Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

ΠΡΩΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

To Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κω σε συνεργασία με την Λουκία Ρικάκη οργανώνουν το Πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Θέματα Υγείας, «Ιπποκράτης», στην Κω από 1 μέχρι 6 του Σεπτέμβρη. Πρόκειται για το πρώτο και μοναδικό ως σήμερα στον κόσμο Διεθνές Θεματικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το οποίο θα εστιάζει σε θέματα υγείας.

Ολες οι ταινίες επιλέχθηκαν όχι μόνο για την κινηματογραφική τους πρόταση και την τεχνική τους αρτιότητα, αλλά κυρίως για την ευαισθησία τους απέναντι στο θέμα που προσεγγίζουν. Ο θεματικός πυρήνας σε όλες τις ταινίες είναι η Υγεία, η σωματική, η πνευματική, η ψυχική. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Ιπποκράτης» για θέματα υγείας δε συμπεριλαμβάνει επιστημονικές ταινίες ιατρικού περιεχομένου, είναι ταινίες με θέματα γύρω από την υγεία με άξονα τον άνθρωπο, την αγωνία του και τον αγώνα του για καλύτερη ποιότητα ζωής. Οι αρρώστιες πολλές, οι θεραπείες λίγες, ο ανθρώπινος πόνος μεγάλος, η παρηγορητική αγωγή ανεπαρκής. Πολλές ταινίες προβληματίζουν, όλες συγκλίνουν στο θέμα της Υγείας.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Λουκία Ρικάκη είπε μεταξύ άλλων: «Στο Φεστιβάλ "Ιπποκράτης", η τέχνη εκπληρώνει το στόχο της, να ωθεί δηλαδή την κοινωνία σε επιλογές ηθικά και αισθητικά πιο τολμηρές με άξονα τον ανθρωπισμό, τη φροντίδα μας για το συνάνθρωπο, την απεμπλοκή από το απόλυτα απογοητευτικό εγωιστικό μοντέλο που προωθείται σε πολλές εκδοχές της σύγχρονης κοινωνικής ζωής που κινείται με άξονα τον εφήμερο πλουτισμό».

Δώδεκα ελληνικές ταινίες συμμετέχουν στο διαγωνιστικό μέρος και 8 στο Πανόραμα με υπογραφές των σκηνοθετών Ανδρέα Θωμόπουλου, Μαριάννας Οικονόμου, Δημήτρη Καλλούδη, Εύας Στεφανή, Νίκου Ζωϊόπουλου, Νίκου Αλευρά, Σταύρου Ψυλλάκη, Παναγιώτη Καραντία, Αναστασίας Χριστοφορίδου, Καλλιόπης Λεγάκη, Δήμητρας Διδαγγέλου, Μιχαήλ-Γαβριήλ Ζενέλη, Δανάης Παπαδάτου και Μιχάλη Γαλανάκη.

Ορισμένοι ακόμη σκηνοθέτες και εκπρόσωποι των ταινιών που θα βρεθούν στην Κω είναι: Ο διάσημος νευροχειρουργός και πρωταγωνιστής της ταινίας Δρ Henry Marsh, που θα προλογίσει την πολυβραβευμένη ταινία έναρξης του φεστιβάλ «Ο Αγγλος Χειρουργός» του σκηνοθέτη Geoffrey Smith. Ο νεαρός Γερμανός Μπένι, από την ταινία «Οταν ο Μπένι ξύπνησε από το Κώμα» και ο γιατρός της κρανιοϊερής θεραπείας που τον παρακολουθούσε και τον βοήθησε να συνέλθει, Δρ Peter Berger. Η διάσημη χορεύτρια και ιδρύτρια της ομάδας Μαγιουμανά και πρωταγωνίστρια της ταινίας «Διάφανος Χρόνος», η οποία μας ταξιδεύει στη μάχη της με τον καρκίνο του στήθους, Eylon Nuphar. Η Maria Finitzo που γύρισε την ταινία «Ιχνηλατώντας τα Βλαστοκύτταρα». Ο σκηνοθέτης Βέρνερ Σβάιτσερ από την Ελβετία, θα βρίσκεται στο φεστιβάλ με την ταινία του «Κρυμμένη Καρδιά» και θα μιλήσει για τον διάσημο καρδιοχειρουργό Κριστιάν Μπάρναρντ. Η Χάλα Αλαμπντάλα, από τη Συρία, σκηνοθέτης της ταινίας «Ε! Μην Ξεχάσεις το Κύμινο».

Την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ, στις 19.30, η γνωστή τραγουδίστρια από το Λίβανο, Yolla Khalife, που συμμετέχει στην ταινία «Ε! Μην Ξεχάσεις το Κύμινο», θα δώσει μια μοναδική συναυλία στο αρχαίο ΩΔΕΙΟ της Κω, ερμηνεύοντας τραγούδια της Μεσογείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: