Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

Μέχρι το 2011 θα μείνουν οι Αμερικανοί στο Ιράκ

Εως το 2011 θα παραμείνουν τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ μετά το πράσινο φως που έδωσε το ιρακινό Υπουργικό Συμβούλιο στην τελική Συμφωνία Ασφαλείας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Βάσει του συμβιβαστικού σχεδίου που ενεκρίθη έπειτα από πολύμηνες και δύσκολες διαπραγματεύσεις, τα αμερικανικά στρατεύματα, που σήμερα αριθμούν 150.000 στρατιώτες, θα μπορούν να παραμείνουν στη χώρα για τρία χρόνια μετά τη λήξη της αποστολής τους, στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Κρίσιμο μεταβατικό διάστημα είναι η απομάκρυνση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τους δρόμους των ιρακινών πόλεων στο τέλος του 2009. Για την υλοποίηση της Συμφωνίας Ασφαλείας απαιτείται η έγκριση από το ιρακινό Κοινοβούλιο, το οποίο θα συνέλθει για την κρίσιμη ψηφοφορία στις 24 Νοεμβρίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλ Νταμπαγί εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «η συμφωνία θα περάσει από το Συμβούλιο των Αντιπροσώπων». Και τα 28 παρόντα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου -του πρωθυπουργού Αλ Μαλίκι συμπεριλαμβανομένου- ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας. Από τη συζήτηση και την ψηφοφορία απείχαν 9 υπουργοί της κυβέρνησης. Εναντίον της απόφασης διαδήλωσαν οπαδοί του ριζοσπάστη σιίτη ηγέτη Μοκτάντα αλ Σαντρ.

Η επίτευξη της συμφωνίας προκάλεσε τον εκνευρισμό της Τεχεράνης και συνοδεύτηκε από ξέσπασμα νέων επεισοδίων βίας στο Ιράκ. Βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε 15 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ήταν επτά αστυνομικοί στην επαρχία Ντιγιάλα. Νωρίτερα, από έκρηξη βόμβας στη Βαγδάτη σκοτώθηκαν τρία άτομα και τραυματίστηκαν επτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: