Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008

Άγιο Όρος



Ζητούν πολιτική κάλυψη για τη Μονή Εσφιγμένου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. «Επιβάλλεται η άμεση επέμβαση της δημόσιας δύναμης, η οποία μπορεί γρήγορα, αποτελεσματικά και χωρίς επιπλοκές να προβεί στην εκτέλεση της απόφασης περί απέλασης των παρανόμως κατεχόντων την Ιερά Μονή». Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κ. Β. Φλωρίδης, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, κ. Κώστα Καραμανλή, την υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη κ.α. αναφέρεται στο «ακανθώδες, πλην υπαρκτό πρόβλημα της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου» του Αγίου Ορους και ζητάει πολιτική κάλυψη για την βίαιη απομάκρυνση των ζηλωτών μοναχών που παραμένουν αυτοεγκλωβισμένοι από το 1972 στο μοναστήρι.

Επισημαίνει πως «η επιβολή της κρατικής βούλησης η οποία θα επιβεβαιώσει την ελληνική πολιτειακή κυριαρχία στο Αγιον Ορος και την πνευματική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποτελεί πλέον μονόδρομο».

Ωστόσο, η θέση αυτή του καθ’ ύλην αρμόδιου εισαγγελικού λειτουργού δεν δείχνει να βρίσκει σύμφωνη την Ιερά Κοινότητα, το ανώτατο διοικητικό όργανο του Αγίου Ορους, που αντιτίθεται στη χρήση βίας.

Σε πρόσφατη συνεδρίασή της, η Κοινότητα συζήτησε το περιεχόμενο της επιστολής Φλωρίδη και εκείνο που επισημάνθηκε ήταν η προηγούμενη απόφαση της Εκτάκτου Διπλής Συνάξεώς της σύμφωνα με την οποία «προϋπόθεσις πάσης λύσεως αποτελεί η μη άσκησις βίας πλην της λήψεως αναγκαίων μέτρων τα οποία απορρέουν εκ των υφιστάμενων νομίμων αποφάσεων, προς απομάκρυνσιν από των κτιρίων της Μονής και απέλασιν από του Αγίου Ορους των εν σχίσματι αδελφών». Επί συνόλου δέκα εννέα μοναστηριών υπέρ της δυναμικής λύσης εμφανίζονται μόνον έξι, ενώ και η πολιτική ηγεσία δεν προκρίνει την βίαιη απέλαση, αναλογιζόμενη τις δυσμενείς εντυπώσεις που θα προκαλέσει διεθνώς η εικόνα συμπλοκών μεταξύ αστυνομικών και μοναχών.

Πάντως, τις δύο τελευταίες ημέρες ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί στο λιμάνι της Ουρανούπολης προκειμένου να αποτρέψουν ενδεχόμενη μαζική είσοδο στο Αγιον Ορος κοσμικών παλαιοημερολογιτών χωρίς διαμονητήρια προκειμένου να παραστούν στο πανηγύρι της Εσφιγμένου.

Οι ζηλωτές μοναχοί παραμένουν απομονωμένοι αρνούμενοι να μνημονεύουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη τον οποίο θεωρούν «όργανο του παπισμού».


Του Σταυρου Τζιμα


2 σχόλια:

Τdi είπε...

Lord of the Agion Oros

Η τελειωτική μάχη θα δωθεί στο βουνό Άθως όπου οι αντι-οικουμενιστές θα αντιπρατεθούν με τους οικουμενιστές..

..είναι σίγουρο βέβαια ότι οι οικομενιστές θα νικήσουν αφού έχουν μαζί τους επιπλέον δυνάμεις από το τον Εξω Κόσμο και την Διπλανή Γή.

fotis1926 είπε...

etsi einai, i alitheia den mporei na krivetai pleon..

sigxartiria tzoni gia to upload sou...