Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008

Απορρίφτηκε από το Ισραήλ η πρόταση της ΕΕ για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας

Αρνητική είναι η πρώτη αντίδραση του Ισραήλ στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για 48ωρη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς κρίθηκε «μη ρεαλιστική».

Επίσημες ανακοινώσεις, ωστόσο, δεν έχουν γίνει αφού η κρίσιμη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είναι σε εξέλιξη. Όλα όμως δείχνουν πως οι επιδρομές θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, ενώ δεν αποκλείεται ο ισραηλινός στρατός να προχωρήσει και σε χερσαίες επιχειρήσεις.

Η πρόταση της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, που εγκρίθηκε ομοφώνως από τους υπουργούς Εξωτερικών των 27 χωρών-μελών, που συνεδρίασαν εκτάκτως χθες Τρίτη, προβλέπει τη 48ωρη εκεχειρία στην περιοχή, ώστε να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια, και ζητά την εντατική συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Ωστόσο, η πρώτη αντίδραση ήταν αρνητική, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών να χαρακτηρίζει την πρόταση της γαλλικής προεδρίας ως «μη ρεαλιστική».

«Η πρόταση αυτή δεν περιέχει κανενός είδους εγγύηση ότι η Χαμάς θα σταματήσει τις επιθέσεις με πυραύλους και το λαθρεμπόριο (όπλων)» τόνισε ο Γιγκάλ Πάλμορ.

«Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς από το Ισραήλ να προχωρήσει μονομερώς σε εκεχειρία, χωρίς κανένα μηχανισμό που να αναγκάζει την Χαμάς να σταματήσει τις επιθέσεις και την τρομοκρατία» πρόσθεσε.

Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο δημοσιεύματα της ισραηλινής εφημερίδας Χααρέτζ, υπέρ της εκεχειρίας εμφανίζεται να είναι ο υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ, εν αντιθέσει με τον πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ που φέρεται να επιθυμεί τη συνέχιση των επιδρομών, ακόμα και την έναρξη χερσαίων επιχειρήσεων.

Σε επιφυλακή βρίσκονται 2.500 στρατιώτες και την Τρίτη όλα έδειχναν ότι οι χερσαίες δυνάμεις θα εισέβαλαν στη Λωρίδα της Γάζας. Η εισβολή απετράπη μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Εχούντ Μπαράκ ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ.

Οι γαλλο-ισραηλινές επαφές θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, καθώς η υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι αναμένεται να μεταβεί στο Παρίσι την Πέμπτη.

Επίσης, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως είναι πιθανή μια επίσκεψη του Γάλλου προέδρου την επόμενη εβδομάδα στο Ισραήλ, επ' ευκαιρίας και της επίσκεψής τους στο Λίβανο στις 6 Ιανουαρίου.

«Ο πρόεδρος και εγώ θα μεταβούμε στην περιοχή, γιατί εδώ και πολύ καιρό έχει προγραμματιστεί μια επίσκεψη στο νότιο Λίβανο, όπου στρατιώτες μας υπηρετούν στην Finul. Θα δούμε λοιπόν αν είναι δυνατόν να μεταβούμε και στο Ισραήλ, αυτό δεν έχει καθοριστεί προς το παρόν» δήλωσε ο Κουσνέρ.

Συνεχίζονται οι επιδρομές

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε πως από τα μεσάνυχτα η πολεμική αεροπορία βομβάρδισε σήραγγες κάτω από τα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου, από όπου, σύμφωνα με το Ισραήλ, περνούν κρυφά όπλα προς τη Γάζα.

Επίσης, βομβαρδίστηκαν και γραφεία της Χαμάς, ανάμεσά τους και το γραφείο του ηγέτη της Ισμαήλ Χανίγια και το υπουργείο Εσωτερικών. Τις επιθέσεις με ρουκέτες συνέχισαν και οι μαχητές της Χαμάς.

Από τις 27 Δεκεμβρίου, οπότε ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, 380 Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι μέλη της Χαμάς έχουν σκοτωθεί και περίπου 1.900 έχουν τραυματιστεί.

Παράλληλα, οι κάτοικοι της Γάζας βρίσκονται αντιμέτωποι με μία τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή και η βοήθεια που καταφθάνει μοιάζει απειροελάχιστη. Την Τετάρτη, ακόμα μία αυτοκινητοπομπή 106 φορτηγών με διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια πέρασε τα σύνορα Ισραήλ-Λωρίδας της Γάζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: