Πέμπτη, 7 Μαΐου 2009

Σε απεργία πείνας 87 κρατούμενοι στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης

Ογδόντα επτά κρατούμενοι - φυλακισμένοι στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης εκπέμπουν SOS για τις παράνομες και απάνθρωπες συνθήκες κράτησής τους και από χθες το μεσημέρι αρνούνται να δεχθούν φαγητό και νερό.

Έχουν δικαστεί και καταδικαστεί για διάφορα αδικήματα. Αντί ωστόσο να εκτίουν την ποινή τους σε κάποιο σωφρονιστικό κατάστημα, είναι στοιβαγμένοι στα κελιά του 3ου ορόφου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, κάποιοι για δύο και τρεις μήνες, σε αντίθεση με ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα και οι νόμοι.

Τα κρατητήρια της ΓΑΔΘ έχουν μετατραπεί σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών, με τη «δικαιολογία» της υπερκάλυψης των φυλακών και του συνωστισμού που επικρατεί σε αυτές.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Διευθυντή και Υποδιευθυντή των Φυλακών Διαβατών, οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη (αλλά αθωώθηκαν), επειδή αρνήθηκαν την μεταγωγή, στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα, 20 ατόμων από την Αθήνα, εξαιτίας του… συνωστισμού.

Οι φυλακές ασφυκτιούν και από την άλλη τα κρατητήρια μετατρέπονται σε «σωφρονιστικά» καταστήματα, σε βάρος των ίδιων των κρατουμένων, οι οποίοι στερούνται θεμελιωδών δικαιωμάτων, με κυρίαρχο αυτό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Τα ελάχιστα τετραγωνικά του κρατητηρίου που «μοιράζονται» δεκάδες άνθρωποι δεν φτάνουν για να αναπνεύσει η αξιοπρέπεια. Χωρίς συνθήκες υγιεινής, χωρίς δυνατότητα προαυλισμού, με την ηπατίτιδα και το AIDS να θερίζει. Το φαγητό είναι η τελευταία έγνοια τους, αν και οι ίδιοι πρέπει να μεριμνούν και να πληρώνουν γι’ αυτό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μανόλη Λαμτσίδη, οι κρατούμενοι έχουν επιδώσει ψήφισμα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, με το οποίο ζητούν καλύτερες συνθήκες κράτησης, μέχρι τη μεταγωγή τους σε κάποιο σωφρονιστικό κατάστημα. «Αυτό δεν μπορούμε να το ανεχτούμε άλλο», φωνάζουν οι κρατούμενοι της ΓΑΔΘ και οι φωνές τους ανταμώνουν με αυτές των κρατουμένων στις φυλακές της Θεσσαλονίκης, όπου επίσης 620 άνθρωποι στοιβάζονται σε ένα χώρο που προορίζεται να «φιλοξενήσει» 350.


Πηγή: Ομάδα TVXS Θεσσαλονίκης-LAOU LAOU

Δεν υπάρχουν σχόλια: