Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

Το Ισραήλ εμβόλισε σκάφος με ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα

Σκάφος του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού εμβόλισε το πλοιάριο Dignity που είχε αποπλεύσει από την Κύπρο μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Την ίδια ώρα, το Ισραήλ δείχνει να προκαταλαμβάνει τις όποιες αποφάσεις της ΕΕ, που συνεδριάζει εκτάκτως την Τρίτη στο Παρίσι, απορρίπτοντας την πιθανότητα εκεχειρίας και δηλώνοντας πως μπορεί να πολεμά για εβδομάδες. Στους 360 οι νεκροί και στους 1.690 οι τραυματίες.

Εμβόλισαν το Dignity

Το Dingity, που ανήκει στην οργάνωση «Ελευθερώστε τη Γάζα», εμβολίστηκε από ισραηλινό περιπολικό ενώ έπλεε σε διεθνή ύδατα, σε απόσταση 70-80 ναυτικών μιλίων ανοικτά των ακτών της Γάζας, την οποία το Ισραήλ έχει κηρύξει «κλειστή στρατιωτική ζώνη».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Γιγκάλ Πάλμορ, το Dignity δεν απαντησε στην προειδοποίηση μέσω ασυρμάτου του ισραηλινού πολεμικού σκάφους να ανακόψει την πορεία του και έτσι ακολούθησε «σύγκρουση των δύο πλοίων».
Ο Πάλμοπρ διέψευσε ότι ερρίφθησαν πυρά, αν και όπως είπε, υπήρξε «φυσική επαφή» ανάμεσα στα δύο σκάφη. Τα δύο πλοία υπέστησαν ζημιές, αλλά δεν υπήρξαν τραυματισμοί.
Το ισραηλινό πολεμικό σκάφος ανάγκασε το Dinginty να επιστρέψει στα κυπριακά χωρικά ύδατα.
Το Dignity, σκάφος μηκους 20 μέτρων, που είχε αποπλεύσει από τη Λάρνακα το βράδυ της Δευτέρας, μεταφέρει 3,5 τόνους ιατροφαρμακευτικής βοήθειας.
Σε αυτό επιβαίνουν 16 άτομα, μεταξύ των οποίων, η Αμερικανίδα, πρώην μέλος του Κογκρέσσου και υποψήφια των Πρασίνων για την αμερικανική προεδρία, Σίνθια Μακίνεϊ, ο δημοσιογράφος του Αλ Τζαζίρα Σάμι ελ Χατζ, πρώην κρατούμενος στο Γκουαντανάμο και ο ανταποκριτής του CNN Καρλ Πένχολ.

Επικεφαλής της αποστολής είναι η Κύπρια παιδοχειρουργός και βουλευτής Ελένη Θεοχάρους. Σε σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Θεοχάρους ανέφερε ότι όλοι οι επιβαίνοντες στο πλοιάριο είναι καλά.

Απίθανη η εκεχειρία

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών του Ισραήλ απέρριψε το ενδεχόμενο τερματισμού των επιχειρήσεων, εάν δεν σταματήσουν οριστικά οι επιθέσεις με ρουκέτες που εξαπολύουν οι Παλαιστίνιοι από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν υπάρχει χώρος για εκεχειρία» δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ο Μείρ Σετρίτ, προκαταλαμβάνοντας τα όποια συμπεράσματα προκύψουν από την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Παρίσι, το απόγευμα της Τρίτης.

Σύμφωνα με τον Σετρίτ, ο ισραηλινός στρατός προτίθεται πολεμά για εβδομάδες. «Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξαλείψει την απειλή των επιθέσεων με ρουκέτες από το νότο. Μέχρι τότε ο ισραηλινός στρατός δεν μπορεί να σταματήσει τις επιχειρήσεις» διεμήνυσε. «Αυτός είναι ο στόχος και πρέπει να επιτευχθεί» ξεκαθάρισε.

Τέταρτη ημέρα επιδρομών

Ο νεώτερος απολογισμός από τις ισραηλινές επιδρομές, που συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα, δείχνει 360 Παλαιστίνιοι νεκρούς και 1.690 τραυματίες.

Τουλάχιστον δέκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και σαράντα τραυματίστηκαν στις επιδρομές των τελευταίων ωρών. Τα περισσότερα θύματα είναι μέλη της Χαμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: