Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

Το τέλος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων


Αυθαίρετες εκτελέσεις, μαζικές δολοφονίες, βιασμοί και βασανιστήρια συνθέτουν το σκηνικό στο Κονγκό.

Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Κονγκό αποτυπώνεται σε έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη χώρα.

Σύμφωνα με σχετική αναφορά του Μπαν Γκι-Μουν, τόσο οι κυβερνητικές δυνάμεις όσο και οι αντάρτες έχουν προχωρήσει σε αυθαίρετες εκτελέσεις, μαζικές δολοφονίες, βιασμούς και βασανιστήρια.

Η έκθεση αναφέρεται στην περίοδο από τον Ιούλιο μέχρι το Νοέμβριο, κατά την οποία εντάθηκαν οι συγκρούσεις στην περιοχή.

Όπως μεταδίδει το BBC, στο 28σέλιδο κείμενο του Μπαν Γκι-Μουν προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναφέρονται επίσης περιπτώσεις, κατά τις οποίες δημοσιογράφοι και ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δέχθηκαν απειλές και περιορισμούς από κυβερνητικούς αξιωματούχους και πολιτικούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, την περασμένη Κυριακή, εκατοντάδες οργισμένοι Κονγκολέζοι πέταξαν πέτρες εναντίον αυτοκινητοπομπής κυανόκρανων του ΟΗΕ στην επαρχία Βόρειο Κίβου.

Εν τω μεταξύ, μία βρετανική ομάδα βοήθειας ανακοίνωσε ότι κατάφερε να περάσει ιατρικές προμήθειες σε ανατολικές πόλεις της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό για πρώτη φορά από τότε που πέρασαν στα χέρια των ανταρτών, πριν από δέκα μέρες.