Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2007

Δρακόντειοι νόμοι για εγκλήματα κατά ανηλίκων

Μια πιο αυστηρή νομοθεσία σε μία όχι απλώς ανεκτική κοινωνία, συνιστά αν μη τι άλλο οξύμωρη και υποκριτική διάθεση. Κι όμως «η ελληνική κοινωνία κάνει πρωταθλητισμό στη σεξουαλική εκμετάλλευση ενηλίκων, αλλά και ανηλίκων», αλλά παράλληλα ζητεί λήψη αυστηρότερων μέτρων από «την εξαίρεση των παιδεραστών από το ευεργέτημα της πενθήμερου εξόδου από τις φυλακές», ώς την -ανατριχιαστική στο άκουσμα- «πρόκληση τεχνητής ανικανότητας στους παιδεραστές» πρόταση που έγινε από τον βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Αθ. Πλεύρη.

Ολα ακούστηκαν στη χθεσινή ακρόαση φορέων για την κύρωση του πρωτοκόλλου για τα δικαιώματα των παιδιών σχετικά με την εμπορία παιδιών, την παιδική πορνεία και πορνογραφία, το οποίο σημειωτέον ψηφίζουν ομοφώνως όλα τα κόμματα. Τα περί πρωταθλητισμού της ελληνικής κοινωνίας στη σεξουαλική εκμετάλλευση ενηλίκων ελέχθησαν από τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κ. Κ. Παπαϊωάννου με επίκληση ελληνικών και διεθνών στοιχείων που μας παρουσιάζουν με τους υψηλότερους δείκτες στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο κ. Παπαϊωάννου έκανε λόγο για συντριπτικές αυξήσεις των ποσοστών τα τελευταία χρόνια και μάλιστα κυρίως στις αγροτικές και ημιαγροτικές περιοχές με μία από τις βασικές συνισταμένες, τη λαθρομετανάστευση: «Αν καταφέρουμε αυτό το θεωρούμενο ως «καμάρι» ή «αντριλίκι» να το αντιληφθεί η ελληνική περιφέρεια ως ντροπή, θα είναι μία μεγάλη πρόοδος, αν και τα ΜΜΕ τουλάχιστον στα κρούσματα της Βέροιας και της Αμαρύνθου λειτούργησαν ροζ και όχι καταγγελτικά», σημείωσε.

Από την άλλη πλευρά, η εκπρόσωπος του «Χαμόγελου του Παιδιού», δικηγόρος κ. Ασπασία Παπαγρηγορίου, ζήτησε περαιτέρω αυστηροποίηση μέτρων. Πρότεινε να αποκλείεται το ευεργετικό μέτρο της πενθήμερης άδειας σε όσους καταδικασμένους για εμπορία παιδιών, παιδική πορνεία, ή βιασμό ανηλίκων αρνούνται την παροχή βοήθειας και συνδρομής εντός της φυλακής από τους ειδικούς ψυχολόγους. Πρότεινε άμεση άρση του απορρήτου σε περιπτώσεις παιδικής πορνογραφίας, ενώ να θεωρείται αδίκημα όχι μόνον η αποθήκευση πορνογραφικού υλικού, αλλά και το «σερφάρισμα» σε τέτοιους δικτυακούς τόπους. Πρότεινε ακόμη να καταγράφονται τα προσωπικά δεδομένα των καταδικασθέντων για τα αδικήματα αυτά, ώστε να μη προσλαμβάνονται σε θέσεις που σχετίζονται με παιδιά (όπως συνέβη με κοινωνικό λειτουργό στο Δήμο Αθηναίων). Τέλος η κ. Παπαγρηγορίου έκανε σειρά άλλων προτάσεων δικονομικού χαρακτήρα σε σχέση με την παράταση του χρόνου της μη αυτοπρόσωπης παρουσίας του ανηλίκου ή μετέπειτα ενηλίκου στο δικαστήριο ή τη διεύρυνση της αναστολής παραγραφής για την υποβολή της μηνύσεως. Από την πλευρά της η εισηγήτρια της Ν.Δ. κ. Κατερίνα Παπακώστα αντιπρότεινε την απόλυτη απαγόρευση της πενθήμερης άδειας στους συγκεκριμένους καταδικασθέντες χωρίς άλλες προϋποθέσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια: