Δευτέρα 2 Ιουνίου 2008

Δραματική προειδοποίηση για τις δυνητικές συνέπειες της διατροφικής κρίσης


Η ΑΛΜΑΤΩΔΗΣ άνοδος στις τιμές των τροφίμων ενδεχομένως να πυροδοτήσει μια παγκόσμια καταστροφή, καθώς οι φτωχές οικογένειες σε ολόκληρο τον πλανήτη δεν θα μπορούν να τραφούν, προειδοποίησε σήμερα η ανθρωπιστική οργάνωση ActionAid.

Η ανακοίνωσή της ήρθε τη στιγμή που οι παγκόσμιοι ηγέτες συναντούνται στη Ρώμη στο πλαίσιο της συνόδου του ΟΗΕ για την επισιτιστική κρίση, η οποία έχει ωθήσει στην πείνα 1000 εκατ. ανθρώπους και έχει προκαλέσει πλήθος εξεγέρσεων.

Όπως επισημαίνει η ActionAid, «η σημερινή επισιτιστική κρίση ισοδυναμεί με μια κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμια καταστροφή, καθώς αρκετές από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη, ειδικά αυτές που είναι αναγκασμένες να εξαρτώνται από τις εισαγωγές, αγωνίζονται να θρέψουν τους πολίτες τους».

Ε.Ε.: Αυξημένες κατά 7,1% οι τιμές τροφίμων τον Απρίλιο

Ρυθμούς αύξησης, υψηλότερους από αυτούς του πληθωρισμού, έχουν καταγράψει οι τιμές των τροφίμων, τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην Ευρωζώνη, από τα τέλη του 2006, και κυρίως από τον Απρίλιο του 2007.

Ειδικότερα, τον περασμένο Απρίλιο, οι τιμές των τροφίμων ενισχύθηκαν σε ετήσια βάση στην Ε.Ε. κατά 7,1%, έναντι ανόδου 3,6% που εμφάνισε ο δείκτης τιμών καταναλωτή, σύμφωνα με την HICP.

Στην Ευρωζώνη, αντίστοιχα, η ετήσια αύξηση των τιμών στα τρόφιμα διαμορφώθηκε στο 6,2%, έναντι 3,3% που διαμορφώθηκε η άνοδος των τιμών καταναλωτή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο του 2008 καταγράφηκαν οι υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην Ευρωζώνη, από το 1996.

Οι τιμές των προϊόντων διατροφής Ελλάδα σημείωσαν αύξηση 7% τον Απρίλιο του 2008 σε σχέση με τον Απρίλιο του 2007, σύμφωνα με στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τη Eurostat, οι τιμές αυτές αφορούν τα προϊόντα που προορίζονται για τα νοικοκυριά, εξαιρούνται δηλαδή τα προϊόντα που προορίζονται για χονδρική πώληση (ξενοδοχεία, καφετέριες και εστιατόρια).

Στην ίδια περίοδο οι τιμές των προϊόντων διατροφής αυξήθηκαν κατά 7,1% στην ΕΕ και κατά 6,2% στην ευρωζώνη. Συγκριτικά, τον Απρίλιο του 2007, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2006, οι τιμές των προϊόντων διατροφής είχαν αυξηθεί κατά 0,7% στην Ελλάδα, κατά 3,4% στην ΕΕ και κατά 2,5% στην ευρωζώνη.

Πηγή: Naftemporiki.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: