Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2007

Εκεί που τελειώνουνε τα σύνορα της κοινωνίας...

«Χάθηκαν 48 παιδιά σε 6 μήνες»

Καταγγελίες για ύποπτες εξαφανίσεις δεκάδων ανηλίκων μεταναστών από ξενώνες φιλοξενίας προσφύγων

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, περισσότεροι από 1.600
ανήλικοι λαθρομετανάστες
που έχουν βρεθεί στην Ελλάδα έχουν προωθηθεί στην πορνεία, ενώ περισσότερα από 200 έχουν καταλήξει στην «παιδοφιλική αγορά»!!

Ύποπτες εξαφανίσεις δεκάδων ανηλίκων λαθρομεταναστών από ξενώνες φιλοξενίας προσφύγων καταγγέλλουν μη κυβερνητικές οργανώσεις. Παιδιά από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Ιράκ, ηλικίας από 8 έως 13 ετών, εξαφανίζονται μυστηριωδώς από τους ξενώνες οι οποίοι λειτουργούν υπό την εποπτεία μη κυβερνητικών οργανώσεων και όπου τα παιδιά οδηγούνται από την Αστυνομία αφού τα εκμεταλλεύονται κυκλώματα δουλεμπορίας.

«Κάποιοι, επιτέλους, πρέπει να δώσουν εξηγήσεις το πώς χάνονται δεκάδες ανήλικα από ξενώνες φιλοξενίας που θεωρητικά τους παρέχουν ασφάλεια. Τα παιδιά καταλήγουν και πάλι στους δουλεμπόρους με ευθύνη αυτών που ανέλαβαν να τα φυλάνε», επισημαίνει η κ. Ελπίδα Ευθυμιάδου, πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ιατρική Παρέμβαση. Όπως μάλιστα καταγγέλλει, από τα 50 ανήλικα που μεταφέρθηκαν σε ξενώνες τους τελευταίους 6 μήνες και για τα οποία η Ιατρική Παρέμβαση έχει κρατήσει στοιχεία, μόνο τα 2 γνωρίζει αυτήν τη στιγμή πού βρίσκονται! Όλα τα υπόλοιπα έχουν εξαφανιστεί, χωρίς κανείς να είναι σε θέση να γνωρίζει τίποτα.

«Φοβόμαστε πως άλλα έχουν καταλήξει στην πορνεία ή την καταναγκαστική εργασία, χωρίς δυστυχώς να μπορούμε να αποκλείσουμε και το εμπόριο οργάνων», συμπληρώνει η κ. Ευθυμιάδου.

«Έχει διαμορφωθεί ένα καθεστώς ατιμωρησίας. Κανένας στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρεται να μάθει πού μπορεί να έχουν καταλήξει παιδιά ηλικίας 8 και 9 ετών και πολύ περισσότερο κανένας δεν υποχρεώνεται να λογοδοτήσει για αυτά τα παιδιά», λέει ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολείται με την περίθαλψη των λαθρομεταναστών.

Η ιστορία που αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ» είναι χαρακτηριστική για το πώς δρουν τα κυκλώματα δουλεμπορίας ακόμη και όταν τα παιδιά βρίσκονται στη «σίγουρη» αγκαλιά της Αστυνομίας και των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

«Πριν από περίπου έναν μήνα εντοπίσαμε στον Πόρο ένα σκάφος στο οποίο επέβαιναν 80 λαθρομετανάστες, από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Ανάμεσά τους και 36 παιδιά, ηλικίας από 8 έως 13 ετών. Όλοι τους σε εξαιρετικά κακή κατάσταση, καθώς οι δου λέμποροι τούς είχαν παρατήσει μέσα στο σκάφος χωρίς νερό και φαγητό και έπιναν επί δύο ημέρες θαλασσινό νερό για να ζήσουν. Κανένα από τα παιδιά δεν συνοδευόταν από τους γονείς του ή κάποιον συγγενή. Όλα τους ήταν ασυνόδευτα, γεγονός που κινούσε υποψίες για το πώς είναι δυνατόν ένα παιδί 8 ετών να ξεκινά από το Αφγανιστάν για να καταλήξει κάπου στην Ευρώπη», αποκαλύπτει ο ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.
Μάλιστα, όπως κατέθεσαν τα περισσότερα από τα παιδιά, για τη μεταφορά τους από το Αφγανιστάν έπρεπε να πληρώσουν 8.000 δολάρια το καθένα.

«Μας είπαν πως για να ξεπληρώσουν τα χρήματα αυτά θα έπρεπε να δουλέψουν για τους δουλεμπόρους πολλά χρόνια σε όποια δουλειά τους ζητήσουν να κάνουν», αναφέρει ο αξιωματικός.

Τα 10 από τα παιδιά αυτά οδηγήθηκαν στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη και τα υπόλοιπα στα κρατητήρια του Ασπροπύργου. «Εμείς πήγαμε στην Πέτρου Ράλλη και βρήκαμε 10 παιδιά σε πολύ κακή κατάσταση. Όλα τους είχαν ψώρα, ενώ τα περισσότερα χρειάζονταν ιατρική περίθαλψη ύστερα από την ταλαιπωρία που υπέστησαν», λέει η κ. Ευθυμιάδου.
 
Τα 10 παιδιά έμειναν στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών για μία εβδομάδα και στη συνέχεια, όπως προβλέπει η ελληνική νομοθεσία, κλήθηκε μη κυβερνητική οργάνωση που διαθέτει ξενώνα φιλοξενίας στον Ασπρόπυργο να τα φιλοξενήσει. Η εν λόγω οργάνωση εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας και διαθέτει όλα τα δικαιολογητικά για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα περίθαλψης.

«Τρεις ημέρες αφότου τα παιδιά βρέθηκαν στον ξενώνα πήγαμε να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκονταν και αν χρειάζονταν κάποια ιατρική περίθαλψη. Τότε μάθαμε πως είχαν εξαφανιστεί», λέει η κ. Ευθυμιάδου. Από την Ιατρική Παρέμβαση επικοινώνησαν με ένα κινητό που είχε μαζί του ένα από τα παιδιά.

«Μας είπαν πως 3 από αυτά βρίσκονταν στην Πάτρα και ετοιμάζονταν να φύγουν για την Αγγλία. Τα υπόλοιπα είχαν ήδη φύγει», λέει η κ. Ευθυμιάδου.

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ώστε να εντοπιστούν οι δράστες ύποπτων εξαφανίσεων ανήλικων λαθρομεταναστών, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Παναγιώτης Πούλιος, με αφορμή δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» (1η Οκτωβρίου 2007), με τίτλο «Χάθηκαν 48 παιδιά σε 6 μήνες».

Η υπόθεση έφτασε και μέχρι το Κοινοβούλιο, ύστερα από σχετική ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία επισημαίνει: «Εάν υπάρχει έστω και ίχνος αλήθειας, είναι προφανές ότι πρόκειται για απάνθρωπη συμπεριφορά συγκεκριμένων ατόμων ή φορέων. Είναι αδιανόητη η στάση της ελληνικής Πολιτείας, η οποία ανέχεται ή δεν αποτρέπει παρόμοια φαινόμενα που προσβάλλουν τη χώρα μας και την εκθέτουν ως αδύναμη να ανταποκριθεί σε δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο της Ευρώπης».

Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, «παιδιά από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Ιράκ, ηλικίας από 8 έως 13 ετών, εξαφανίζονται μυστηριωδώς από τους ξενώνες, οι οποίοι λειτουργούν υπό την εποπτεία μη κυβερνητικών οργανώσεων και όπου τα παιδιά οδηγούνται από την Αστυνομία, αφού τα εκμεταλλεύονται κυκλώματα δουλεμπορίας».
Πηγή: (Τα Νέα)

Υπάρχουν ακόμα και υπόνοιες για σχέσεις δουλεμπόρων με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και με μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Το ψάρι, από το κεφάλι βρωμάει ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: