Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2007

Μεγάλη πετρελαιοκηλίδα απειλεί πιγκουίνους και σπάνια πτηνά στην Παταγονία



Μπουένος Αϊρες


Πετρελαιοκηλίδα έκτασης 15 τετραγωνικών χιλιομέτρων στις ακτές της Παταγονίας απειλεί το βιότοπο πιγκουίνων και σπάνιων πτηνών. Οι οικολόγοι μιλούν για τραγωδία. Έκτακτα μέτρα και έρευνες από τις Αρχές.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Αργεντινή μετέδωσαν ότι τουλάχιστον 500 πουλιά πέθαναν από την μεγάλης έκτασης πετρελαιοκηλίδα, η οποία απειλεί μια περιοχή που θεωρείται βασική για την διατήρηση της βιοποικιλότητας στη χώρα.

Η κηλίδα ανακαλύφθηκε την Πέμπτη στον Ατλαντικό, κοντά στην πόλη Καλέτα Κόρδομπα, στην επαρχία Τσούμπουτ. Έχει καλύψει τουλάχιστον τέσσερα χιλιόμετρα ακτογραμμής, σύμφωνα τις μέχρι στιγμής πληροφορίες.

Στην Παταγονία ζουν πιγκουίνοι και πολλά σπάνια είδη πουλιών. Η πρόεδρος τοπικής οργάνωσης πολιτών Ρενέ Τούλα μίλησε για τραγωδία.

Η επαπειλούμενη περιβαλλοντική καταστροφή κινητοποίησε τις Αρχές. Η κυβέρνηση διέταξε κατεπείγουσα έρευνα, ενώ στελέχη κρατικών υπηρεσιών και εθελοντές έσπευσαν στην ακτή, επιχειρώντας απορρύπανση.

Το Μπουένος Αϊρες έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για την αντιμετώπιση της κρίσης σε συντονισμό με την τοπική αυτοδιοίκηση στην Τσούμπουτ και οικολογικές οργανώσεις.

Οι αξιωματούχοι που εντέλλονται να κάνουν την έρευνα θα χρησιμοποιήσουν δορυφορικές φωτογραφίες από διάφορους προμηθευτές, ώστε να εντοπίσουν ποιος ευθύνεται.

Μια αρκετά μικρότερη πετρελαιοκηλίδα είχε απειλήσει τις ακτές της Καλέτα Κόρδομπα και το 2003.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γερμανικό

1 σχόλιο:

SARaS είπε...

Κάτι που θα με ενδιέφερε να ξέρω : Υπάρχει κάποια διεθνής νομοθεσία που να στοχεύει στην αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων ; Αν ναι, τι προβλέπει απλά ένα 'μηδαμινό' πρόστιμο στον υπεύθυνο ;
Νομίζω πάντως ότι η όλη κατάσταση με το περιβάλλον αγγίζει πλέον τα όρια του τραγελαφικού... Υπάρχουμε τόσοι που 'δήθεν' ενδιαφερόμαστε αλλά κανείς που να κάνει κάτι όντως. καιρός είναι.