιο θα ήθελα να με ενημερώσετε το συντομότερο δυνατόν αν θα συνεχισθεί ή όχι η συνεργασία μας.

9-5-2008
Μετά τιμής,
Στέλιος Κούλογλου.


-----------------------------------------

Η ανακοίνωση του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα στην ιστοσελίδα της εκπομπής.

Για να εκφράσετε την άποψη σας, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΡΧΣ: www.rwf.gr
E-mail: info@rwf.gr

Παρόλα αυτά...

Η ΕΣΗΕΑ ΖΗΤΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ

15 Μαΐου 2008

Επιδίωξη των επιχειρήσεων ενημέρωσης και της κυβερνητικής εξουσίας αποτελεί ο ασφυκτικός έλεγχος της ενημέρωσης.

Τα ΜΜΕ, δημόσια και ιδιωτικά, αναπαράγουν και προωθούν ιδεολογικά και επικοινωνιακά πρότυπα, υπονομεύοντας το δικαίωμα στην ενημέρωση, ενώ, ταυτόχρονα, επιτείνουν τα σημερινά κοινωνικά αδιέξοδα.

Με τον τρόπο αυτό επιχειρηματικοί όμιλοι, κέντρα εξουσίας και δίκτυα ενημέρωσης επιδίδονται με όρους εμπορευματοποίησης σε χειραγώγηση της ενημέρωσης με στόχο το μοίρασμα του πλούτου και τον έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η δημόσια καταγγελία του δημοσιογράφου Στέλιου Κούλογλου σήμερα και στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ για λογοκρισία από την ΕΡΤ στην εκπομπή του, αναδεικνύει συμπεριφορές, που εκτός από τη διοίκηση της ΕΡΤ, εμπλέκουν και την Κυβέρνηση. Ο υπουργός Επικρατείας και η διοίκηση της ΕΡΤ, οφείλουν να δώσουν για την απαράδεκτη αυτή στάση τους αμέσως εξηγήσεις στον Ελληνικό λαό, ενόψει, μάλιστα, και της συζήτησης σχετικών επερωτήσεων στο Κοινοβούλιο.

Στη περίπτωση της υπόθεσης Κούλογλου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης ζητεί να ανακληθεί η απόφαση και να συνεχιστεί η μετάδοση, χωρίς καμία περικοπή, των ρεπορτάζ του συναδέλφου.

Τελευταία ενημέρωση: 05/15/2008

ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΡΑΣΑΚΙ !!

14-5-2008

Δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Θ. Ρουσόπουλου για τον Σ. Κούλογλου

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας σε ερώτηση για την απομάκρυνση του δημοσιογράφου Στέλιου Κούλογλου από την ΕΡΤ κι αν υπήρξε εμπλοκή της αμερικανικής πρεσβείας,όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, δήλωσε:

Είναι αλήθεια ότι αυτό δεν το έχω ακούσει. Έχω δεχθεί ερωτήσεις και μάλιστα μια εξ αυτών είναι επίκαιρη ερώτηση που θα απαντήσω την Παρασκευή στη Βουλή. Εκείνο που νομίζω ότι μπορεί κάποιος να συμπεράνει από τη μέχρι τώρα πορεία- γιατί δεν είναι χθεσινή η κυβέρνηση, ούτε ο ομιλών χθεσινός σε αυτή τη θέση, έχουν παρέλθει, ήδη, τέσσερα χρόνια και γνωρίζετε πολύ καλά πώς λειτουργούν τα πράγματα στη δημόσια τηλεόραση- είναι - και γνωρίζετε πολύ καλά- ότι οι πολιτικές παρεμβάσεις του τύπου που είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν, δεν υπάρχουν επί αυτής της κυβερνήσεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: