Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

Η πείνα «θερίζει» στη Μοζαμβίκη


Περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια σε τρόφιμα λόγω της αύξησης των τιμών των ειδών διατροφής και επειδή έχουν πληγεί οι καλλιέργειες εξαιτίας των περιορισμένων βροχοπτώσεων, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι 450.000 άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια σε τρόφιμα και 150.000 βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση στις περιοχές της νότιας και κεντρικής χώρας.

«Οι οικογένειες στις πληγείσες περιοχές λαμβάνουν ένα γεύμα ημερησίως, εκτός από τις περιορισμένες βροχοπτώσεις και την αύξηση των τιμών των τροφίμων, έχουν τελειώσει και τα αποθέματα τροφίμων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Σύμφωνα με τις αρχές της Μοζαμβίκης, η καθυστερημένη έναρξη της περιόδου των βροχών, η οποία φυσιολογικά αρχίζει τον Οκτώβριο, αύξησε την πιθανότητα παρατεταμένης ξηρασίας στο νότιο τμήμα της χώρας ως τον Ιανουάριο και της έλλειψης τροφίμων ως το Φεβρουάριο.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP) στην Μοζαμβίκη, απηύθυνε έκκληση τον περασμένο μήνα για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 24 εκατομμυρίων δολαρίων στα θύματα των πλημμυρών και της ξηρασίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου υπάρχει σοβαρή έλλειψη τροφίμων και η κυβέρνηση ζήτησε από το WFP να αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια σε επτά επαρχίες ως την επόμενη συγκομιδή, τον Απρίλιο του 2009.

Οι κεντρικές και νότιες επαρχίες προσπαθούν ακόμα να συνέλθουν από τις καταστροφικές πλημμύρες, αλλά και την ξηρασία που έπληξε τη χώρα στις αρχές του 2008.


ΑΠΕ - ΜΠΕ

1 σχόλιο:

Τdi είπε...

Και εμείς παραπονιόμαστε για την ακριβή βενζίνα μας...

Μπράβο ρε johnny. Έτσι!

Μην μας αφήνεις να ξεχνάμε!!