Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Δυναμική στήριξη Μαντέλα στο Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο εν όψει εκλογών


Με μία απρόσμενη εμφάνιση στην τελευταία προεκλογική συγκεντρωση του κυβερνώντος Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) ο Νέλσον Μαντέλα έδωσε τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη στον Τζέικομπ Ζούμα πριν ανοίξουν οι κάλπες την Τετάρτη. Καταχειροκροτούμενος ο Μαντέλα ζήτησε εξάλειψη της φτώχειας και μία κοινωνίας ενωμένη και μη φυλετική...


Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και επευφημίες βλέποντας τον ιστορικό ηγέτη της Νοτίου Αφρικής να φθάνει μαζί με τον Τζέικομπ Ζουμα με ένα αμαξάκι του γκολφ στο στάδιο του Γιοχάνεσμπουργκ που φιλοξενούσε την προεκλογική συγκέντρωση.

Ο Νέλσον Μαντέλα έφθασε στο στάδιο φορώντας ένα μαύρο και κίτρινο μπλουζάκι στα χρώματα του κόμματος. Απευθυνόμενος στο πλήθος ο 90χρονος Νομπελίστας έδωσε μήνυμα ενότητας και υποστήριξης στο ANC, καλώντας το κόμμα να θυμάται πάντα ότι το βασικό του καθήκον είναι η εξάλειψη της φτώχειας και η οικοδόμηση μίας ενωμένης και μη φυλετικής κοινωνίας.

«Αν και θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε μία αποφασιστική νίκη στις επόμενες εκλογές, πρέπει να θυμόμαστε ότι προτεραιότητα μας αποτελεί η εξάλειψη της φτώχειας και η εξασφάλιση μιας καλύτερης ζωής για όλου. Το ANC έχει ιστορική ευθύνη να οδηγήσει το έθνος μας προς την ανοικοδόμηση μιας κοινωνίας ενωμένης και μη φυλετικής» τόνισε.

Ανταποκριτές στο Γιοχάνεσμπουργκ επισημαίνουν ότι η σπάνια δημόσια εμφάνιση του Νέλσον Μαντέλα αποτελεί τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη στο πρόσωπο του ηγέτη του κόμματος Τζέικομπ Ζούμα, ο οποίος στις κάλπες που θα στηθούν την Τετάρτη αναμένεται να εκλεγεί στην προεδρία της Νοτίου Αφρικής.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Τζέικομπ Ζούμα έστειλε το μήνυμα ότι «η χώρα ανήκει σε όλους, μαύρους και λευκούς».

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η Νότιος Αφρική ανήκει σε όλους, μαύρους και λευκούς, οι οποίοι εργάζονται μαζί. Θα εξασφαλίσουμε ότι ποτέ κανένας Νοτιοαφρικανός δε αισθανθεί υποτιμημένος λόγω της φυλής, του πολιτισμού ή της θρησκείας του» δήλωσε ο Τζέικομπ Ζούμα.

Οι εκλογές της Τετάρτης είναι οι πιο ανταγωνιστικές και η πιο σημαντικές μετά το τέλος του Απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική το 1994.

Την Κυριακή διεξήγαγε την τελευταία του προεκλογική συγκέντρωση και το Κογκρέσο του Λαού (Cope), το κόμμα που συγκροτήθηκε προ τεσσάρων μηνών κυρίως από στελέχη του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου. Το νέο κόμμα έχει αλλάξει το πολιτικό τοπίο στη Νότιο Αφρική και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του δίνουν ποσοστό έως και 15%.

Είχε προηγηθεί το Σάββατο η τελευταία συγκέντρωση του επίσημου κόμματος της αντιπολίτευσης, της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: