Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Πρόστιμο στη ΔΕΗ για ρύπανση


«Καμπάνα» 90.000 ευρώ στη ΔΕΗ επέβαλε ο γενικός γραμματεάς Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Αν. Λεούδης, μετά από εισήγηση του νομάρχη Κοζάνης, Γιώργου Δακή. 

Το πρόστιμο επεβλήθη για τη συνεχιζόμενη παράνομη απόθεση στείρων υλικών στην περιοχή της Μαυροπηγής και τη μη τήρηση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου Βορειοδυτικού Πεδίου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη συγκεκριμένη παράβαση ο νομάρχης Κοζάνης είχε ξαναεπιβάλλει πρόστιμο στη ΔΕΗ ύψους 60.000 ευρώ. «Η σοβαρότητα των παραβάσεων από πλευράς ΔΕΗ επιτείνει την ένταση των περιβαλλοντικών προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή», αναφέρει ο κ. Δακής.

Και τι έγινε τώρα δηλαδή με τα 90.000 χιλιάρικα δε θα πεθάνουν άνθρωποι?

Αυτά τα 90 χιλιαρικα που θα πάνε?Ποιος θα τα πληρώσει και που οταν ίδια η ΔΕΗ είναι κρατική?

Διάβαζα σε ένα άρθρο 

Eίναι η ΔΕΗ ”ολίγον... έγκυος”;

Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα διακηρύξει ότι η ΔΕΗ ανήκει στις επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα στις οποίες το Δημόσιο θέλει να έχει τον έλεγχο.

Ακόμη κι αν κάποιος διαφωνεί μ’ αυτή την λογική θα πρέπει να την σεβασθεί.

Ακριβώς όμως επειδή η ΔΕΗ είναι κρατική επιχείρηση, οφείλει να αποδεικνύει ότι ενεργεί με διαφάνεια και γνώμονα το συμφέρον των μετόχων της, συμπεριλαμβανομένου του κράτους.

Αυτό όμως δεν συμβαίνει στην περίπτωση του Μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της επιχείρησης και της γερμανικής RWE που καλείται να εγκρίνει την Πέμπτη το ΔΣ της ΔΕΗ.

Αν αυτό αποτελεί πρωτοβουλία του προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΗ, Τάκη Αθανασόπουλου, θα φανεί την Πέμπτη αφού το ΔΣ είναι διορισμένο στην ουσία από την κυβέρνηση και θα πρέπει να αντιδράσει απορρίπτοντάς το.

Αν όμως το εγκρίνει, τότε θα είναι ηλίου φαεινότερο ότι το Μνημόνιο έχει την ευλογία της κυβέρνησης. Δεν αποκλείεται μάλιστα ο κ. Αθανασόπουλος, όχι μόνο να μην πήρε την πρωτοβουλία, αλλά να ήταν εντολοδόχος της κυβέρνησης σ’ αυτή την περίπτωση. 

Αναμφισβήτητα, τα συμφέροντα στο χώρο της ενέργειας είναι πολύ μεγάλα.

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιευθηκε το 2007 

Και συνεχίζω

08/01/2008  

To «πράσινο φως» του Mεγάρου Mαξίμου για τη συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία RWE φέρεται ότι διασφάλισε η διοίκηση της ΔEH.

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί για την επιλογή της RWE χωρίς διαγωνιστική διαδικασία, ότι «δεν τίθεται θέμα διαγωνισμού, αφού η ΔEH συμμετέχει με ποσοστό 49%

08/03/2009

Απόβαση ΔΕΗ – RWE στην Αλβανία***

Προχωρεί, απ’ ότι φαίνεται, το σχέδιο κατασκευής μονάδας λιθάνθρακα στην Αλβανία, από τη ΔΕΗ και τη RWE. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για τη μονάδα, η οποία σχεδιάζονταν να κατασκευαστεί στον Αλμυρό ή την Καβάλα. Μετά την ακύρωση της επένδυσης, λόγω των ισχυρότατων αντιδράσεων που συνάντησε, επιλέχθηκε το Δυρράχιο της Αλβανίας, σε χώρο όπου διαθέτει εγκαταστάσεις η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ. Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι η ΤΙΤΑΝ διαθέτει άδεια παραγωγής για μονάδα φυσικού αερίου (που αλλού;), στη Βοιωτία.

10/08/2009

Το Βαλκανικό μπλακ άουτ της ΔΕΗ

Το σερί των αποτυχημένων προσπαθειών της ΔΕΗ να επεκταθεί στα Βαλκάνια φαίνεται ότι δεν σπάει με τίποτα.

Μέχρι σήμερα, καμία από τις 5-6 απόπειρες της ΔΕΗ να βγει από τα ελληνικά σύνορα δεν στέφτηκε με επιτυχία και σε αντίθεση με τον ΟΤΕ και τα Ελληνικά Πετρέλαια, η παρουσία της στα Βαλκάνια είναι μηδενική

Eλλειψη πολιτικής στήριξης, αστοχία χειρισμών, ιδιαιτερότητες κάθε περίπτωσης, κακοί υπολογισμοί, αρνητική συγκυρία, περίπλοκη γεωοπολιτική κατάσταση, προφανώς όλα έχουν συμβάλει στην κακοδαιμονία της ΔΕΗ

Στις αρχές Ιουλίου, η ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα ενημέρωνε το υπουργείο Ανάπτυξης ότι η ιταλική Enel έχει πάρει προβάδισμα στο διαγωνισμό για την κατασκευή λιθανθρακικού σταθμού στο Δυρράχιο, για τον οποίο έχει δώσει προσφορά η ΔΕΗ σε συνεργασία με τη γερμανική RWE και τον Τιτάνα.****

ΕΠΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ





1 σχόλιο:

pakys είπε...

ακομα δεν μπορω να καταλαβω πως το κρατος βαζει προστιμο σε δικες του επιχειρησεις και πολυ απλα δεν επιβαλλει την αποψη του....