Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

Update-1:58-10/11-Πολύ σοβαρή η κατάσταση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό!

Update: Cholera spreads in DR Congo warzone

Outbreaks of cholera have been reported by medical workers in the eastern Democratic Republic of Congo, close to where government forces are fighting to repel an onslaught by Tutsi rebels.

Half of the 80 cases identified by Medicins Sans Frontieres (MSF) were found in a refugee camp in Kibati, 10km from Goma, the capital of North Kivu province.

Megan Hunter, local emergency programme co-ordinator for MSF, said on Sunday: "There are many displaced people in [the Kibati] zone who live under very bad sanitary conditions. All the risk factors are there for an explosion of a major epidemic."

Another 40 people with cholera symptoms have been sent to Goma for medical care, MSF said.

(Continue Source: Al Jazeera and agencies)

DRC: At least 20 civilians killed in North Kivu clashes

KINSHASA, 7 November 2008 (IRIN)

ΟΗΕ: Σε 253.000 ανέρχονται οι εκτοπισμένοι στη ΛΔ του Κονγκό


Υπάρχει κίνδυνος επέκτασης της σύγκρουσης στη ΛΔ Κονγκό σε όλη την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, προειδοποίησε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Υπάρχει κίνδυνος επέκτασης της σύγκρουσης στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔ Κονγκό) σε όλη την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών της Αφρικής προειδοποίησε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κατά τη διεθνή σύνοδο κορυφής που διεξάγεται στο Ναϊρόμπι για την κρίση στη ΛΔ Κονγκό.

Η κρίση στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό «μπορεί να επεκταθεί στην περιοχή» των Μεγάλων Λιμνών, δήλωσε στην ομιλία του στη σύνοδο, σημειώνοντας ότι «η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να το επιτρέψει αυτό».

Η πρόσφατη στρατιωτική επίθεση των ανταρτών του κογκολέζου πρώην στρατηγού Λοράν Νκούντα «επιδείνωσε σοβαρά την κατάσταση, οδήγησε σε σοβαρές ανθρωπιστικές συνέπειες και βύθισε για άλλη μια φορά το ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό σε μια φάση κρίσης», πρόσθεσε.

«Ως ηγέτες της Αφρικής, έχετε μια ιστορική ευθύνη. Είναι μια κρίσιμη στιγμή για την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, για όλη την Αφρική. Οφείλουμε να αφήσουμε πίσω μας τον κύκλο βίας», κατέληξε απευθυνόμενος στους αρχηγούς των αφρικανικών κρατών που μετέχουν στη σύνοδο κορυφής.

Παράλληλα η Ελίζαμπεθ Μπιρς, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις (OCHA), ανακοίνωσε σήμερα ότι τουλάχιστον 253.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους από το Σεπτέμβριο στην επαρχία της Βόρειας-Κιβού, στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό. Εξάλλου γύρω από την πρωτεύουσα της επαρχίας αυτής, τη Γκόμα, ξανάρχισαν σήμερα οι συγκρούσεις ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντάρτες του Νκούντα.

Σε αυτόν τον αριθμό, ο οποίος αφορά κυρίως τις περιοχές του Ρουτσούρου και Κιουάντζα, προστίθενται άλλοι 800.000 εκτοπισμένοι από τις προηγούμενες συγκρούσεις στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό.

Όσον αφορά την επανάληψη σήμερα των μαχών βόρεια της Γκόμα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) ανακοίνωσε ότι τα πυρά κοντά στον καταυλισμό προσφύγων του Κιμπάτι «διακόπτουν τη διανομή βοήθειας» και έχουν «προκαλέσει πανικό στους ανθρώπους στον καταυλισμό», οι οποίοι ανέρχονται σε 65.000.

Η υγεία των ανθρώπων αυτών που έχουν εκτοπιστεί λόγω των συγκρούσεων αποτελεί άλλο ένα από τα θέματα που απασχολούν τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων στην περιοχή. «Τα κρούσματα χολέρας διπλασιάστηκαν μέσα σε μερικές ημέρες στους καταυλισμούς εκτοπισμένων», σημείωσε η Βερονίκ Ταβό, εκπρόσωπος της UNICEF.

Μόνο στον καταυλισμό του Κιμπάτι έχουν καταμετρηθεί 68 κρούσματα χολέρας, σύμφωνα με την οργάνωηση αυτή του ΟΗΕ, ενώ εφεξής η διάρροια αποτελεί «την τρίτη αιτία θνησιμότητας μεταξύ των παιδιών». Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει καταγράψει 330 κρούσματα χολέρας στην επαρχία της Βορείου-Κίβου.

Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: